Macro

Σε ταληράκια

Τις τελευταίες ημέρες, στο περιθώριο της σφαγής στη Γάζα, ένα μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας έχει ξεσπάσει κατά της ισπανικής εταιρείας ρούχων Zara.
 
H Zara δημοσιοποίησε πριν από λίγες ημέρες μια νέα διαφημιστική καμπάνια. Και οι αντιδράσεις που προκάλεσε ήταν σφοδρές.
 
Μια ματιά στις φωτογραφίες, που κυκλοφόρησαν ευρύτατα, μπορεί να εξηγήσει γιατί.
 
Το μοντέλο Κρίστεν Μακμέναμι ποζάρει σε ένα σκηνικό εμφανέστατα «βομβαρδισμένο» -έτσι ώστε να παραπέμπει στις εικόνες των τελευταίων ημερών από τα κατεστραμμένα σπίτια στη Γάζα.
 
Το χειρότερο: Στο σετ συμπεριλαμβάνονται τοποθετημένες κούκλες τυλιγμένες με λευκό ύφασμα. Τυλιγμένες με εντελώς συγκεκριμένο τρόπο.
 
Κατ’ ακρίβεια, με τον τρόπο που τυλίγουν οι Παλαιστίνιοι τους νεκρούς τους – τα παιδιά τους, ας πούμε, όταν πρόκειται να τα κηδέψουν.
 
Θα έχετε δει πτώματα Παλαιστινίων αραδιασμένα στη σειρά, τυλιγμένα σε λευκά σεντόνια. Ακριβώς αυτό.
 
Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει ένα κομμάτι ξύλο -ή οτιδήποτε- που κρέμεται ανάμεσα στα χαλάσματα και παραπέμπει στον χάρτη της Παλαιστίνης.
 
Πολύς κόσμος έχει μείνει άναυδος από τον κυνισμό. Που παίζει παιχνίδια με 20.000 πεθαμένους.
 
Αλλοι πάλι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Δεν ξέρω τι μου λέτε, εγώ βλέπω ένα μουσείο να μετακομίζει.
 
Προφανώς η προσέγγιση είναι υποκειμενική. Καθένας βλέπει αυτό που θέλει να δει και, κυρίως, δεν βλέπει αυτό που δεν θέλει να δει.
 
Και όπως είναι φυσικό, μια μεγάλη συζήτηση έχει ξεσηκωθεί για μποϊκοτάζ απέναντι στον κολοσσό του έτοιμου ενδύματος. Να δούμε πόσο θα τον τσούξει.
 
Και, κυρίως, αν αυτοί που θα αντιδράσουν είναι περισσότεροι από αυτούς που θα του χτυπήσουν εγκάρδια την πλάτη και θα τρέξουν να ψωνίσουν κάτι παραπάνω από εκεί.
 
Γιατί σε αυτούς απευθύνεται η καμπάνια, μην κοροϊδευόμαστε.
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που το brand name της Zara εμπλέκεται σε τέτοιες ιστορίες.
 
Το 2021 η επικεφαλής σχεδιάστρια της εταιρείας Vanessa Perliman είχε επιτεθεί με ρητορική ρατσισμού και μίσους στο μοντέλο Qaher Harhash, που υποστήριζε μια καμπάνια για την Παλαιστίνη.
 
«Ισως αν ο λαός σου ήταν μορφωμένος, τότε δεν θα ανατίναζε τα νοσοκομεία και τα σχολεία που το Ισραήλ έχει βοηθήσει να χρηματοδοτηθούν στη Γάζα…» είχε γράψει σε μήνυμα στο Instagram.
 
«… Οι Ισραηλινοί δεν διδάσκουν τα παιδιά τους να μισούν ούτε να ρίχνουν πέτρες σε στρατιώτες, όπως κάνει ο λαός σου…»
 
Και συμπλήρωνε ότι ήταν αστείο να υποστηρίζει ο Χαράς τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, καθώς ο ίδιος ως μοντέλο θα λιθοβολούνταν αν είχε ξεμυτίσει σε οποιαδήποτε μουσουλμανική χώρα.
 
Ο Χαράς δημοσιοποίησε τα μηνύματα, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί θόρυβος. Η Πέρλιμαν αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη και να κλείσει όλους τους λογαριασμούς της στα κοινωνικά δίκτυα.
 
Τον Οκτώβριο του 2022 άλλη μια έκκληση για μποϊκοτάζ της Zara ήρθε από την Παλαιστίνη, με την καταγγελία ότι ο κάτοχος του φραντσάιζ της αλυσίδας στο Ισραήλ Joey Schwebel υποστήριζε τον ακροδεξιό πολιτικό Itamar Ben-Gvir.
 
Ο Μπεν-Γκβιρ είναι επικεφαλής της ακροδεξιάς οργάνωσης Εβραϊκή Δύναμη, που χαρακτηρίζεται υπερεθνικιστική, εξτρεμιστική και ρατσιτσική.
 
Οι προοδευτικοί Ισραηλινοί διανοούμενοι τη χαρακτηρίζουν το κόμμα του εβραϊκού φασισμού.
 
Ο Μπεν-Γκβιρ είχε αντιδράσει τότε, λέγοντας: «Ζάρα. Όμορφα ρούχα, όμορφοι Ισραηλινοί».
 
Σήμερα είναι υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Νετανιάχου και οπλίζει τους εποίκους.
 
Μέχρι τώρα η Zara δεν έχει απαντήσει στον θόρυβο. Προφανώς μετράει κέρδη και ζημίες.
 
Αν και κανείς ποτέ δεν έχει κερδίσει προκαλώντας. Να τα λέμε αυτά.
 
Ο Σχολαστικός