Macro

Σε ταληράκια

Ανακεφαλαιώνουμε τι έχουμε ζήσει από τις εκλογές και μετά για να το έχουμε πρόχειρο και να το επεξεργαζόμαστε.
 
Στις 25 Ιουνίου γίνονται εκλογές. Με συμμετοχή 53%, η Νέα Δημοκρατία παίρνει 40,56% -δηλαδή περίπου το 21% του συνολικού εκλογικού σώματος- και αποκτά αυτοδυναμία 158 εδρών.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκροτεί ευέλικτο και ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα από 64 μέλη: 23 υπουργούς, 4 αναπληρωτές υπουργούς και τους υπόλοιπους υφυπουργούς.
 
Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν χωράει στη φωτογραφία και στην αίθουσα συνεδριάσεων. Προκαλείται συνωστισμός.
 
Στις προγραμματικές δηλώσεις, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης δηλώνει ότι θα καταργήσει την κατάπτυστη διάταξη του Ποινικού Κώδικα που προστατεύει τους τραπεζίτες από διώξεις για απιστία.
 
Απλώς νομίζει πως την έχει θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Η κυβέρνηση δαγκώνεται, λέει ότι ο υπουργός εξέφρασε προσωπικές απόψεις και το θέμα κλείνει κακήν κακώς.
 
Μετά την υπουργοποίηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ εκλέγεται ομόφωνα ο Λάζαρος Κυρίζογλου.
 
Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει ότι θα τον αφήσει μερικούς μήνες και στις επόμενες τακτικές εκλογές της ΚΕΔΕ θα στηρίξει τον Μπακογιάννη.
 
Ο Μητσοτάκης συναντιέται με τον Ερντογάν. Επιστρέφοντας δηλώνει ότι η εθνική κυριαρχία είναι «σχετική έννοια» και σε έναν διάλογο κάτι θα δώσεις και κάτι θα πάρεις.
 
Μετά ξεσπάνε οι φωτιές. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται με μούσι τριών ημερών.
 
Και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης εμφανίζεται με μούσι σε σύσκεψη για τις φωτιές. Στις φωτογραφίες μουτζουρώνουν το ρολόι του, που κοστίζει 52.000 ευρώ.
 
Οι φωτιές στην Αττική και στη Ρόδο παίρνουν πρωτοφανή έκταση. Ο κόσμος γκρινιάζει ότι αντιμετωπίζονται μόνο με εκκενώσεις και ότι ο μηχανισμός είναι ανεπαρκής και δρα με καθυστέρηση.
 
Η κυβέρνηση πλακώνεται με τους γαλάζιους δημάρχους για την πρόληψη και τα χρήματα που πήραν για καθαρισμούς που δεν έκαναν.
 
Τα κανάλια μάς λένε ότι στη Ρόδο έγινε η μεγαλύτερη εκκένωση πληθυσμού στην ελληνική Ιστορία.
 
Πέφτει ένα Canadair που έσβηνε μια φωτιά στην Εύβοια. Σκοτώνονται οι δύο χειριστές του.
 
Εκφράζονται αμφιβολίες για το αν η φωτιά που έσβηνε χρειαζόταν αεροπλάνο ή το Canadair πέταξε για να το πάρει η τηλεόραση.
 
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης και ο αρχηγός της αστυνομίας διαβεβαιώνουν την Ιερά Σύνοδο ότι οι νέες ταυτότητες δεν έχουν τίποτα που να προσβάλλει την ορθόδοξη χριστιανική πίστη.
 
Μια φωτιά που έκαιγε ανεξέλεγκτη στη Μαγνησία φτάνει μέχρι την 111 Πτέρυγα Μάχης, στη Νέα Αγχίαλο, όπου τινάζει στον αέρα αποθήκες με πυρομαχικά.
 
H αεροπορική βάση εκκενώνεται και στην Αγχίαλο δεν μένει τζάμι για τζάμι από το ωστικό κύμα των εκρήξεων.
 
Ο Χαρδαλιάς ξεκινάει σόου στις στρατιωτικές μονάδες για να τους εξηγήσει πώς πρέπει να γίνονται η πυρασφάλεια και η αποθήκευση των πυρομαχικών.
 
Ξηλώνεται ο Ν. Μηταράκης, επειδή είχε φύγει διακοπές την ώρα που καιγόταν ο τόπος.
 
Αποδοκιμάζεται ο Πατούλης, που χορεύει ζεϊμπέκικο σε εκδήλωση γυναικών της ομογένειας στο Ζάππειο, όπου τραγουδάει η Κατερίνα Στανίση.
 
Μετά την καρατόμηση Μηταράκη, επειδή έκανε εκλογές, ο Μητσοτάκης φεύγει σαββατοκύριακο στην Κρήτη για να κολυμπήσει στο Μαράθι.
 
Ο Χαρδαλιάς ποζάρει σε στρατιωτική μονάδα με έναν τεράστιο χάρτη που δείχνει δεξαμενές καυσίμων και γράφει πάνω «Απόρρητο».
 
Η φωτογραφία γίνεται θέμα στις τουρκικές εφημερίδες.
 
Η Νέα Δημοκρατία ανακοινώνει ότι θα υποστηρίξει τον Χαρδαλιά για την Περιφέρεια Αττικής. Ο Πατούλης δηλώνει ότι αποσύρεται.
 
Ολοι θυμούνται ότι ο Πατούλης παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ και το Predator.
 
Ο Σχολαστικός