Macro

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Το τέλος της δεκαετίας αφήνει πίσω του και τον μύθο για τις σωτήριες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Ο νεοφιλελευθερισμός απορρίφτηκε όχι από την Γη της Επαγγελίας του Μπαράκ Ομπάμα αλλά από την ίδια την πανδημία. Ο Covid-19 προκάλεσε δυσάρεστες αλλαγές στις κοινωνίες ανά τον πλανήτη. Η πανδημία, ανέδειξε την ανάγκη για ένα παρεμβατικό κράτος με ισχυρή πρόνοια και ενισχυμένη δημόσια υγεία. Οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, η ανάγκη για σωστή ιατρική περίθαλψη, η φτωχοποίηση των μεσαίων-λαϊκών στρωμάτων, τα λουκέτα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και τα εκατομμύρια των απολυμένων εργαζομένων έχουν ανάγκη από μια παρεμβατική πολιτεία. Πέρα από το επιστημονικό εμβόλιο, αναδεικνύεται η ανάγκη για ένα πολιτικό εμβόλιο που θα σώσει ζωές μετά το τέλος της πανδημίας. Το τελευταίο θα στηρίζεται σε ένα ριζοσπαστικό, παρεμβατικό, προοδευτικό πολιτικό πρόγραμμα. Ένα πολιτικό πρόγραμμα που θα υπόσχεται ενισχυμένη δημόσια υγεία, αξιοκρατική δημόσια παιδία, κράτος πρόνοιας, περιβαλλοντικές πολιτικές για την κλιματική κρίση, κρατικοποιήσεις και σωτήριες ρυθμιστικές διατάξεις για την μικρομεσαία επιχείρηση. Ποιοι όμως, θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα αυτό; Η απάντηση είναι μία. Αδιαμφισβήτητα οι δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς, που δεν δηλητηριάζονται από εμμονές ιδιωτικοποιήσεων και άλλων φρούτων του νεοφιλελευθερισμού.

Στην Ευρώπη  αλλά και σε άλλα κράτη του Δυτικού κόσμου, παρακολουθούμε την αριστερή στροφή των πολιτικών δυνάμεων. Όλοι καταλαβαίνουν σιγά, σιγά την ανάγκη για αριστερές και όχι κεντρώες πολιτικές. Ανάγκη, για ριζοσπαστική απάντηση στο νεοφιλελεύθερο κίνδυνο. Η ανάγκη αυτή διακρίνεται πρώτα από τις Η.Π.Α. όπου ο Τζο Μπάιντεν πέταξε το κουστούμι του μετριοπαθή κεντρώου και φόρεσε εκείνο του προοδευτικού πολιτικού με ριζοσπαστικές προτάσεις. Τοποθέτησε την Αφροαμερικανή γυναίκα Χάρις στην θέση της Αντιπροεδρίας για να δώσει το προοδευτικό πρόσημο και υιοθέτησε προτάσεις του σοσιαλιστή Μπέρνι Σάντερς. Στην Ευρώπη, οι σοσιαλδημοκράτες στρέφονται προς τα αριστερά ξεχνώντας την συμμετοχή τους σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Στην Ισπανία Σοσιαλιστές-Podemos συγκυβερνούν με ευνοϊκές πολιτικές προς τα λαϊκά στρώματα αφήνοντας πίσω τις σκληρές ημέρες του Ραχόι. Ο Πορτογάλος σοσιαλιστής Κόστα δημιουργεί ένα νέο, προσβάσιμο και ενισχυμένο ΕΣΥ για όλους και αυξάνει τις δαπάνες για το κράτος πρόνοιας.

Στην Ελλάδα, αυτό το  πολιτικό εμβόλιο σε μεγάλο βαθμό θα το εκπροσωπήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη, έχει έτοιμο το αντι-Πισσαρίδη πρόγραμμα και η νέα πολιτική ατζέντα φέρνει άρωμα εποικοδομητικού παρεμβατισμού σε παιδεία, υγεία και οικονομία. Την ίδια στιγμή θέλει μέσα από τον ριζοσπαστισμό του να εκφράσει πολίτες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Θέλει να συνδυάσει ριζοσπαστισμό μαζί με ρεαλισμό. Εξάλλου, εάν χάσει την ριζοσπαστική του ταυτότητα, αυτομάτως σημαίνει ότι έχει χάσει την ευκαιρία αξιοποίησης της καινούριας συγκυρίας. Θέση ευθύνης στην προσπάθεια αυτή θα έχει και η ισχυρή φυσιογνωμία του Αλέξη Τσίπρα, καθώς θα είναι ο εκφραστής του κάθε προοδευτικού πολίτη. Παρόλα αυτά, θέση στην νέο πολιτικό εμβόλιο διεκδικεί και το ΚΙΝΑΛ το οποίο, προσπαθεί να ξεχάσει την συμμετοχή του στο νεοφιλελεύθερο έγκλημα που διαπράχθηκε στην χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Στο κινηματικό κομμάτι, το ΜΕΡΑ25 θέλει να γίνει ο ουσιαστικός εκφραστής των κινημάτων. Στοίχημα δύσκολο, καθώς έχει πολλούς ανταγωνιστές. Τέλος, είτε στον δρόμο, είτε στο Κοινοβούλιο αναμένονται συμμαχίες (πράγμα που είδαμε) στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των κομμάτων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Ας μην ξεχνάμε, το νέο πολιτικό εμβόλιο θα έχει ανάγκη μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση.

Συνοψίζοντας, ο Covid-19 προκάλεσε πολλές καταστροφές, πυροδότησε πολλές ανακατατάξεις και έφερε στην επιφάνεια μια νέα  κανονικότητα. Η κανονικότητα αυτή απαιτεί ένα πολιτικό εμβόλιο. Η Αριστερά και οι ευρύτερες δυνάμεις της πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία αυτή. Να μιλήσουν για μια νέα εποχή, μια νέα δεκαετία αλλαγής αφήνοντας πίσω τα λάθη του παρελθόντος .Να μιλήσουν για το δικό τους πολιτικό προοδευτισμό. Ίσως να είναι η μόνη ευκαιρία για να επικρατήσουν ιδεολογικά και να αποτρέψουν την επάνοδο της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού, που σπέρνει τον πολιτικό όλεθρο!

Σωτήρης Σέχου