Macro

Πολ Μέισον: O Πούτιν και η Δύση

Θέλετε να πάμε σε πόλεμο με τη Ρωσία για την Ουκρανία; Δεν θα έπρεπε να πάτε εσείς ο ίδιος, αλλά θα έπρεπε να εγκρίνετε την αποστολή δεκάδων χιλιάδων νέων Ευρωπαίων και Αμερικανών για να αναπτυχθούν σε παγωμένα χωράφια σιταριού που τελευταία πολέμησαν ο Κόκκινος Στρατός και η Βέρμαχτ.
Το καλύτερο αποτέλεσμα θα ήταν η Ουκρανία να παραμείνει μια δυτικόστροφη, ολιγαρχική-καπιταλιστική χώρα με μια εύθραυστη δημοκρατία, αλλά ό,τι έχει απομείνει από τη γεωπολιτική αρχιτεκτονική θα διαλυόταν. Το χειρότερο θα ήταν η πυρηνική αντιπαράθεση.
Θέλετε λοιπόν να ξεκινήσετε έναν πόλεμο για την Ουκρανία; Μάλλον θα λέγατε όχι.
Κι όμως, αυτόν τον μήνα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έθεσε 600 αλεξιπτωτιστές, συν έναν απροσδιόριστο αριθμό στρατευμάτων ειδικών δυνάμεων, σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής για να αναπτυχθούν στην Ουκρανία. Ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Γουίλιαμ Μπερνς, θεώρησε ότι έπρεπε να πετάξει στη Μόσχα για να προειδοποιήσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να μην εισβάλει στη χώρα, ενώ ο ομόλογός του των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, επανέλαβε την “ακλόνητη υποστήριξη της Αμερικής για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”.
Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 92.000 στρατιώτες στα βορειοανατολικά σύνορα της Ουκρανίας. Έχει έτσι σηματοδοτήσει -για δεύτερη φορά φέτος- την ικανότητά της να εισβάλει, να καταλάβει τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας μέχρι την Οδησσό και να ακυρώσει την κυριαρχία ενός έθνους.
Εκτροπή της προσοχής
Αναλυτές ασφαλείας λένε ότι η κρίση στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προκλήθηκε από τη Λευκορωσία που μετέφερε πρόσφυγες στα σύνορα της Πολωνίας και της Λιθουανίας -αφήνοντάς τους να παγώσουν- είναι ένας κλασικός “ελιγμός αντιπερισπασμού”. Έχει σχεδιαστεί ταυτόχρονα για να σπείρει τη διαίρεση στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (εκεί τα καταφέρνει) και για να αποσπάσει την προσοχή από την κύρια προσπάθεια του Πούτιν, τον στρατιωτικό εκφοβισμό της Ουκρανίας.
Υπάρχει μια αυξανόμενη πεποίθηση στους δυτικούς κύκλους ασφαλείας ότι ο Πούτιν θέλει να εξαναγκάσει τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους να αποδεχθούν ένα νέο, επίσημο σύστημα “μεγάλης δύναμης”, όπως στην εποχή του ψυχρού πολέμου. Αυτό θα συνεπαγόταν την αντιμετώπιση ως αδιαμφισβήτητης της επιρροής της Ρωσίας στα πρώην εδάφη της Σοβιετικής Ένωσης, τον τερματισμό των κυρώσεων σε βάρος της χώρας και της Λευκορωσίας και την απόσυρση της δυτικής υποστήριξης “ήπιας ισχύος” προς τις δημοκρατικές αντιπολιτεύσεις.
Η Andrea Kendall-Taylor, πρώην ανώτερη αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και εμπειρογνώμονας για τη Ρωσία στο Κέντρο για μια νέα αμερικανική ασφάλεια, δήλωσε σε σεμινάριο αυτό το μήνα: “Η ρητορική στο Κρεμλίνο έχει πραγματικά αλλάξει … Παλαιότερα δεν υπήρχε ένταξη στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία. Αλλά τώρα όχι σε οποιαδήποτε υποδομή του ΝΑΤΟ, οπότε [ο Πούτιν] αλλάζει αυτό που θεωρεί ότι είναι οι κόκκινες γραμμές του”.
Ο τελικός στόχος του Πούτιν -σαφής από το δοκίμιο στο οποίο περιέγραψε τον μελλοντικό ρόλο της Ουκρανίας ως υποτελούς κράτους- είναι μια “ήπια ομοσπονδία” μεταξύ των δύο χωρών και το τέλος του δυτικού προσανατολισμού και της σχετικής επιρροής εκεί. Δεδομένου ότι η έξαρση της δυτικής ανησυχίας συνδυάζεται με αδράνεια, μπορεί να αισθάνεται ενθαρρυμένος για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Αν είναι έτσι τα πράγματα, ποιες είναι οι επιπτώσεις για την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και το Ηνωμένο Βασίλειο;
Η κρίση της Λευκορωσίας έχει ήδη καταδείξει την πολιτική αδυναμία και τον κατακερματισμό της Ευρώπης. Κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορά της, η Πολωνία μπόρεσε, κατά παράβαση του ανθρωπιστικού δικαίου, να αποκλείσει τους δημοσιογράφους και να ποινικοποιήσει τους εργαζόμενους ανθρωπιστικής βοήθειας -και μάλιστα τους ντόπιους- που προσπαθούσαν να προσφέρουν βοήθεια στους πρόσφυγες που κατάφεραν να περάσουν τον φράχτη.
