Συνεντεύξεις

Ράνια Σβίγκου: Οι πολίτες έχουν καταλάβει την κοινωνική καταστροφή που θα επιφέρει στη ζωή τους και στο μέλλον τους, ο νόμος Χατζηδάκη

Τη συνέντευξη πήρε ο Αντώνης Γκιόκας

Κυρία Σβίγκου, σε λίγες ημέρες αναμένεται να έρθει στη Βουλή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει «μητέρα των μαχών». Γιατί πιστεύετε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει αυτή τη περίοδο ένα τόσο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο;

Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε, στη ΔΕΘ, το 2017, ότι μια κοινωνία χωρίς ανισότητες είναι αντίθετη στη φύση. Ο ίδιος, δήλωνε ότι τα εργασιακά δικαιώματα είναι ξεπερασμένα. Και φτάσαμε σήμερα ο υπουργός Εργασίας να δηλώνει ότι ο εργαζόμενος θα δουλεύει δέκα ώρες χωρίς πρόσθετη αμοιβή και θα «πληρώνεται» για τις επιπλέον ώρες με…ρεπό ! Φέρνει ένα νομοσχέδιο που ούτε η πιο μνημονιακή κυβέρνηση δεν θα τολμούσε να παρουσιάσει. Διότι, η κατάργηση του οκταώρου, η απλήρωτη υπερωριακή εργασία, ο περιορισμός των συνδικαλιστικών ελευθεριών, ο περιορισμός του, συνταγματικά κατοχυρωμένου, δικαιώματος στην απεργία, η κατάργηση του ΣΕΠΕ, για να αναφερθώ μόνο σε κάποιες από τις πτυχές του νομοσχεδίου, είναι ζητήματα που πλήττουν όλους τους εργαζόμενους, τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα, και ιδίως τη νέα γενιά, η οποία καταδικάζεται σε ένα μέλλον εργασιακής επισφάλειας, χωρίς δικαιώματα.

Δεν αποτελεί βέβαια κεραυνό εν αιθρία, αφού η ΝΔ, από την πρώτη στιγμή που έγινε κυβέρνηση, έχει θεσπίσει μια σειρά από αντικοινωνικές και αντεργατικές πολιτικές. Ο λόγος για τον οποίο φέρνει τώρα προς ψήφιση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, είναι γιατί φοβάται την αντίδραση της κοινωνίας, φοβάται τη λαϊκή κινητοποίηση. Και δικαίως ανησυχούν, γιατί, όση προπαγάνδα κι αν εκπέμπουν τα συστημικά μέσα της λίστας Πέτσα, οι πολίτες έχουν καταλάβει την κοινωνική καταστροφή που θα επιφέρει στη ζωή τους και στο μέλλον τους, ο νόμος Χατζηδάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις, μέσα κι έξω από τη Βουλή, για να μην περάσει αυτό το βαθύτατα αντεργατικό και κοινωνικά καταστροφικό νομοσχέδιο. Και βέβαια έχουμε δεσμευτεί ότι ως κυβέρνηση, εφόσον τότε είναι νόμος του κράτους, θα το καταργήσουμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την παραίτηση του Μιχάλη Χρυοχοΐδη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τι είναι αυτό που του καταλογίζετε;

