Macro

Σε ταληράκια

Το κίνημα της πετσέτας. Μάλιστα.
 
Είναι ο όρος που βρήκαν τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα για να τους «κοντύνουν» λίγο.
 
Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι είναι το κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο.
 
Το λέγαμε και χθες: Καταγγελίες για υπερεκμετάλλευση των παραλιών μέχρι που να μην χωράει τίποτα άλλο εκτός από τους πελάτες των ομπρελοκαθισμάτων υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια.
 
Απλώς οι καταγγέλλοντες ήταν μόνοι τους. Και εκτεθειμένοι.
 
Τώρα στην Πάρο φάνηκε πώς γίνεται σωστά η δουλειά. Και γι’ αυτό το κίνημα μεταφέρθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο και στη Νάξο, και στη Ρόδο, και στη Σέριφο, και αλλού.
 
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αντανακλαστικά. Κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει γι’ αυτό. Και έσπευσε να καβαλήσει το κύμα.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι έλεγχοι γίνονται. Και θα γίνονται με μεγαλύτερη ένταση, γιατί πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους πολίτες και στον νόμο.
 
Ναι. Τώρα που ήρθε το θέμα στη δημοσιότητα, έσπασε η απάθεια και πάνε να αλλάξουν οι συσχετισμοί, η κυβέρνηση θυμήθηκε ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους πολίτες και στον νόμο.
 
Είδατε τι θαύματα κάνουν τα κινήματα πολιτών όταν θέλουν;
 
Αλλά αυτό ακριβώς ήταν το σημείο διαμαρτυρίας, ότι δεν γίνονται έλεγχοι και υπάρχει ασυδοσία. Εδώ επιχειρεί να παραπλανήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Είναι όπως με το νερό. Που μόλις έφαγαν το κράξιμο για την ιδιωτικοποίηση, άρχισαν να διατρανώνουν την πεποίθησή τους ότι είναι αδιαπραγμάτευτο δημόσιο αγαθό.
 
Η κυβέρνηση θα εξετάσει την απλοποίηση, ενοποίηση και κωδικοποίηση των διαδικασιών, ώστε να υπάρχουν τα καλύτερα αποτελέσματα στους ελέγχους, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Δεν είναι καθόλου σαφές τι εννοεί. Το μόνο που προκύπτει από δω είναι ότι δεν σκοπεύουν να κάνουν ελέγχους άμεσα γιατί κάποια γραφειοκρατία τους εμποδίζει.
 
Και το θυμήθηκαν τώρα. Λογικό.
 
Υπεράνω όλων είναι η εφαρμογή του νόμου, δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση πουθενά. Τώρα ξαφνικά δεν σηκώνουν μύγα το σπαθί τους.
 
«Η Κοινωνία των Πολιτών πολλές φορές αναδεικνύει πολύ πιο γρήγορα ζητήματα και επισπεύδει την επίλυση των διαδικασιών, η οποία όμως έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση» επισημαίνει ο Παύλος Μαρινάκης.
 
Δηλαδή: μην κοιτάτε που κινηθήκαμε τώρα που φωνάζει όλος ο κόσμος, είχαμε ξεκινήσει από πιο πριν, απλώς δεν το ξέρατε.
 
Και τώρα θα το λύσουμε και θα επιβάλουμε ό,τι έχει συμφωνηθεί.
 
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Η κυβέρνηση φοβάται ότι όλο αυτό θα της προκαλέσει πολιτικό κόστος.
 
Γιατί είναι μια μπίζνα που γίνεται μέσω των δημάρχων της, με την ανοχή του κρατικού μηχανισμού, τον οποίο επίσης ελέγχει.
 
Και επίσης είναι και κάποιας μορφής ιδιωτικοποίηση, και ξέρουμε πώς κάνει αυτή η κυβέρνηση όταν έχει δημόσιο συμφέρον να πουλήσει σε ιδιώτες.
 
Τώρα, λοιπόν, που έπεσε το κράξιμο, είδε ότι ούτε το κορόιδο μπορεί να κάνει ούτε τα τοπικά αλισβερίσια να υπερασπιστεί.
 
Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και ο δήμαρχος Πάρου. Εξήγγειλε ελέγχους, δεν θέλουμε αυθαιρεσίες στο νησί μας, και τέτοια.
 
Και ότι κάνουμε εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης που τις στέλνουμε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, που είναι υπεύθυνη για τις παραλίες.
 
Και σιγά μην κάνει ελέγχους αυγουστιάτικα στα νησιά η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.
 
Και εμείς ως δήμος μόνο τα παραστατικά υπογράφουμε και έχουμε και δύο δημοτικούς αστυνομικούς και τι να κάνουμε, καταλαβαίνετε.
 
Ολοι τη νομιμότητα ήθελαν, αλλά δεν έβρισκαν ένα κίνημα πολιτών να τους υποστηρίξει, καταλάβατε;
 
Ο Σχολαστικός