Η κυβέρνηση του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) στην Πολωνία -η οποία βρίσκεται ήδη σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δικαστήριο της ΕΕ σχετικά με το κράτος δικαίου- αποφάσισε να αποκλείσει την υπηρεσία εξωτερικής ασφάλειας της ΕΕ, την Frontex, από την αστυνόμευση της τεταμένης κατάστασης στα σύνορα. Αντ’ αυτού, επιστράτευσε ένα απόσπασμα μηχανικών του βρετανικού στρατού για την ενίσχυση της άμυνας των συνόρων της.
Η Βρετανία διαθέτει περίπου 80 θωρακισμένα αναγνωριστικά στρατεύματα στη χώρα, στο πλαίσιο της “ενισχυμένης προκεχωρημένης παρουσίας” του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής. Αλλά οι μηχανικοί που στάλθηκαν στα σύνορα έφτασαν χάρη σε μια διμερή συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βαρσοβίας. Ο ηγέτης του PiS, Jarosław Kaczyński, χρησιμοποίησε έτσι μια ad hoc συμμαχία με το Ηνωμένο Βασίλειο για να παρακάμψει την αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Στη Γερμανία, εν τω μεταξύ, η απερχόμενη καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έσπασε τη διπλωματική απομόνωση του καθεστώτος του Αλεξάντρ Λουκασένκο, οργανώνοντας τη δική της διμερή πρωτοβουλία -δύο τηλεφωνικές συνομιλίες με τον δικτάτορα της Λευκορωσίας, στις οποίες φέρεται να συζήτησαν τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες. Με τον σχηματισμό ενός συνασπισμού στο Βερολίνο υπό την ηγεσία των σοσιαλδημοκρατών να είναι πλέον επικείμενος, θα υπάρχει ακόμη λιγότερη όρεξη για μια στρατηγική αντιπαράθεσης με τον Πούτιν.
Σοβαρή δέσμευση
Αυτό, με τη σειρά του, έχει φέρει την κυβέρνηση Μπάιντεν σε σοβαρή δύσκολη θέση. Είχε αυξήσει τον ρυθμό των αμερικανικών ασκήσεων στη Μαύρη Θάλασσα και είχε αρχίσει να προμηθεύει φορητούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους στο Κίεβο. Θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ένταση με την προμήθεια μεγαλύτερων και πολυπληθέστερων όπλων και περισσότερες ασκήσεις – ή θα μπορούσε να κάνει ουσιαστικά πίσω, επικαλούμενη για να δικαιολογήσει την αναποφασιστικότητα και τη διαίρεση μεταξύ των ευρωπαίων συμμάχων της.
Βρισκόμαστε, εν ολίγοις, σε ένα σταυροδρόμι στη δυτική σκέψη για την Ουκρανία και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Τα γεράκια στην Ουάσινγκτον υποστηρίζουν ότι το να αποκλείσουμε για πάντα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα σήμαινε άρνηση της κυριαρχίας της. Αλλά αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι μια αναγνώριση της πραγματικότητας.
Δεν είμαι οπαδός του Πούτιν. Η Ρωσία διεξάγει υβριδικό πόλεμο εναντίον των δημοκρατιών μας και επιδιώκει να αποδυναμώσει τις συμμαχίες ασφαλείας μας σε έναν πολυδιάστατο χώρο. Το ΝΑΤΟ, με το σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας, και η ΕΕ αποτελούν ζωτικά μέρη της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας.
Ωστόσο, δεν μπορώ να δω κάποια λαϊκή υποστήριξη, σε καμία δυτική δημοκρατία με στρατιωτικές δυνατότητες, για μια αντιπαράθεση με τον Πούτιν για την Ουκρανία – πόσο μάλλον για την υπονοούμενη έκβαση, έναν πόλεμο με πραγματικά πυρά.
Αποδυνάμωση της θέσης
Η αγωνία για την κυβέρνηση Μπάιντεν είναι ότι, παρά την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει τη Ρωσία για τις απειλές προς την Ουκρανία, κάθε κίνησή της φαίνεται να αποδυναμώνει τη θέση της. Στέλνει πυραύλους Javelin και Stinger στην Ουκρανία για να αποτρέψει την επιθετικότητα- ο Πούτιν αναγνωρίζει την πράξη αυτή καθαυτή ως επιθετικότητα. Μιλάει σκληρά για την Ουκρανία ως σύμμαχο του ΝΑΤΟ- ο Πούτιν και ο Λουκασένκο χρησιμοποιούν υβριδικό πόλεμο -από την προσφυγική κρίση μέχρι τον περιορισμένο ενεργειακό εφοδιασμό- για να αποδείξουν ότι το ΝΑΤΟ παραμένει αναποφάσιστο και διχασμένο.
