Συνεντεύξεις

Ράνια Σβίγκου: Η μόνη σκοτεινή δύναμη που αποσταθεροποιεί τη χώρα είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σχετικά με όσα είπε ο νέος επικεφαλής της ΕΥΠ, Θ. Δεμίρης, κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι όχι μόνο παρακολουθήθηκαν και άλλα πρόσωπα, και πολιτικοί και δημοσιογράφοι, αλλά ταυτόχρονα μας επιβεβαιώνουν κι ότι συνεχίζονται οι παρακολουθήσεις. Πρόκειται για μια παραδοχή με την οποία δεν μπορεί να αντέξει καμία κυβέρνηση σε οποιαδήποτε χώρα του δυτικού κόσμου. Και παρ’ όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει σαν τίποτα να μη συμβαίνει».

Αναφορικά με την τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία καταργήθηκε η αρμοδιότητα της ΑΑΔΕ να ενημερώνει τα πρόσωπα τα οποία παρακολουθούνται, η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι «προσπάθησαν μέσα από μεθοδευμένες και χειρουργικά σχεδιασμένες κινήσεις να δημιουργήσουν ένα πλέγμα προστασίας και συγκάλυψης όλου αυτού του σκοτεινού παρακράτους. Αυτό βέβαια ήταν μια προσπάθεια η οποία έπεσε στο κενό και θα πέσει και στο κενό το επόμενο διάστημα».

Σχολιάζοντας τη σωρεία δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου, και την αντίδραση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Ράνια Σβίγκου ανέφερε ότι απέναντι σε μια πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή σε μια ευρωπαϊκή χώρα, «ήταν δεδομένο ότι αυτή θα ήταν η στάση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ακόμα και εάν αυτό δεν αρέσει σε όσους έχουν συνηθίσει να ταΐζουν με κρατικά λεφτά τα εγχώρια μέσα μαζικής ενημέρωσης. Προφανώς δεν μπορούν να δώσουν χρήματα από τη λίστα Πέτσα στους New York Times και ακριβώς επειδή όλο αυτό το πράγμα τους φαίνεται πολύ ξένο και πρωτοφανές, καταφεύγουν σε μια πρωτοφανή προσπάθεια στοχοποίησης των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και δημοσιογράφων που απλώς προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους όπως η κυρία Σταμούλη»

Αναφερόμενη στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της διεθνούς έκδοσης των New York Times, η Ράνια Σβίγκου είπε ότι δεν θυμάται «άλλη περίοδο πέρα από τη μαύρη περίοδο της χούντας, με τόσα πολλά δημοσιεύματα του ξένου τύπου για τη λειτουργία του κράτους δικαίου και τη λειτουργία της δημοκρατίας. Είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλές 10ετίες που μιλούν για σήψη και για πλήγματα στην ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Σχετικά με την απάντηση του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην επιστολή της Κομισιόν, και το «μην ασχολείστε» 3 μέρες πριν από τις παραιτήσεις των κυρίων Δημητριάδη και Κοντολέοντα, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να απαντά ένας θεσμικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ένας διπλωμάτης μάλιστα και να λέει σε εκπρόσωπο της Κομισιόν, ότι δεν είναι “συνετό” να βασίζεστε σε συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης και “σταματήστε να ασχολείστε”. Βέβαια προφανώς δεν περιμένουμε να σεβαστούν το δημοσιογραφικό επάγγελμα και τη δημοσιογραφική δεοντολογία και τη λειτουργία της ενημέρωσης εκείνοι που παρακολουθούν δημοσιογράφους και έχουν στήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου και χειραγώγησης της ενημέρωσης, αλλά η απάντηση όμως και στην ίδια την Κομισιόν δείχνει σε τι βαθμό έχει φτάσει ο αυταρχισμός της κυβέρνησης»

Σχετικά με τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «εμείς θα χρησιμοποιήσουμε κάθε κοινοβουλευτικό και πολιτικό μέσο που έχουμε ώστε τίποτα να μην μείνει στο σκοτάδι. Και βέβαια δεσμευόμαστε και για τη διενέργεια προανακριτικής Επιτροπής από την επόμενη Βουλή που θα έχει προοδευτική πλειοψηφία, ώστε να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη όσοι συμμετείχαν σε αυτό το πρωτοφανές πλήγμα στο κράτος δικαίου της χώρας μας. Ο ελληνικός λαός θα μάθει όλη την αλήθεια. Τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Αυτό απαιτεί η κοινωνία. Αυτό απαιτούν οι πολίτες. Αυτό απαιτεί όλος ο δημοκρατικός κόσμος».

Σύμφωνα με τη Ράνια Σβίγκου, «είναι προφανές ότι η μόνη απάντηση σε όλη αυτή τη σκοτεινή περίοδο για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα είναι οι εκλογές, η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Να ανοίξει ο δρόμος για μια προοδευτική κυβέρνηση η οποία θα θέσει ένα νέο σχέδιο θεσμικής επανεκκίνησης της χώρας, το οποίο θα αφορά βέβαια και την ΕΥΠ, το δημοκρατικό της έλεγχο, την απομάκρυνσή της από το πρωθυπουργικό γραφείο, την ανάθεση της εποπτείας και του ελέγχου σε μια διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, αλλά θα αφορά και τη δημοκρατία συνολικά».

Αναφερόμενη στην ραγδαία αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού, η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «η κυβέρνηση συντηρεί ένα φαύλο κύκλο ο οποίος αφήνει ανέγγιχτες τις αιτίες της ενεργειακής ακρίβειας. Δηλαδή παίρνει από τη μία τσέπη τα χρήματα των πολιτών, επιδοτεί τις εταιρείες ενέργειας και μετά λέει ότι δήθεν προστατεύει τους πολίτες. 2,2 δις ευρώ αφαιρέθηκαν από τους καταναλωτές την περίοδο από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022 και μάλιστα έχουμε μια τιμή στη μεγαβατώρα των 616 €, όταν η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι στα 182,9 €, ακριβώς επειδή αυτές οι χώρες διεκδίκησαν και πέτυχαν εξαίρεση στην τιμολόγησή τους και έκαναν παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού».

Στο Κόκκινο