Macro

Ποιος θα πολεμήσει την κλιματική αλλαγή;

Σε αντίθεση με τους αυτοσχεδιασμούς ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά άμεσα ή έμμεσα με ενεργειακά θέματα, που δεν έχουν στην πραγματικότητα καμιά σχέση με τους 17 στόχους για βιωσιμότητα του ΟΗΕ, εμπνέουν ελπίδα οι παρακάτω μικρές ειδήσεις από το ετήσιο Forum του Global Compact, που γίνεται στα πλαίσια του Sustainable Development Goals (Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης), που από το 2015 προωθείται από τον ΟΗΕ.
Οι Assicurazioni Generali εμμένουν στην επιλογή του 2018 να αποσύρoυν επενδύσεις 2 δισ. ευρώ από ατμοηλεκτρικούς σταθμούς με άνθρακα και αντίθετα να επενδύσουν 4,5 δισ. μέχρι το 2021 σε επιχειρήσεις που προσαρμόζονται στους 17 στόχους βιωσιμότητας του ΟΗΕ. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο -να επιτευχθεί ο στόχος για το 2021- εξέδωσαν στην χρηματιστηριακή αγορά ένα Πράσινο Ομόλογο (Green Bond) αξίας 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη ασφαλιστική εταιρεία που εξέδωσε στην αγορά ένα ομόλογο με πράσινα χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο Forum, ο Stefano Venier, εντεταλμένος σύμβουλος της HERA (πρώην δημοτική επιχείρηση της Μπολόνιας -νερού, ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και απορριμμάτων- που έχει επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειες, όπως αυτή που είναι η Τεργέστη), έδωσε συνέντευξη στην τοπική εφημερίδα «Ιl Piccolo», από την οποία προκύπτουν τα παρακάτω:
Πρώτον, οι επενδύσεις της HERA, σε παραγωγικές διαδικασίες που στοχεύουν στην επιδίωξη ενός από τους 17 στόχους βιωσιμότητας του ΟΗΕ, αυξήθηκαν κατά 14%, δηλ. κατά 375,2 εκατ. ευρώ.
Δεύτερον, τον περασμένο Νοέμβρη εγκατέστησαν στο δήμο Sant’Agata Bolognese ένα βιοαποσυνθετή. Χάρη σε αυτήν την εγκατάσταση ανακύκλωσης, τα οργανικά απορρίμματα, από τις κουζίνες και παρεμφερείς διαδικασίες, μετασχηματίζονται σε λίπασμα και βιομεθάνιο. Αυτό το αέριο επιστρέφει στην κουζίνα για το μαγείρεμα ή για ένα ζεστό ντους. Το ίδιο αέριο, χάρη σε μια συμφωνία με τις δημοτικές επιχειρήσεις αστικών συγκοινωνιών της Μόντενας και της Μπολόνιας, τροφοδοτεί σαν καύσιμο τα λεωφορεία των δύο πόλεων.
Τρίτον, κάθε χρόνο επενδύονται 500 εκατ. ευρώ για την αντίδραση και προσαρμογή των υποδομών στις κλιματικές αλλαγές, στην κυκλική οικονομία και την καινοτομία.
Τέταρτον, η ενεργειακή σπατάλη είναι ένα σημαντικό κομμάτι της κατανάλωσης ενέργειας και κατά συνέπεια της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα. Μέσω μιας κατάλληλης διεύθυνσης της επιχείρησης προωθούν συστηματικά την αποτελεσματικότητα της ενέργειας στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και η εξοικονόμηση μπορεί να φθάσει το 50-70%.
Όλα σχεδόν τα παραπάνω ήταν γνωστά από χρόνια στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» της αλλαγής του ενεργειακού προτύπου και της σημασίας του ρόλου των ενδιαμέσων δομών στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και την προσαρμογή σ’ αυτές. Επόμενα, η απάντηση στο αν είμαστε ή όχι έτοιμοι, πρέπει να αναζητηθεί στον εντοπισμό των διαφόρων μορφών αγκυλώσεων που μας ωθούσαν να οδηγούμε με το βλέμμα στραμμένο στο ανύπαρκτο πια παρελθόν, κάτω από διάφορες πλευρές.

Στάθης Λουκάς

Πηγή: Η Εποχή