Macro

Σε ταληράκια

«Προφανώς κανείς δεν είναι ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι. Μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα» δηλώνει συνεργάτης του Μητσοτάκη.
 
«Όμως πρέπει να αντιληφθούμε ότι πλέον μιλάμε για νέα πραγματικότητα ως προς την ένταση των φαινομένων και να προσαρμοστούμε αναλόγως τα επόμενα χρόνια» συνεχίζει η ίδια πηγή.
 
Που σημαίνει: δεν είμαστε βλάκες να ισχυριστούμε ότι τα καταφέραμε καλά και να μας πάρετε με τις ντομάτες. Μην έχετε όμως προσδοκίες για κάτι καλύτερο γιατί φταίει η κλιματική αλλαγή.
 
Aρα και τις διαβεβαιώσεις που δίναμε τον Ιούνιο, ότι είμαστε έτοιμοι για τις πυρκαγιές, μην τις λαμβάνετε υπόψη, διότι μπροστά στην κλιματική αλλαγή τι να κάνουμε.
 
Ναι. Φταίει η κλιματική αλλαγή, αλλά η Σοφία Βούλτεψη βγήκε και τα έχωσε στο Aστεροσκοπείο, ότι κάνει προπαγάνδα με τα στοιχεία που δημοσιεύει.
 
Και τα έχωσε και στην αντιπολίτευση. Ότι στην Τενερίφη καίνε οι φωτιές δέκα μέρες, αλλά η αντιπολίτευση δεν το κάνει θέμα και μόνο εδώ γίνεται ο κακός χαμός.
 
Και ο Σκυλακάκης τα έχωσε στο δορυφορικό σύστημα Κοπέρνικος. Πώς είναι δυνατόν να υπολογίζουν τις καμένες εκτάσεις, αφού οι φωτιές καίνε ακόμα και υπάρχουν καπνοί και ο δορυφόρος δεν βλέπει;
 
Στην πραγματικότητα, δηλαδή, φταίει μεν η κλιματική αλλαγή, που προκαλεί πρωτοφανή ένταση των φαινομένων, αλλά υπερβάλλουν και το Αστεροσκοπείο, και τα δορυφορικά συστήματα, και η αντιπολίτευση με την προπαγάνδα τους.
 
Ωραία γραμμή, μπράβο.
 
Να λάβουμε εδώ υπόψη ότι φέτος στις φωτιές είμαστε πρώτοι στη Μεσόγειο σε καμένες εκτάσεις, 50% περισσότερες από την Ισπανία, που έρχεται δεύτερη.
 
Προφανώς η κλιματική αλλαγή χτυπάει μόνο την Ελλάδα.
 
Κι επίσης ότι, ενώ οι δασικές πυρκαγιές ήταν φέτος 52% λιγότερες, οι καμένες εκτάσεις ήταν 195% περισσότερες.
 
Κι αυτό λέει ότι αφού οι πυρκαγιές ήταν λιγότερες, δεν είναι η κλιματική αλλαγή που φταίει ακριβώς.
 
Απλώς το σύστημα είναι εκκενώστε τους οικισμούς και αφήστε τα να καούν. Όπως πρόπερσι στην Εύβοια.
 
Πιο σφαιρικά το έθεσε ο Μαρινάκης. Τι κάθεστε και μας κολλάτε για τις φωτιές; Δεν τις κερδίσαμε τις εκλογές; Τις κερδίσαμε.
 
Οπότε κάνουμε ό,τι γουστάρουμε. Αν σας αρέσει.
 
Αυτή είναι γραμμή. Ούτε «δεν είμαστε ικανοποιημένοι», ούτε «μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα», ούτε τίποτα. Κερδίσαμε τις εκλογές, βουλώστε το.
 
Κι όταν δεν περπατάνε όλα αυτά, υπάρχει και το σενάριο ότι τις φωτιές τις βάζουν οι λαθροεισβολείς.
 
Με τι κίνητρο, ρε παιδιά; Και γιατί να κάψουν το δάσος που τους παρέχει κάλυψη διακινδυνεύοντας να καούν και οι ίδιοι;
 
Δεν έχει σημασία. Ξέρουν αυτοί. Μπορεί να τους βάζει ο Ερντογάν.
 
Υπάρχει ένας ολόκληρος στρατός στο Ίντερνετ που μπορεί να γράψει απίστευτη ποσότητα ανοησιών πάνω σ’ αυτό το σενάριο.
 
Οπότε τελειώνει κάθε συζήτηση για τις κλιματικές αλλαγές και την πρόληψη και για τις 4.500 κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική.
 
Και καταλήγουμε ότι η χώρα δέχεται ασύμμετρη επίθεση και να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από τον Μητσοτάκη.
 
Η κυβέρνηση αφήνει όλα αυτά τα σενάρια να διακινούνται. Και επισήμως κουνάει το κεφάλι της και λέει «όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται».
 
Στη Ρόδο εξεταζόταν το ενδεχόμενο να είναι Τούρκοι πράκτορες. Και στον Ασπρόπυργο, Ρομά.
 
Και στην Αγχίαλο, που έσκασαν οι αποθήκες πυρομαχικών, πάλι κάτι ύποπτο παίχτηκε, δεν μπορεί.
 
Είναι και η αντιπολίτευση εθνική εξαίρεση, οπότε φταίει κι αυτή. Καταλάβατε;
 
Εκεί καταλήγει η συζήτηση που ξεκινάει από το «δεν είμαστε ικανοποιημένοι».
 
Ο Σχολαστικός