Macro

Σε ταληράκια

Για να λέμε τα πράγματα όπως έχουν: η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει 600 ευρώ χριστουγεννιάτικο δώρο στην αστυνομία και στο λιμενικό είναι μια κίνηση με καθαρά ιδεολογικό περιεχόμενο.
 
Κυρίως γιατί το δίνει για την προσπάθεια που καταβάλλουν «στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης».
 
Κι με αυτό το ιδεολογικό πρόσχημα, μάλιστα, δεν συμπεριλαμβάνει στο επίδομα τους στρατιωτικούς και τους πυροσβέστες. Τα καλά και συμφέροντα.
 
Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση καπελώνει την τάξη και την ασφάλεια με τη δική της ατζέντα. Το «κυνηγητό των λάθρο». Και η εμπιστοσύνη στην αστυνομία, που τα τελευταία χρόνια κατηγορείται για διάφορα.
 
Το ότι επιλέχθηκε η παραμονή της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου για να ανακοινωθεί το μέτρο παίζει κι αυτό τον ρόλο του στην ιδεολογική διάσταση της υπόθεσης.
 
Οπως και ότι η ανακοίνωση συνέπεσε με τη σφαίρα στο κεφάλι του νεαρού Ρομά. Και με την ξεδιάντροπη προσπάθεια της αστυνομίας να προκαταλάβει τις ανακρίσεις από την πρώτη στιγμή.
 
Βοηθάνε αυτά. Όσο πιο αδιάλλακτα στέκεται η κυβέρνηση στο πλευρό της αστυνομικής αυθαιρεσίας τόσο πιο καθαρό είναι το ιδεολογικό μήνυμα που εκπέμπεται.
 
Κι έτσι πετυχαίνει τρία τρυγόνια με έναν σμπάρο. Πρώτον, ικανοποιεί το δεξιό της ακροατήριο.
 
Δεύτερον, κάνει και μια χαρά πελατειακή πολιτική ενόψει εκλογών.
 
Και τρίτον, βάζει την αντιπολίτευση μια παγίδα. Που είναι η εξής:
 
Αν η αντιπολίτευση το καταψηφίσει, η κυβέρνηση μπορεί να λέει ορίστε, δείτε τους, μισούν την αστυνομία γιατί μισούν την τάξη και την ασφάλεια και θέλουν να κινούνται ασύδοτα οι φίλοι τους οι μπαχαλάκηδες, οι τρομοκράτες και οι λαθροεισβολείς.
 
Αν η αντιπολίτευση το ψηφίσει, καταφέρνει να της δημιουργήσει προβλήματα από τα αριστερά, την ώρα που η ίδια περιορίζει τις διαρροές της από τα δεξιά – win-win.
 
Και η αντιπολίτευση έχει επίσης σοβαρό δίλημμα. Γιατί αν το καταψηφίσει, επικαλούμενη επίσης ιδεολογικούς λόγους, ουσιαστικά θα τροφοδοτήσει την εναντίον της επιχειρηματολογία της κυβέρνησης.
 
Και θα δυσαρεστήσει και 60.000 οικογένειες. Και 10% που λέει ο λόγος να παίρνεις εκεί, είναι ζημιά που πρέπει να τη σταθμίσεις.
 
Ενώ αν το ψηφίσει, εμφανίζεται συρόμενη πίσω από την κυβερνητική πελατειακή πολιτική. Που, όπως είπαμε, έχει ακροδεξιό ιδεολογικό πρόσημο.
 
Χωρίς να προκύπτει κάποιο ορατό πολιτικό όφελος για την ίδια. Αντιθέτως, με ενδεχόμενο να προκύψει πολιτικό κόστος.
 
Στην περίπτωση αυτή, το αδύνατο σημείο της κυβερνητικής παγίδας είναι ότι στηρίζεται σε εμφανέστατα προσχήματα.
 
Πρώτον, το επιχείρημα «τους δίνουμε 600 ευρώ επειδή κυνηγάνε τους παράνομους μετανάστες» δεν στέκει. Δεν κυνηγάνε όλοι οι αστυνομικοί τους παράνομους μετανάστες. Ούτε όλοι οι λιμενικοί.
 
Αν λοιπόν θέλεις να τους δώσεις επίδομα, θα πρέπει να τους το δώσεις για τις γενικότερες υπηρεσίες που προσφέρουν. Στην περίπτωση αυτή, όμως, δεν δικαιολογείται να εξαιρείς τους πυροσβέστες.
 
Ούτε βέβαια μπορείς να αφήσεις απέξω τους στρατιωτικούς.
 
Αλλά την ίδια στιγμή έχεις τους εκπαιδευτικούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους υπό συνθήκες μισθολογικής εξαθλίωσης. Ειδικά οι εκτός έδρας.
 
Και τους υγειονομικούς που έχουν λιώσει στα πόδια τους τόσα χρόνια και η κυβέρνηση τους ξεπετάει με μισό δώρο Χριστουγέννων.
 
Η απάντηση λοιπόν είναι αυτή: ορίστε οι κατηγορίες που πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχυθούν. Κι αφού θέλετε, βάζουμε μέσα και τους ένστολους, αφού οι ίδιοι έχουμε αναγνωρίσει ότι δεν πληρώνονται καλά.
 
Ολο μαζί κάνει τόσο και μπορείτε να το βρείτε από κει. Και φέρτε το να το ψηφίσουμε. Τέλος.
 
Ο σχολαστικός