Ακόμη χειρότερα, αν οι δυτικοί ηγέτες έριχναν λευκή πετσέτα για την Ουκρανία, γνωρίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα η ρωσική υβριδική επιθετικότητα -η χειραγώγηση των εκλογών, η παραπληροφόρηση, οι κυβερνοεπιθέσεις και το οργανωμένο έγκλημα- απλώς να στραφεί στον επόμενο στόχο: Εσθονία, Φινλανδία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη ή Μολδαβία. Και το όλο επεισόδιο θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί από τον ηγέτη της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ως πρότυπο για την αναγκαστική επανένταξη της Ταϊβάν, μετά την καταστολή της σχετικής αυτονομίας που απολάμβανε κάποτε το Χονγκ Κονγκ.
Υπάρχουν πολλοί στην Ουάσιγκτον, και ορισμένοι στην Ευρώπη, που πιστεύουν ότι ήταν λάθος, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση του Οργανισμού του Συμφώνου της Βαρσοβίας υπό σοβιετική κηδεμονία, να επεκταθεί το ΝΑΤΟ μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας. Αλλά η κίνηση αυτή είναι πλέον αμετάκλητη. Ίσως είναι καλύτερο για τη Δύση να σταθεροποιήσει ό,τι υπάρχει, να επιτύχει έναν διπλωματικό συμβιβασμό που θα αντικαταστήσει το “σχήμα της Νορμανδίας” -μια ειρηνευτική συμφωνία μετά τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, την οποία ο Πούτιν έχει καταστήσει ανενεργή- με μια πιο μόνιμη συνθήκη ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας.
Ελευθερία και δημοκρατία
Αυτό που είναι αδύνατο να αγνοηθεί είναι τα αυξανόμενα αιτήματα των νέων στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τα άλλα πρώην σοβιετικά δορυφορικά κράτη για μεγαλύτερη ελευθερία και δημοκρατία. Και αυτό που φοβούνται περισσότερο οι ολιγάρχες γύρω από τον Πούτιν είναι ένα νέο κύμα “χρωματιστών επαναστάσεων” -όπως η “πορτοκαλί επανάσταση” στην Ουκρανία- το οποίο θα κατέστρεφε τις ημι-εγκληματικές κρατικές δομές που τους προστατεύουν, από το Μινσκ μέχρι τη Μόσχα και την Τιφλίδα.
Ωστόσο, από τότε που ο Μπαράκ Ομπάμα εξελέγη πρόεδρος το 2008, κανένας ηγέτης των ΗΠΑ ή μεγάλος Ευρωπαίος πολιτικός δεν έχει δώσει σημαντική έμφαση στην ενεργό υποστήριξη των δημοκρατικών αντιπολιτεύσεων ανατολικά του ποταμού Bug. Αυτό αντικατοπτρίζει την ευθραυστότητα της ίδιας της δυτικής δημοκρατίας: μετά την απόπειρα συνταγματικού πραξικοπήματος τον Ιανουάριο από τον προκάτοχο του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, και με τους ακροδεξιούς υποψηφίους να διεκδικούν τη δεύτερη θέση στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2022, η διευθέτηση των πολιτικών συστημάτων άλλων ανθρώπων μοιάζει για πολλούς απρόθυμους ρεαλιστές με μια πολυτέλεια που η Δύση δεν απολαμβάνει πλέον.
Αν η Δύση όντως μετάσχει στην τρέχουσα αντιπαράθεση, θα πρέπει να αντλήσει διδάγματα που θα ενισχύσουν τις άμυνες -πολιτικές και στρατιωτικές- των φιλελεύθερων δημοκρατιών απέναντι στη χειραγώγηση που λαμβάνει χώρα. Η μεγαλύτερη υπηρεσία που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στους εαυτούς μας είναι να επιδείξουμε ειλικρίνεια.
Το ερώτημα που έθεσα στην αρχή αυτής της στήλης δεν είναι θεωρητικό. Ζυγίζεται ενεργά από τους στρατιωτικούς σχεδιαστές και τους μηχανισμούς ασφαλείας των μεγάλων κρατών του ΝΑΤΟ. Αν τεθεί τόσο ωμά και δημόσια όσο το κάνω εγώ στο ευρύτερο εκλογικό σώμα, θα απαντηθεί ηχηρά με αρνητικό τρόπο.
Το πώς βρεθήκαμε σε μια τέτοια κατάσταση είναι το ερώτημα που θα έπρεπε να θέσουν στον εαυτό τους όσοι είχαν την εξουσία τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο Paul Mason είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης. Το επερχόμενο βιβλίο του είναι το How To Stop Fascism (Πώς να σταματήσετε τον φασισμό): (Allen Lane). Οι πιο πρόσφατες ταινίες του περιλαμβάνουν το R is For Rosa, με το Rosa Luxemburg Stiftung. Αρθρογραφεί εβδομαδιαία στο New Statesman και συνεργάζεται με τις εφημερίδες Der Freitag και Le Monde Diplomatique.

Πηγή: tvxs από social europe