Συνεντεύξεις

Ράνια Σβίγκου: Είμαι πολύ αισιόδοξη, αυτό είναι το μήνυμα που παίρνω από τον κόσμο

Υπάρχει μία απίστευτη ενεργοποίηση και κινητοποίηση του κόσμου που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και το μήνυμα που εισπράττει η ίδια την κάνει πολύ αισιόδοξη, όπως είπε η Ράνια Σβίγκου μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη.
Στον τομέα των ΜΜΕ «τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μία πραγματικότητα που μας υπερβαίνει όλους … τα πράγματα δεν είναι όπως πριν 20-30 χρόνια, ή έστω από 5 χρόνια. Υπάρχει πλέον υπερσυγκέντρωση, στα χέρια ενός ή λίγων, με συγκεκριμένη πολιτική γραμμή που έχει βάλει ως στόχο το να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά», είπε η κ. Σβίγκου. «Όταν γίναμε κυβέρνηση βρήκαμε ένα εντελώς άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, μία τηλεοπτική τάξη πραγμάτων όπου οι καναλάρχες δεν πλήρωναν φόρους και δεν έδιναν λογαριασμό σε κανέναν. Μία κατάσταση που ήθελαν να συνεχιστεί αδιατάρακτη … όταν αποφασίσαμε να βάλουμε τάξη, ήταν και η πρώτη φορά που είδαμε τόσο μεγάλη σύγκρουση και συγκέντρωση πυρών κατά του ΣΥΡΙΖΑ, του Αλ. Τσίπρα, αλλά και του Ν. Παππά που ήταν ο υπουργός, συνολικά κατά της κυβέρνησης».Απέρριψε ωστόσο την προσέγγιση περί «βιαστικής» παρέμβασης στο τοπίο των ΜΜΕ, καθώς «δεν ήταν βιαστικό ούτε ότι άνοιξε η ΕΡΤ ούτε ότι από το 2015 προσπαθήσαμε να ρυθμίσουμε το τοπίο και να δοθούν άδειες … θέλαμε να εφαρμοστεί μία νομοθεσία όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης» με άδειες και διαγωνισμούς. «Βρήκαμε μία κλειστή ΕΡΤ και ήταν δική μας δέσμευση ότι θα ανοίξει», προσέθεσε. «Ήμασταν οι πρώτοι που τολμήσαμε και μπήκαμε απέναντι σε συμφέροντα πολύ μεγάλων επιχειρηματιών. Τελικά καταφέραμε και λεφτά για το Δημόσιο να υπάρξουν και να καταβάλλονται κανονικά αυτά που πρέπει».Το μπαράζ διαστρέβλωσης, fake news και συνεχών επιθέσεων που ακολούθησε σε όλη την διάρκεια της τετραετίας είχε στόχο κυρίως το ήθος της Αριστεράς, «γιατί αυτό τους ενοχλεί πάνω από όλα, θέλουν να φανεί ότι “είναι όλοι ίδιοι”, ότι “δεν ήμασταν μόνο οι Νεοδημοκράτες και του ΠΑΣΟΚ που κλέψαμε, κι αυτοί ίδιοι είναι”, ότι “δεν υπάρχει Αριστερά και Δεξιά, μόνο διαχειριστές”, ότι “δεν υπάρχει ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς” … αλλά δεν πέρασε αυτό», όπως εκτίμησε η ίδια.

Αυτό το ήθος έγινε ξανά εμφανές όταν μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών «πήγαμε άμεσα σε εθνικές εκλογές … γιατί για εμάς δεν μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε αίσθηση των πολιτών ότι είμαστε σαν τους υπόλοιπους, που το μόνο που τους νοιάζει είναι η καρέκλα και δεν ξεκουνιούνται», σημείωσε η κ. Σβίγκου.

Για την μάχη των εκλογών, ανέφερε ότι η ίδια βλέπει «μία απίστευτη ενεργοποίηση και κινητοποίηση του κόσμου» και το κόμμα «δίνει καθημερινά μάχες και παλεύει σε ένα εντελώς δυσμενές περιβάλλον από άποψη συσχετισμών … Τώρα δίνουμε την μάχη της Κυριακής … είμαι πολύ αισιόδοξη, γιατί αυτό είναι το μήνυμα που παίρνω από τον κόσμο», όπως είπε.

Υπογράμμισε μάλιστα την σημασία των τελευταίων ημερών, δεδομένου ότι πολλοί αποφασίζουν την τελευταία στιγμή, κάποιοι ακόμη και «μπροστά στην κάλπη».