Σκέψεις για την ψήφο των αποδήμων.
Στη Βουλή έχουν 34 ψήφους οι ακροδεξιοί και 8 η Πλεύση Ελευθερίας. Σύνολο 42.
Με τις 158 της Νέας Δημοκρατίας κάνουν 200.
Αυτό σημαίνει ότι η Ν.Δ. μπορεί να περάσει ό,τι θέλει σχετικά με την ψήφο των αποδήμων χωρίς να ρωτήσει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.
Και είναι στρατηγική συμμαχία με τους ακροδεξιούς. Γιατί κι αυτοί προσδοκούν μεγάλα κέρδη από την ψήφο των αποδήμων.
Οι νεοδημοκράτες, βέβαια, που ούρλιαζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε με τη Χρυσή Αυγή την απλή αναλογική και έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά και όλες αυτές τις ανοησίες, τώρα θα το γυρίσουν.
Οτι η ψήφος των αποδήμων είναι πατριωτική επιλογή και καλά θα κάνουν να την ψηφίσουν και τα υπόλοιπα κόμματα. Αν δεν την ψηφίσουν, κακό του κεφαλιού τους.
Αυτά αν δεν μπει το ΠΑΣΟΚ στη συναίνεση. Αλλά μπορεί και να μπει, γιατί τελευταία γυρνάει από δω κι από κει και καμαρώνει ότι κάνει υπεύθυνη αντιπολίτευση.
Τόσο υπεύθυνη, που ετοιμάζεται να φέρει 300.000 ψηφοφόρους στην κάλπη του Μητσοτάκη χωρίς προσπάθεια.
Πάμε τώρα λίγο στα επιχειρήματα. Λένε οι δεξιοί: Γιατί κάποιος που είναι γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους και μπορεί να ψηφίσει αν έρθει στην Ελλάδα, να μην μπορεί να ψηφίσει από το σπίτι του στον Καναδά;
Είναι μια καλή ερώτηση. Γιατί κάποιος που δουλεύει σεζόν στη Ρόδο και μπορεί να ψηφίσει αν έρθει στην Αθήνα, να μην μπορεί να ψηφίσει από το κοντέινερ στο οποίο διαμένει πληρώνοντας και ενοίκιο;
Για τον ίδιο λόγο ακριβώς.
Και προσέξτε. Αν τους πεις ότι οι ομογενείς λείπουν δεκαετίες από τη χώρα και δεν έχουν καμία επαφή και κανένα ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει εδώ, δεν δέχονται καμία συζήτηση.
Τι πάει να πει αυτό; Έλληνες είναι, έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν.
Να βάλουν σταυρό δεν τους επιτρέπουν όμως.
Κι αν τους ρωτήσεις γιατί, θα σου πουν, ε, λείπουν δεκαετίες από τη χώρα, δεν ξέρουν πρόσωπα και πράγματα, τι σταυρό να βάλουν, θα αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Α, μπράβο. Αυτό.
Στην πραγματικότητα, δεν τους αφήνουν να βάλουν σταυρό γιατί φωνάζουν οι βουλευτές. Δεν γίνεται, λένε, ψηφοφόροι από τον Καναδά να καθορίσουν ποιος θα εκλεγεί βουλευτής Κορινθίας.
Οταν έχουν να πατήσουν πενήντα χρόνια στην Κορινθία.
Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την ψήφο στα κόμματα, παιδιά. Πώς θα καθορίσουν από τον Καναδά ποιο κόμμα θα μας κυβερνήσει;
Μόνο που εκεί δεν έχει πρόβλημα η Ν.Δ., μια χαρά της έρχεται. Και μπορεί να το πηγαίνει εθνοπατριωτικά κατηγορώντας τους άλλους ως εθνική εξαίρεση.
Ενώ στη σταυροδοσία, που υπάρχει εσωτερική σύγκρουση συμφερόντων, λέει στοπ. Δεν θα μας πουν από τον Καναδά ποιους βουλευτές θα εκλέξουμε.
Λοιπόν, για να είμαστε σοβαροί. Να ψηφίσουν οι άνθρωποι.
Αλλά να τους παραχωρηθούν εκπρόσωποι της ομογένειας και να ψηφίσουν αυτούς. Κι ας ψηφίσουν και με σταυρούς, και με όλα.
Να αποφασίσουμε ότι πέντε άνθρωποι στη Βουλή θα εκπροσωπούν την ομογένεια. Να καταθέτουν προτάσεις νόμου και όλα αυτά.
Οχι να φέρουμε 300.000 ψήφους από τη Δεξιά και στην Ακροδεξιά να τις ρίξουμε στο εσωτερικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Αν είναι και 300.000. Γιατί με την επιστολική ψήφο μπορεί να είναι πολύ περισσότερες.
Και επειδή είναι σοβαρό το θέμα, είναι επικίνδυνο να πάνε να το λύσουν με συναίνεση μόνο των ακροδεξιών.
Αλλά το ξέρουμε ότι είναι επικίνδυνοι, δεν θα το μάθουμε τώρα.
Ο Σχολαστικός