Macro

Πετσοκόβοντας τη (μακροχρόνια) ανεργία

Οι σημαντικές αποκλίσεις που παρουσιάζουν διαχρονικά τα στοιχεία καταγραφής της ανεργίας μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ και ΟΑΕΔ φαίνεται πως απασχολούν το υπουργείο Εργασίας και είναι αρκετά πιθανό, σύμφωνα με πληροφορίες, να οδηγήσουν σε άμεσες παρεμβάσεις.
 
Οι παρεμβάσεις βέβαια δεν θα αφορούν την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά τον ΟΑΕΔ και τον τρόπο καταγραφής της μηνιαίας ανεργίας, όπως αυτή καταγράφεται στα δελτία του Οργανισμού.
 
Στο υπουργείο κάνουν λόγο για τα “παράδοξα” της ανεργίας που καταγράφει ο ΟΑΕΔ σημειώνοντας ότι “την ώρα που στο μητρώο του είναι εγγεγραμμένοι 1,1 εκατ. άνεργοι, οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι δυσκολεύονται ή αδυνατούν να βρουν εργαζομένους”.
 
Αυτό όμως που ανησυχεί, και βέβαια δεν το λέει το υπουργείο Εργασίας, είναι το προφανές: ότι δηλαδή τα στοιχεία του ΟΑΕΔ ακυρώνουν το κυβερνητικό αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο έχουμε μια διαρκή αποκλιμάκωση της ανεργίας (έχει υποχωρήσει στο 13,%, όπως πανηγύριζε στη Βουλή ο Κ. Χατζηδάκης), κάτι που για την κυβέρνηση είναι άλλη μία απόδειξη της καλής πορείας και της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
 
Ωστόσο, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αμφισβητηθούν, όχι απλώς διαψεύδουν το συγκεκριμένο αφήγημα, αλλά παρουσιάζουν μια αγορά εργασίας σε βαθιά κρίση, ιδιαίτερα μετά τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας, με την ανεργία να παραμένει σταθερά πάνω από το 20%.
 
Η κυβερνητική ανησυχία εντείνεται καθώς τον περασμένο Νοέμβριο η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε 624.858 ανέργους και ποσοστό 13,3%, ενώ ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε τον ίδιο μήνα 1.109.366 ανέργους, δηλαδή ποσοστό ανεργίας 24%.
 
Η απόκλιση των στοιχείων μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ και ΟΑΕΔ είναι (διαχρονικά) χαώδης. Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ “χάνουν” περισσότερους από 500.000 ανέργους, τους οποίους ωστόσο καταγράφει ο ΟΑΕΔ.
 
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, όχι βέβαια της πλημμελούς και δειγματολογικής έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, οι πληροφορίες λένε ότι το υπουργείο Εργασίας σκέφτεται να αποκόψει από τους καταλόγους της μηνιαίας εγγεγραμμένης ανεργίας τους μακροχρόνια ανέργους, αυτούς δηλαδή που παραμένουν άνεργοι για διάστημα περισσότερο των δώδεκα μηνών.
 
Με πρόσχημα τον… ισοσκελισμό των στοιχείων των δύο υπηρεσιών, το υπουργείο Εργασίας θα επιχειρήσει να “κρύψει” τους μακροχρόνια ανέργους επιβεβαιώνοντας τη γνωστή ρήση “αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα”. Γιατί πραγματικότητα είναι οι 580.000 μακροχρόνια άνεργοι και μάλιστα αποτελούν το 52% του συνόλου της “εγγεγραμμένης ανεργίας” που δημοσιοποίησε στο τελευταίο δελτίο του ο ΟΑΕΔ.
 
Όσον αφορά, τέλος, το ζήτημα της διαφορετικής καταγραφής, να σημειώσουμε ότι η ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τους διεθνείς ορισμούς, χαρακτηρίζει άνεργους τα άτομα τα οποία: α) δεν εργάζονται, β) είναι άμεσα διαθέσιμα να αναλάβουν εργασία και γ) εμφανίζονται να αναζητούν εργασία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες κατά τη διεξαγωγή της έρευνας. Αντίθετα, στον ΟΑΕΔ οδηγούνται όσοι απολύονται και όσοι αναζητούν εργασία, ενώ η διαθεσιμότητα (για εργασία) δηλώνεται κατά την εγγραφή.
 
Ανδρέας Πετρόπουλος
 
Πηγή: Η Αυγή