Macro

Σε ταληράκια

Ορισμένες σκέψεις σχετικά με τις δημοτικές εκλογές.
 
Στήριξη Μητσοτάκη στον Αγοραστό. «Ο Αγοραστός παραμένει ένας καλός περιφερειάρχης, δεν υπάρχει λόγος να μην τον στηρίξουμε» είπε ο πρωθυπουργός.
 
Ο Αγοραστός αυτή τη στιγμή είναι ελεγχόμενος. Και από τον εισαγγελέα, αλλά και στη συνείδηση των πολιτών που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες και έχασαν και δικούς τους ανθρώπους.
 
Γιατί ο Αγοραστός δεν έχει δώσει λογαριασμό για τα αντιπλημμυρικά έργα που όφειλε να κάνει μετά τον «Ιανό». Τι έκανε και τι δεν έκανε.
 
Η αντιπολίτευση τον καταγγέλλει ότι πήρε 143 εκατομμύρια και δεν έκανε τίποτε απολύτως.
 
Και η κυβέρνηση αρνήθηκε να τον ελέγξει. Δεν ξέρουμε, μην μας ανακατεύετε, τραβάτε να τον ρωτήσετε, θα κριθεί στις εκλογές, εδώ είναι Δημοκρατία, δεν ελέγχουμε τους αιρετούς.
 
Και τώρα η στήριξη Μητσοτάκη. Ότι ανεξαρτήτως του ότι έλειπαν αντιπλημμυρικά 143 εκατομμυρίων, ο Αγοραστός παραμένει ένας καλός περιφερειάρχης.
 
Και ενώ υπάρχουν 15 νεκροί, κατεστραμμένα σπίτια και κατεστραμμένες περιουσίες.
 
Δεν είναι εντυπωσιακά ελαστικοί σε σχέση με παλιότερες περιπτώσεις;
 
Προφανώς και είναι. Γιατί αυτό που συνδέει τον Μητσοτάκη με τον Αγοραστό δεν είναι η επίδοση του περιφερειάρχη στα αντιπλημμυρικά ούτε η έγνοια του για τον Κάμπο και τα χωριά του.
 
Είναι προφανώς κάτι βαθύτερο. Οπότε, στα παλιά του τα παπούτσια πώς τα πήγε με τις πλημμύρες. Αυτό είπε ο Μητσοτάκης.
 
Και για τον Μπέο ακριβώς τα ίδια ισχύουν. Ο Μητσοτάκης τον αποκάλεσε δημαρχάρα.
 
Και είναι όντως. Αντιπλημμυρικά στον Βόλο δεν έχει κάνει καθόλου, κάτοικοι καταγγέλλουν ότι τα ρέματα δεν ήταν καθαρισμένα, τα αντλιοστάσια δεν δούλεψαν.
 
Ο Μπέος είναι ένας τύπος δραστήριος, εξωστρεφής, που βρίζει ασταμάτητα. Η προϋπηρεσία του είναι σε νυχτερινά κέντρα και ποδοσφαιρικές ομάδες.
 
Το τι έργο έχει κάνει στον δήμο θα φανεί όταν φύγει από τη διοίκηση. Και ανοίξουν τα βιβλία.
 
Εδώ προκύπτει ένα γενικότερο ερώτημα. Πού βασίζουν διάφοροι χρεοκοπημένοι της Αυτοδιοίκησης τη φιλοδοξία τους να επανεκλεγούν;
 
Λοιπόν έχουμε και λέμε: Πρώτον, ο κόσμος έχει παραιτηθεί από κάθε ενδιαφέρον για το τι κάνουν η δημοτική Αρχή ή η περιφέρεια. Έχει υποταχθεί στη μοίρα του και δεν τον απασχολεί.
 
Επίσης, έχει παραιτηθεί και από την απαίτηση να υπάρχει διαφάνεια. Πραγματικά δεν τον ενδιαφέρει.
 
Δεύτερον, έχει παραιτηθεί και από το να παρακολουθεί τα πράγματα. Ακόμα και αν δεν έχει καλή γνώμη για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, τουλάχιστον τους ξέρει.
 
Ενώ τους αντιπάλους τους τούς ξέρει ελάχιστα.
 
Ειδικά αν είναι έντιμοι άνθρωποι και δεν έχουν βρει πολλά χρήματα να σπρώξουν για να προβληθούν από τοπικά μέσα κ.λπ. Ή αν δεν έχουν τη στήριξη των βουλευτών.
 
Και φυσικά ούτε συζήτηση να κοιτάξει προγράμματα και τέτοια.
 
Τρίτον. Αντιθέτως, ξέρει ένα δίκτυο ανθρώπων γύρω από τους διάφορους αιρετούς, που εκλέγονται για να κάνουν διαφόρων ειδών εξυπηρετήσεις. Με αντάλλαγμα την ψήφο στις δημοτικές εκλογές.
 
Και έτσι οι δημοτικοί άρχοντες εξασφαλίζουν την επανεκλογή τους. Μέσα από ένα μεγάλο δίκτυο εξυπηρετήσεων, ανάλογο του προϋπολογισμού που διαχειρίζονται.
 
Επομένως, βασικά τους χαρτιά είναι: Πρώτον η απάθεια, δεύτερον, η πελατειακή σχέση. Και, τρίτον, η στήριξη από τα τοπικά πολιτικά δίκτυα των βουλευτών.
 
Οπότε, με βάση αυτή την ανάλυση, γιατί να μην έχουν ελπίδες ο Μπέος και ο Αγοραστός; Σιγά το θέμα.
 
Από την άλλη, βέβαια, ποτέ δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσει ο κόσμος που είναι μέσα στις λάσπες μέχρι το γόνατο. Θα δούμε.
 
Ο σχολαστικός