Macro

Πράσινοι στόχοι

Οι Πράσινοι αναδείχθηκαν τέταρτη δύναμη από τις ευρωεκλογές αλλά στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το μέγεθος της νίκης που πέτυχαν.

Για πολλά χρόνια η κοινοβουλευτική ομάδα των Πράσινων λειτουργούσε στην περιφέρεια των διαδρόμων της εξουσίας της Ε.Ε., αλλά τώρα εξασφάλισαν ικανό αριθμό εδρών ώστε να αποτελούν έναν σημαντικό εταίρο σε κάθε λειτουργικό συνασπισμό.

Ενισχυμένοι από το εξαιρετικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, όπου μόνο οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ πήραν περισσότερες έδρες, καθώς και από την τρίτη θέση που πέτυχαν στη Γαλλία, οι Πράσινοι αύξησαν τον αριθμό των ευρωβουλευτών τους σχεδόν κατά 40%, τη στιγμή που υποχώρησε η δύναμη των μεγάλων κεντροδεξιών και κεντροαριστερών ομάδων.

Ανώτερα στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραδέχονται ότι οι 69 Πράσινοι ευρωβουλευτές θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη συγκρότηση μιας φιλοευρωπαϊκής συμμαχίας, η οποία θα μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει την ατζέντα της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρότι, μαθηματικά, η Κεντροδεξιά μαζί με την Κεντροαριστερά και τους Φιλελεύθερους θα μπορούσαν θα σχηματίσουν πλειοψηφία χωρίς τους Πράσινους, αυτή η πλειοψηφία θα ήταν εύθραυστη και ευάλωτη σε εσωτερικές ρήξεις.

Η Σκα Κέλερ, η συμπρόεδρος των Πράσινων, δήλωσε πως το αποτέλεσμα αποτελεί «εντολή για αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και ότι οι Πράσινοι έχουν τώρα «μεγάλη ευθύνη» να «μετατρέψουν αυτή την ώθηση σε δράση».

Οι Πράσινοι έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν την ατζέντα χάρη στους κανόνες που διέπουν τον διορισμό του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού βραχίονα της Ε.Ε. Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο έχει λόγο σχεδόν σε όλους τους τομείς της πολιτικής της Ε.Ε.

Οι Πράσινοι, παρότι τα προηγούμενα χρόνια διέθεταν μικρή δύναμη στο πολιτικό κολέγιο της Κομισιόν και στο Συμβούλιο Κορυφής, προσπαθούσαν να βάζουν στην Ευρωβουλή στόχους πάνω από το μπόι τους. Το μικρό μέγεθος της ομάδας τους είχε ως αποτέλεσμα να επικεντρώνονται σε στοχευμένες δράσεις και νίκες στα σχέδια νόμου, είτε πετυχαίνοντας συμφωνίες προκειμένου να δώσουν τη στήριξή τους όταν η Ευρωβουλή ήταν μοιρασμένη σε δύο ισοδύναμα στρατόπεδα  είτε κερδίζοντας την κοινή γνώμη.

Χάρη σε αυτή τη στρατηγική πέτυχαν σημαντικές νίκες, όχι μόνο στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής. Οι λομπίστες των τραπεζών αναγκάστηκαν να παραδεχτούν τη δεξιότητα με την οποία οι Πράσινοι ανέβηκαν πάνω στο κύμα της λαϊκής οργής μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και κατάφεραν να πετύχουν ένα πανευρωπαϊκό ανώτατο όριο στα μπόνους των τραπεζιτών, καταφέρνοντας να υπερβούν τις αντιρρήσεις της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο συμπρόεδρος των Πράσινων, Φιλίπ Λάμπερτ, λέει ότι τώρα βρίσκονται σε καλύτερη θέση ώστε να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή. «Τώρα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε σε πιο σταθερή σχέση με τις άλλες πολιτικές ομάδες. Θέλουμε να βρεθούμε πιο κοντά στην πηγή της νομοθεσίας» δήλωσε ο Λάμπερτ στους «Financial Times».

Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον οι άλλες ομάδες και οι επίδοξοι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υποκύψουν στις απαιτήσεις τους.

Στις προτεραιότητες της πολιτικής των Πράσινων συμπεριλαμβάνονται η αύξηση της φορολογίας που συνδέεται με το κλίμα καθώς και μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες, δηλαδή να δοθεί προτεραιότητα στη σύνδεση των περιβαλλοντικών και εργατικών προτύπων έναντι των αγορών.

Θα εξαρτηθεί επίσης από τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν οι Πράσινοι τις επιφυλάξεις που έχουν ορισμένα από τα πιο σημαντικά στελέχη τους απέναντι στις συμφωνίες συνεργασίας. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο επικεφαλής των Πράσινων της Γαλλίας, Γιανίκ Ζαντό, απέκλεισε, δημόσια, μια συνεργασία με το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Όμως, με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι δύσκολο να δει κανείς πως θα μπορούσε να σχηματιστεί πλειοψηφία χωρίς το ΕΛΚ.

Ο συμπρόεδρος Λάμπερτς δήλωσε ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία, οι Πράσινοι θέτουν ως προτεραιότητα να διασφαλίσουν «θεμελιώδεις», χειροπιαστές παραχωρήσεις σε επίπεδο πολιτικής. Πρόσθεσε ότι το κόμμα είναι αποφασισμένο να αποφύγει την επανάληψη καταστάσεων του παρελθόντος, όπου οι πολιτικοί ηγέτες «προσπαθούσαν να δελεάσουν τους Πράσινους για να κερδίσουν την υποστήριξή μας και μετά ξεχνούσαν ποιοι είμαστε».

Ηγετικά στελέχη των Πράσινων στην Ευρώπη

– Η χαρισματική Γερμανίδα ακτιβίστρια για το περιβάλλον Σκα Κέλερ μπήκε στην Ευρωβουλή το 2009 σε ηλικία 27 ετών. Υπερασπίστηκε τη διάσωση των προσφύγων στη Μεσόγειο ενώ επέμεινε ότι στις εμπορικές συμφωνίες που συνάπτει η Ε.Ε. πρέπει να λαμβάνονται υπόψη το οικολογικό αποτύπωμα και τα εργασιακά δικαιώματα.

– Ο 56χρονος Βέλγος Φιλίπ Λάμπερτς ήταν από τους πρωταγωνιστές της εκστρατείας για την επιβολή ανώτατου ορίου στα μπόνους των τραπεζιτών και για διαφάνεια στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

– Ο Γιανίκ Ταντό, επικεφαλής των Γάλλων Οικολόγων- Πράσινων, υποστήριξε τον Σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του 2017. ενώ σε αυτές τις ευρωεκλογές απέρριψε προτάσεις από την Αριστερά για κοινή κάθοδο.

-Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, συμπρόεδρος των Γερμανών Πράσινων, είναι από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς στη χώρα του, χάρη και στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του. Ο 49χρονος Χάμπεκ, ως ηγέτης των Πράσινων στο κρατίδιο Σλέσβιγκ – Χόλσταϊν, συγκρότησε τοπική κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους.

Jim Brunsden

Πηγή: Η Αυγή από FT