Macro

Σε ταληράκια

Το ναυάγιο της Πύλου. Ανακεφαλαίωση.
 
Εγινε στις 14 Ιουνίου 2023 στις 2 το πρωί. Το αλιευτικό σκάφος «Adrianna», υπερφορτωμένο με 750 μετανάστες, βούλιαξε σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου.
 
Διασώθηκαν 104 άνθρωποι. Περισυνελέγησαν 82 νεκροί, ανάμεσα στους οποίους αρκετά παιδιά. Πάνω από 550 βρίσκονται στον βυθό.
 
Ενα πλοίο του Λιμενικού παρακολουθούσε από κοντά το σκάφος επί ώρες, καθώς φαινόταν να έχει χαλάσει η μηχανή του. Ωστόσο, δεν επενέβη.
 
Το Λιμενικό ισχυρίζεται πως οι ίδιοι οι επιβάτες του πλοίου δήλωσαν ότι δεν ήθελαν βοήθεια. Αυτό όμως είναι μια συζήτηση στον αέρα.
 
Πρώτον, γιατί από φωτογραφίες στο κατάστρωμα του πλοίου φαίνονται εκατοντάδες άνθρωποι. Και το Λιμενικό δεν ξεκαθαρίζει ποιους ακριβώς ρώτησε και πώς κατέληξε ότι δεν ήθελαν διάσωση.
 
Δεύτερον, γιατί στις ίδιες φωτογραφίες οι άνθρωποι αυτοί φαίνεται να ζητάνε βοήθεια. Και ζήτησαν βοήθεια και από μια πλατφόρμα που υπάρχει για αυτόν τον λόγο.
 
Και, τρίτον, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις δεν ρωτάς. Κάνεις διάσωση σε κάθε περίπτωση.
 
Αρχικά επίσης το Λιμενικό είπε ότι στο σημείο εκείνο δεν έχει αρμοδιότητα διάσωσης, πράγμα που είναι ανακριβέστατο.
 
Αντιθέτως, το Λιμενικό δεν είπε αρχικά τίποτα για απόπειρα ρυμούλκησης του σκάφους. Μερικές μέρες αργότερα όμως ο πλοίαρχος κατέθεσε ότι τους πέταξε ένα σκοινί για να τους δώσει τρόφιμα και νερό.
 
Διασωθέντες κατέθεσαν ότι το πλοίο του Λιμενικού τράβηξε το αλιευτικό. Και λόγω του κόσμου, το σκάφος με τους μετανάστες πήρε κλίση και βούλιαξε.
 
Σημειώνουμε επίσης ότι δεν υπάρχει βίντεο από την όλη επιχείρηση. Τα συστήματα καταγραφής που υπήρχαν στο σκάφος του Λιμενικού ήταν εκτός λειτουργίας.
 
Δεν υπάρχουν επίσης οι συνομιλίες του πλοίαρχου του Λιμενικού με το Κέντρο Επιχειρήσεων. Έγιναν μέσω κινητού τηλεφώνου.
 
Και υπάρχει και μια ανακοίνωση της Frontex.
 
Που λέει εμείς είδαμε το σκάφος από ένα δικό μας αεροπλάνο και ειδοποιήσαμε την Ελλάδα και την Ιταλία.
 
Μετά το αεροπλάνο μας αποσύρθηκε για ανεφοδιασμό και στείλαμε ένα drone. Και η Ελλάδα ζήτησε να φύγει το drone και να πάει σε άλλη επιχείρηση.
 
Οταν το drone επέστρεψε στο σημείο, το ναυάγιο είχε γίνει. Και για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε να ρωτήσετε την Ελλάδα.
 
Που σημαίνει ηχηρότατο άδειασμα. Μην κρυβόμαστε.
 
Η Ουάσιγκτον Ποστ πριν μερικές μέρες έκανε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ που αμφισβητεί τέσσερις ισχυρισμούς της ελληνικής πλευράς.
 
Οτι το πλοίο δεν ήθελε βοήθεια, ότι δεν φαινόταν να έχει πρόβλημα στις μηχανές του, ότι δεν έγινε απόπειρα ρυμούλκησης και ότι το ελληνικό Λιμενικό ενήργησε σύμφωνα με τους κανονισμούς.
 
Και χθες η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα Δικαιώματα και τις Πολιτικές Ελευθερίες (Επιτροπή LIBE) ζήτησε να γίνει ανεξάρτητη έρευνα, γιατί οι ελληνικές Αρχές δεν είναι αξιόπιστες.
 
Υπάρχει το προηγούμενο του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι. Το ελληνικό Λιμενικό επιχείρησε να ρυμουλκήσει μακριά από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ένα σκάφος με μετανάστες, με αποτέλεσμα να το βουλιάξει.
 
Και να πνιγούν 11 άτομα, ανάμεσα στα οποία και μικρά παιδιά.
 
Η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί η διερεύνηση του συμβάντος ήταν ελλιπής.
 
Αν, λοιπόν, το πλοίο της Πύλου βούλιαξε μετά από παραλείψεις ή, ακόμα χειρότερα, και ενέργειες του Λιμενικού, όπως η απόπειρα ρυμούλκησης, το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό.
 
Χωρίς να ισχυρίζεται κάποιος ότι αυτό έχει συμβεί. Αλλά δεν γίνεται να μένει η υπόθεση στην αμφιβολία.
 
650 άνθρωποι έχουν πνιγεί, πώς να το κάνουμε.
 
Ο Σχολαστικός