Πριν λίγες μέρες, ο Άδωνις, ο Βορίδης και ο Πλεύρης μπλόκαραν μέσα στο υπουργικό συμβούλιο την κύρωση μιας ευρωπαϊκής Οδηγίας που προστατεύει τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Διεθνώς ρεζίλι.
Χθες, στην Επιτροπή Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, ο Βορίδης παραδέχτηκε ότι την μπλόκαρε.
Και είπε, βεβαίως θα ενσωματωθεί η Οδηγία, αλλά υπάρχει το προηγούμενο της χρήσης προστασίας μαρτύρων για να ενοχοποιηθούν πολιτικοί αντίπαλοι.
Και μας απασχολεί να βρούμε δικλίδες ασφαλείας.
Αλήθεια τώρα; Δηλαδή να υπάρχει το νομικό καθεστώς προστασίας μαρτύρων, για να μην μας κράζει όλη η Ευρώπη, αλλά να βρούμε τρόπο να μην αφορά πολιτικά πρόσωπα.
Δύο φορές ρεζίλι.
Πάμε λίγο πιο πίσω. Κάποιοι υπουργοί Υγείας, που υπέδειξαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, έχουν υπογράψει όντως πράξεις που εμφανίζονται να ωφέλησαν την εταιρεία και να έβλαψαν το Ελληνικό Δημόσιο.
Κανονικά λοιπόν θα έπρεπε να ελεγχθούν για απιστία σε βάρος του Δημοσίου. Και η απιστία δημιουργεί υπόνοιες δωροδοκίας.
Δεν γίνεται όμως να διωχθούν. Γιατί υπήρχε μέχρι πρόσφατα στο σύνταγμα το άρθρο περί ευθύνης υπουργών του Βενιζέλου.
Που προέβλεπε ότι όλα τα αδικήματα που ενδεχομένως έχουν διαπράξει υπουργοί παραγράφονται περίπου έναν χρόνο μετά τις επόμενες εκλογές.
Τεράστια ντροπή για το πολιτικό σύστημα. Τρεις φορές ρεζίλι.
Γιατί αν κάποιοι από αυτούς δωροδοκήθηκαν, απλά δεν θα το μάθουμε ποτέ.
Στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να απαλειφθεί η σύντομη παραγραφή από το άρθρο περί ευθύνης υπουργών.
Πρότεινε όμως να προστεθεί και μια ερμηνευτική δήλωση που να λέει, χοντρικά, ότι τα αδικήματα δωροδοκίας από υπουργούς πάνε κατευθείαν στη Δικαιοσύνη.
Η Ν.Δ. λύσσαξε.
Και έκανε έναν άθλιο χειρισμό. Έβαλε μερικούς να ψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. για να κριθεί αναθεωρητέο το άρθρο και να διαμορφώσει η ίδια το περιεχόμενό του όταν θα γινόταν κυβέρνηση.
Αλλά δεν το ψήφισαν όλοι, για να μην μαζευτούν 180 και αναθεωρηθεί αμέσως.
Πολιτική αρχών σε θέματα διαφάνειας και εντιμότητας.
Όταν ήρθε στα πράγματα η Ν.Δ., αναθεώρησε το άρθρο ώστε να εξαλειφθεί η σύντομη παραγραφή. Αλλά δεν ψήφισε την ερμηνευτική δήλωση.
Έτσι μπορεί η προκλητική παραγραφή να καταργήθηκε, αλλά υποθέσεις δωροδοκίας υπουργών από το παρελθόν είναι παραγεγραμμένες.
Και έτσι υψώθηκε ένα ακόμα τείχος προστασίας σε όσους ενδεχομένως τα πήραν από τη Novartis. Τέταρτο ρεζίλι.
Ξέμπλεξαν; Όχι εντελώς. Γιατί η παραγραφή δεν ισχύει για διακίνηση μαύρου χρήματος.
Αυτήν την έψαχνε η Τουλουπάκη με βάση τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.
Για να την αντιμετωπίσουν, έστησαν την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον Παπαγγελόπουλο.
Του χρέωσαν απόπειρα πολιτικής σπίλωσης των εμπλεκόμενων και προσπάθησαν να αποκαλύψουν τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis ως συνεργούς του.
Ώστε να τους αναγκάσουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.
Και με το πόρισμα της Επιτροπής, δηλαδή με μια απόφαση καθαρά πολιτική, κατηγορούν την Τουλουπάκη, δύο ακόμα εισαγγελείς και δύο δημοσιογράφους για εγκληματική συμμορία.
Και κατάργησαν την Εισαγγελία Διαφθοράς για να πάρουν την έρευνα από την Τουλουπάκη.
Μόνο που η υπόθεση έχει φτάσει στο Ευρωκοινοβούλιο. Καραμπινάτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη για να προστατευτούν πολιτικά πρόσωπα. Πέμπτο ρεζίλι.
Όλοι αυτοί λοιπόν που προστατεύονται από τόσες μεθοδεύσεις, ώστε να μην μπορέσει η Δικαιοσύνη να τους ψάξει, απαιτούν να πάρουμε την εντιμότητά τους ως δεδομένη.
Και όσα καταθέτουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ως προσπάθεια κατασυκοφάντησής τους και πολιτικής τους εξόντωσης.
Χωρίς να τα εξετάσει η Δικαιοσύνη.
Καταλάβατε;
Ο Σχολαστικός
Πηγή: Η Αυγή