Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα δημοκρατία, τον περασμένο Ιούλιο η εταιρεία SWAT SDISS ΕΠΕ μπήκε σε καθεστώς ενίσχυσης από τον Αναπτυξιακό Νόμο για 740.000 ευρώ.
Η SWAT ανήκει σε μια κυπριακή εταιρεία που λέγεται Marshall Grants Holding LTD, με έδρα την μαρτυρικήν Κύπρον.
Η μητρική Marshall φέρεται ότι έχει διαλυθεί πριν η θυγατρική SWATT επιδοτηθεί με τον Αναπτυξιακό.
Και επειδή δεν έχει γίνει καμία μεταβίβαση μετοχών, τόσο η μητρική Marshall όσο και η θυγατρική SWAT είναι στην πραγματικότητα εταιρείες-φαντάσματα.
Κυριολεκτικά φαντάσματα, όμως. Το ρεπορτάζ της δημοκρατίας υποστηρίζει ότι στο σάιτ της SWAT εμφανίζονται φωτογραφίες ανθρώπων που είναι άσχετοι.
Η SWAT ιδρύεται τον Μάιο του 2020 με μετοχικό κεφάλαιο 12.000 ευρώ. Σας θυμίζει κάτι;
Η SWAT καταθέτει ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 2,4 εκατ. ευρώ για την παροχή συμβουλών σε θέματα ασφαλείας, που θα δημιουργήσει 15 θέσεις εργασίας.
Ναι, είναι επενδυτικό σχέδιο της πλάκας.
Η SWAT εμφανίζεται πλέον ως όμιλος. Ως εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου SWAT εμφανίζεται ο Τζον Ντανιέλ Κολομπανί.
Ο οποίος στο βιογραφικό του λέει ότι υπήρξε συνεργάτης του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, την περίοδο 2013-2014, όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Υγείας.
Ως μέλη του ομίλου SWAT παρουσιάζονται ένα κολέγιο, μια εταιρεία μάρκετινγκ και το Ινστιτούτο «Η Εξέλιξη», που εμφανίζεται ως ΜΚΟ ασχολούμενη με τα προσφυγικά.
Σε αυτό το Ινστιτούτο «Η Εξέλιξη» ως γενική γραμματέας εμφανιζόταν μέχρι το Σάββατο η Βασιλεία Κατραβά.
Τη Δευτέρα το όνομά της είχε εξαφανιστεί από την ιστοσελίδα.
Η Βασιλεία Κατραβά είναι πρώην γραμματέας του Ά. Γεωργιάδη.
Στο περίφημο πόρισμα που αρχειοθέτησε τον Ά. Γεωργιάδη για την υπόθεση Novartis η Β. Κατραβά εμφανίζεται να έχει καταθέσει κάποια από τα περίφημα «αδιευκρίνιστα ποσά» που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του υπουργού.
Ενώ στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων η Β. Κατραβά εμφανιζόταν να παίρνει χρήματα από τον Φρουζή για λογαριασμό του Γεωργιάδη.
Η αδελφή της Β. Κατραβά, Παρασκευή Κατραβά, εμφανίζεται να είναι ανάμεσα στους 23 που προσελήφθησαν παράνομα στο γραφείο του τότε υπουργού Υγείας Ά. Γεωργιάδη μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ.
Υπόθεση για την οποία τέσσερα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ και συνεργάτες του Άδωνι έχουν παραπεμφθεί για κακούργημα.
Ο Ά. Γεωργιάδης δεν έχει εμπλοκή λόγω του νόμου Βενιζέλου.
Ευτυχώς, για να έχει χρόνο να κυνηγάει τους εισαγγελείς Διαφθοράς, τους δημοσιογράφους και τους προστατευόμενους μάρτυρες που έθιξαν την πολιτική του τιμή.
Σταματάμε εδώ γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ.
Να σημειώσουμε τα εξής. Με εξαίρεση το ότι από μετοχικής άποψης η SWAT μπορεί να είναι στον αέρα, η ένταξή της σε καθεστώς ενίσχυσης δεν είναι παράνομη.
Ο νόμος που έκαναν οι μαδούροι το 2016 προέβλεπε εύκολη ένταξη σε καθεστώς ενίσχυσης. Γιατί η κατάσταση στις επιχειρήσεις ήταν τραγική και ήθελαν όποιος είχε κεφάλαια να πάρει την επιδότηση και να προχωράει.
Το θέμα είναι ότι μια εταιρεία με ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο ή με μούφα επενδυτικό σχέδιο δεν θα μπορούσε ποτέ να δανειοδοτηθεί από την τράπεζα. Οπότε δεν θα έπαιρνε τελικά και την ενίσχυση από τον Αναπτυξιακό.
Οι τωρινοί, όμως, έχουν ψηφίσει ασυλία στους τραπεζίτες για απιστία. Και οι τραπεζίτες δεν έχουν πρόβλημα να κάνουν τέτοιου είδους εξυπηρετήσεις.
Εκεί μάλλον βασιζόταν και ο Μαραβέγιας. Αλλά πιθανότατα η τράπεζα έκανε πίσω λόγω της δημοσιότητας που πήρε η υπόθεση.
Εκεί ακριβώς είναι το σκάνδαλο. Στις δανειοδοτήσεις από τις τράπεζες.
Ο Σχολαστικός