Macro

Σε ταληράκια

Ορισμένες λεπτομέρειες σχετικές με την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα, που ενδεχομένως μας είχαν διαφύγει.
 
Ενας νεκρός, δεκατέσσερις τραυματίες, ο ένας σοβαρά. Και δεν ξέρουμε ακόμα και τι γίνεται κάτω από τα μπάζα.
 
Ενας από τους τραυματίες Ρομά είπε: «Όσοι είμαστε από κάτω και κόβαμε είχαμε εντολή να μπούμε, αλλά ξαφνικά ακούσαμε το σφυρί να χτυπάει…».
 
Και: «… Μόλις ακούσαμε το σφυρί να χτυπάει χωρίς να μας δώσουν εντολή να εκκενώσουμε, πήγαμε να απομακρυνθούμε, αλλά δεν προλάβαμε…».
 
Εδώ λέγονται τα εξής: Πρώτον, ότι οι Ρομά ήταν κάτω από τη γέφυρα σε συνεννόηση με την εταιρεία. Για να πάρουν τα σίδερα. Την ώρα που γίνονταν εργασίες.
 
Και δεύτερον, την ώρα που έπεσε η γέφυρα γίνονταν εργασίες.
 
Υπάρχει, άλλωστε, ένα βίντεο, λίγο πριν πέσει η γέφυρα, που δείχνει ακριβώς αυτά: πέτρες να πέφτουν, οχτώ ανθρώπους να τρομάζουν και από πάνω να ακούγεται ένα κομπρεσέρ.
 
Και αυτό έχει σημασία, γιατί η ανακοίνωση της εταιρείας λέει ότι «μετά τη διακοπή εργασιών και παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί, στον χώρο βρέθηκαν άτομα μη έχοντα εργασία…».
 
Που παρουσιάζει εντελώς άλλη εικόνα. Ενδεχομένως για να προστατεύσει τη μετοχή της.
 
Σε κάποια σάιτ, μάλιστα, πήρε το μάτι μας ότι ένας από τους τραυματίες δήλωσε «σύμφωνα με πληροφορίες» ότι «την ώρα της κατάρρευσης δεν γίνονταν εργασίες». Έτσι για ξεκάρφωμα.
 
Η δεύτερη λεπτομέρεια είναι ότι έχουν γίνει τέσσερις συλλήψεις: του εργοδηγού, του υπεύθυνου ασφαλείας του έργου και των χειριστών των δύο βαριών μηχανημάτων.
 
Και αντιμετωπίζουν βαριές κακουργηματικές κατηγορίες. Οι χειριστές. Μάλιστα.
 
Το μαχαίρι στο κόκαλο.
 
Την ώρα που η εταιρεία έκανε meeting με την υφυπουργό Μεταφορών.
 
Η τρίτη λεπτομέρεια είναι ότι οι δύο από τους τέσσερις συλληφθέντες, ο εργοδηγός και ο χειριστής του ενός μηχανήματος, νοσηλεύονται φρουρούμενοι, γιατί τραυματίστηκαν κατά την πτώση της γέφυρας.
 
Στην οποία, κατά τα άλλα, δεν γίνονταν εργασίες. Καταλάβατε;
 
Αυτή η λεπτομέρεια, ότι μεταξύ των τραυματιών είναι και δύο εργαζόμενοι, μάλλον είχε διαφύγει από την είδηση, όπως μεταδόθηκε αρχικά. Τυχαίο θα είναι.
 
Αυτή είναι η πρώτη ιστορία για σήμερα. Η δεύτερη είναι ο ντελιβεράς που πέθανε από θερμοπληξία στη Χαλκίδα.
 
Και στο Νοσοκομείο Χαλκίδας ο διοικητής έβγαλε ένα ιατρικό ανακοινωθέν που έλεγε: «Την Πέμπτη 20.7.2023 προσεκομίσθη κ.λπ. κ.λπ. άνδρας 46 ετών (όχι διανομέας)…».
 
Και το πήρε και ο υπουργός Εργασίας Άδωνης Γεωργιάδης και το ανέβασε και στο Τουίτερ: Να, είδατε, το λέει και ο διοικητής του Νοσοκομείου Χαλκίδας, δεν ήταν ντιλιβεράς ο άνθρωπος.
 
Τι δουλειά είχε ο διευθυντής του Νοσοκομείου Χαλκίδας να υπογραμμίζει σε ιατρικό ανακοινωθέν ότι ο άνθρωπος δεν ήταν διανομέας;
 
Είναι προφανές. Για να καλύψει το γεγονός ότι δούλευε αδήλωτος και ανασφάλιστος.
 
Δεν το κάλυψε καλά. Αντίθετα, προκάλεσε οργή. Αλλά γιατί να το καλύψει, αυτό είναι το θέμα. Ενώ σε καμία περίπτωση δεν ήταν δική του δουλειά.
 
Αυτό δημιουργεί σοβαρό πολιτικό θέμα για τον διευθυντή του Νοσοκομείου Χαλκίδας. Και το είπε στη Βουλή ο Ηλιόπουλος στον Χρυσοχοΐδη.
 
Η απάντηση του Χρυσοχοΐδη ήταν εντάξει, ήταν κάπως άστοχο αυτό, αλλά τουλάχιστον στο ανακοινωθέν έβαλε την πραγματική αιτία θανάτου.
 
Σοβαρά τώρα. Δηλαδή, υπήρχε και το ενδεχόμενο να μας έβαζε και ψεύτικη αιτία θανάτου. Και καθόμαστε και το συζητάμε.
 
Ελλάδα 2.0. Ευρωπαϊκή χώρα. Πάμε δυνατά. Κερδάμε.
 
Το τσουνάμι των ξένων επενδυτών περιμένουμε. Για να καλπάσουμε στην ανάπτυξη και στην ψηφιακή μετάβαση.
 
Ο Σχολαστικός