Ο κ. Μητσοτάκης ανέσυρε από τα αζήτητα της πολιτικής τον κ. Χρυσοχοΐδη, για να εφαρμόσει ένα προεκλογικό σύνθημα της ΝΔ, το διαβόητο δόγμα «νόμος και τάξη». Αυτό που βλέπουμε, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, είναι η καταστολή κάθε μορφής λαϊκής κινητοποίησης και διαμαρτυρίας, η ραγδαία αύξηση περιστατικών αστυνομικής βίας και ασυδοσίας, αλλά και μια απίστευτη στοχοποίηση της νεολαίας. Από τις συλλήψεις σε κινηματογράφους, όταν προβαλλόταν η ταινία «Joker», μέχρι τον ξυλοδαρμό του σκηνοθέτη Δ. Ινδαρέ, κι από την επίθεση σε πολίτες στα παγκάκια της πλατείας της Νέας Σμύρνης μέχρι το «χτίσιμο» ενός αυτοοργανωμένου πολιτιστικού χώρου, όπως το θέατρο Εμπρός, είναι προφανές ότι η ΝΔ και ο κ. Χρυσοχοίδης αντιμετωπίζει ως αντίπαλο τους πολίτες, και ιδιαίτερα τη νεολαία. Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ το οργανωμένο έγκλημα δρα σχεδόν ανενόχλητο, με μαφιόζικες εκτελέσεις μέρα μεσημέρι, η κυβέρνηση προκηρύσσει διαγωνισμό για την πρόσληψη ειδικών φρουρών στα πανεπιστήμια. Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής είναι άφαντος από τις αρχές, αλλά δίνει κανονικά συνεντεύξεις! Ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι ένας ιδεοληπτικός και αποτυχημένος υπουργός, εφαρμόζει μια ιδεοληπτική και αποτυχημένη πολιτική, που δεν προστατεύει τους πολίτες, και γι’ αυτό οφείλει να παραιτηθεί. Το γιατί τον κρατάει ακόμα στη θέση του ο κ. Μητσοτάκης είναι πραγματικά απορίας άξιο.

Γιατί το κόμμα σας λέει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν κατάλαβε τίποτα από τη πανδημία»; Πιστεύετε ότι όντως θέλει να «ιδιωτικοποιήσει» το ΕΣΥ;

Στο συνέδριο του «Πρώτου Θέματος», ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «το ΕΣΥ δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικά κρατικό». Αυτό που επιδιώκει είναι η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Άλλωστε, δεν είναι μόνο οι δηλώσεις του, αλλά και οι πράξεις και οι παραλείψεις του, και, μάλιστα, εν μέσω πανδημίας. Δεν ενίσχυσε τις δημόσιες δομές, δεν έκανε τις αναγκαίες προσλήψεις, δεν έκανε ούτε μια ΜΕΘ μέχρι τον Μάρτιο του 2020, ενώ θεώρησε ότι τα κέρδη των ιδιωτικών κλινικών ήταν πιο σημαντικά από το δημόσιο συμφέρον και το απαράγραπτο αγαθό της ανθρώπινης υγείας. Ούτε καν η τραγωδία της πανδημικής κρίσης δεν ήταν ικανή, τελικά, να τον κάνει να ξεφύγει από τις νεοφιλελεύθερες εμμονές του. Αυτό απέδειξε, άλλωστε, και στην ιστορία με την άρση των πατεντών για τα εμβόλια, όπου το μόνο μέλημα του κ. Μητσοτάκη ήταν το κέρδος των πολυεθνικών του φαρμάκου.

Αυτό που έδειξε η κρίση, όμως, για άλλη μια φορά, είναι αυτό που ανέκαθεν υποστηρίζει η αριστερά και ο προοδευτικός κόσμος. Δηλαδή, ότι ο πρώτιστος στόχος θα πρέπει να είναι, όχι το κέρδος ορισμένων, αλλά η προστασία της ανθρώπινης ζωής με ένα ισχυρό, δημόσιο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.

Πώς σχολιάζετε την λεγόμενη «θετική ατζέντα» με την Τουρκία, στον απόηχο της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα;

Το ζήτημα δεν είναι μια προσωρινή αποχή της Τουρκίας από προκλητικές ενέργειες. Ούτε, φυσικά, να περιοριστεί η συζήτηση μόνο σε ζητήματα εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών, κάτι που φαίνεται να επιδιώκει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έχουν μεν κι αυτές τη σημασία τους, αλλά δεν είναι το μείζον. Στα ελληνοτουρκικά, αυτό που θα πρέπει να επιδιώκουμε είναι μια έντιμη λύση, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, χωρίς παραβίαση των κόκκινων γραμμών, και χωρίς να τίθενται υπό συζήτηση κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας .

Αυτή τη στιγμή, ανοίγεται μπροστά μας ένα παράθυρο ευκαιρίας. Η τουρκική πλευρά, αναμένει την αποκρυστάλλωση της πολιτικής του νέου προέδρου των ΗΠΑ, στην περιοχή μας. Ταυτόχρονα, είναι ανοιχτή η συζήτηση για μια νέα συμφωνία για την Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας. Τώρα, λοιπόν, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για την πραγματοποίηση ουσιαστικού διαλόγου, για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων, όπου είναι δυνατόν, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και ειδικά του δικαίου της θάλασσας.

