Επειδή αυτές τις μέρες ασχοληθήκαμε με άλλα, ας ξανασκεφτούμε λίγο τι συμβαίνει στη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες της κακοκαιρίας «Daniel».
Διότι τα ΜΜΕ υποβάθμισαν το θέμα καθώς παρακολουθούσαν από κοντά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά. Συνολικός απολογισμός δεν υπάρχει.
Εν πρώτοις, είναι ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές. 15 νεκροί και 4 αγνοούμενοι.
Δεύτερον, οι καταστροφές στα σπίτια. Το νερό έχει προκαλέσει διάβρωση εδάφους και θεμελίων και έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε πολλά σπίτια.
Οπως έγραψε την Κυριακή η Real News, από τα 13.000 κτήρια που έχουν ελεγχθεί σε 194 κοινότητες της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας και της Εύβοιας, το 96% έχει υποστεί ζημιές, μικρότερες ή μεγαλύτερες.
Και στη Θεσσαλία, από 975 κτήρια στα οποία έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα επανέλεγχος, τα 252, δηλαδή 1 στα 4, χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα». Δηλαδή πρέπει να κατεδαφιστούν.
Τρίτον, υπάρχουν τεράστιες καταστροφές σε υποδομές. Δίκτυα ύδρευσης, οδικά δίκτυα, σιδηρόδρομος.
Στον σιδηρόδρομο καταστράφηκαν 50 χιλιόμετρα γραμμής. Από δω και πέρα, και για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, το δρομολόγιο Αθήνα-Λιανοκάδι θα γίνεται με λεωφορεία.
Καταστράφηκαν και τα συστήματα ασφαλείας που δεν είχαμε όταν έγινε η τραγωδία στα Τέμπη. Και έτρεξαν να τα εγκαταστήσουν μετά. Πάνε.
Σε δύο χρόνια προβλέπεται να επαναλειτουργήσει κανονικά ο σιδηρόδρομος.
Επιχειρήσεις. Μόνο στη Μαγνησία, 1.500 επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές από 2.000 έως 1.000.000 ευρώ.
Αγροτικές καλλιέργειες. Από τους δορυφόρους φαίνεται να έχουν πλημμυρίσει περίπου 800.000 στρέμματα. Αυτό σημαίνει περίπου το ένα τέταρτο της καλλιεργήσιμης γης.
Εκεί παράγεται το 30%-35% του βαμβακιού και το 25% των σιτηρών που καλλιεργούνται στη χώρα, καθώς και άλλα αγροτικά προϊόντα. Συνολικά το 5% του ΑΕΠ της χώρας.
Και προβλέπεται μηδενική παραγωγή σε τουλάχιστον τρεις καλλιεργητικές περιόδους.
Στην κτηνοτροφία η καταστροφή είναι τρομερή. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, οι δηλωμένες απώλειες είναι 65.000 αιγοπρόβατα, 5.500 βοοειδή, 47.000 μελίσσια, 20.000 γουρούνια και 125.000 κοτόπουλα.
Καταστροφές σε οικοσκευές. Ανυπολόγιστες.
Κι ακόμα, ο τεράστιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τις λάσπες και τα νερά μέσα στα οποία περιφέρονταν για μέρες νεκρά ζώα και λύματα.
Οι Αρχές προειδοποιούν για κίνδυνο λεπτοσπείρωσης, νόσου των πτηνοτρόφων και γαστρεντερίτιδες.
Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με το νερό. Το υπουργείο Υγείας είπε ότι όλα τα λιμνάζοντα ύδατα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δυνητικά μολυσμένα.
Μέχρι νεωτέρας, οι πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό. Όχι μόνο για να πίνουν και να μαγειρεύουν, αλλά και για να κάνουν μπάνιο και για δουλειές μέσα στα σπίτια.
Στον Βόλο, που το νερό είχε διακοπεί, αποκατέστησαν την παροχή για κάποιες ώρες με την αυστηρή προειδοποίηση ότι δεν είναι πόσιμο.
Ομως, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, και αυτό το νερό πρέπει να θεωρηθεί μολυσμένο και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί πουθενά.
Γεγονός που δείχνει ότι οι υπηρεσίες δεν συνεννοούνται μεταξύ τους. Αν είναι δυνητικά μολυσμένο, γιατί τους το παρέχουν;
Η ασυνεννοησία και η ανευθυνότητα φάνηκαν φυσικά και στα αναχώματα που έσπασαν.
Ο Παλαμάς Καρδίτσας πλημμύρισε επειδή με εντολή του αντιπεριφερειάρχη έσπασε το ανάχωμα προκειμένου να μην κατευθυνθεί μεγάλη ποσότητα νερού προς την Καρδίτσα.
Και η πλημμύρα στην Εθνική Οδό προκλήθηκε από άλλο ανάχωμα, το οποίο το έσπασαν «έπειτα από άτυπη σύσκεψη με βουλευτές της Λάρισας και παράγοντες της περιοχής».
Επειτα από άτυπη σύσκεψη με τους τοπικούς βουλευτές. Έτσι δουλεύει η πολιτική προστασία στο επιτελικό κράτος.
Αυτά ζουν οι άνθρωποι εκεί. Καταλάβατε;
Ο Σχολαστικός