Όπως είπε κι ο Αλέξης Τσίπρας, στο Φόρουμ των Δελφών, η Ελλάδα θα πρέπει να αγωνιστεί, στο πλαίσιο της ΕΕ, ώστε να συνδεθεί η προοπτική αναθεώρησης της τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με δύο βασικά ζητήματα. Την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προοπτική της προσφυγής στη Χάγη, για την επίλυση της διαφοράς μας σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Δεν μπορώ να πω, βέβαια, ότι είμαι αισιόδοξη. Για να φτάσουμε εκεί, χρειαζόμαστε ένα συνολικό, συγκροτημένο σχέδιο στην εξωτερική πολιτική, αλλά και μια ενεργητική πολιτική που να διαβάζει τη συγκυρία, να παίρνει πρωτοβουλίες και να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις. Δηλαδή, το ακριβώς αντίθετο της εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ, η οποία, με την αντιφατική, αλληλοσυγκρουόμενη, χωρίς σχέδιο και στρατηγική εξωτερική πολιτική της, δεν έχει δώσει ως τώρα δείγματα γραφής που να οδηγούν προς μια τέτοια κατεύθυνση. Ο νέος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη είναι αποτέλεσμα αυτής της αδυναμίας στρατηγικής. Η ΝΔ, δεν επιδιώκει, μια δυναμική ουσιαστικού διαλόγου και λύσης, αλλά, απλώς, να μη βρει μπροστά της άλλη μια περίοδο κρίσης. Πρόκειται για τη συνέχιση της γραμμής της ακινησίας και της αναβλητικότητας που έχει επικρατήσει εδώ και χρόνια στη ΝΔ, και η οποία βολεύει εσωκομματικά και τον κ. Μητσοτάκη, αφού γνωρίζει ότι η Σαμαρική πτέρυγα του κόμματος πολιτεύεται με τη γραμμή «κανένας διάλογος με πειρατές».

Αν καταλαβαίνουμε καλά, ο ΣΥΡΙΖΑ «βαδίζει» στα χνάρια των πρόσφατων εξαγγελιών του Τζο Μπάιντεν για την οικονομία. Εκτιμάτε ότι οι κινήσεις του Προέδρου των ΗΠΑ θα επιφέρουν ρωγμές στη θεσμοθετημένη λιτότητα που ζούμε στην Ευρώπη και στη χώρα μας;

Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε, στην ιστορική ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, ότι οι κοινωνικές δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν, κι ότι θα πρέπει να πληρώσει το 1% των πιο πλούσιων Αμερικανών, επαναλάμβανε αυτά που η αριστερά και ο προοδευτικός χώρος υποστηρίζει εδώ και χρόνια. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι το κυρίαρχο, εδώ και δεκαετίες, νεοφιλελεύθερο παράδειγμα έχει πια ξεθωριάσει. Ο νέος κόσμος που βγαίνει από την πανδημική κρίση, μπορεί και πρέπει να είναι διαφορετικός. Είναι βέβαιο ότι, η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από αυτή την τεκτονική αλλαγή, όσες αντιστάσεις κι αν προβάλλουν διάφοροι, προσκολλημένοι στο παρελθόν, σε δόγματα ξεπερασμένα και αποτυχημένα.

Στη χώρα, μας, βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι ο άγριος και απάνθρωπος νεοφιλελευθερισμός της δεκαετίας του 1980, αυτός του Ρήγκαν και της Θάτσερ, είναι μονόδρομος. Τη στιγμή που στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν παίρνει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, εδώ προσπαθούν να καταργήσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα, και να παραδώσουν στους ιδιώτες τα πάντα. Αλλά, όσες επικοινωνιακές εκστρατείες και να κάνουν, παρουσιάζοντας το άσπρο μαύρο, ό, τι πιο αντικοινωνικό ως το κοινωνικά ωφέλιμο, ό,τι πιο παρωχημένο ως νεωτερική τομή και μεταρρύθμιση, οι ιδέες του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ μυρίζουν νεοφιλελεύθερη ναφθαλίνη.

Πηγή: Newsbomb