Micro

Παπαλάμπραινα: Μενού άνδρα δείκνυσι

Δεν είναι βέβαιο ότι το ρεπορτάζ του Βηματοδότη στο ΒΗΜΑ θα πάρει Πούλιτζερ, πάντως το διεκδικεί με αξιώσεις.

Ο λόγος περί ιχθύων. Όχι του ζωδίου, αλλά των προτιμήσεων του μεγαλοπρεπούς πρωθυπουργού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι μόνο άριστος, κατά το ΒΗΜΑ, και νόμιμος ιδιοκτήτης της εξουσίας, υπερτερεί σε όλα του λαϊκού Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην περίπτωση πολιτικών αρχηγών δεν ισχύει το «περί ορέξεως… κολοκυθόπιτα». Ένας πολιτικός άνδρας ξεχωρίζει και από τις γαστριμαργικές του προτιμήσεις. «Μενού άνδρα δείκνυσι» που θα έλεγαν και οι αρχαίοι.
Γι’ αυτό και ο Βηματοδότης μάς ενημέρωσε πως ο «Πρωθυπουργός αποφεύγει τα μεσημεριανά γεύματα» γιατί «προτιμά να τρώει το βράδυ με την οικογένειά του» αλλά «αν χρειαστεί να γευματίσει, θα προτιμήσει ψάρι».

«Όχι όπως ο προηγούμενος ένοικος του Μαξίμου που προτιμούσε τα… κοντοσούβλια. Τα έφερναν οι ντελιβεράδες στο Μαξίμου από την ταβέρνα Νικήτας στου Ψυρρή».

Εξαίρετο ρεπορτάζ και χρήσιμο ώστε οι αναγνώστες να εξαγάγουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα. Διότι, αν και έχουν περάσει δύο ολόκληροι μήνες από τις εκλογές, για πολλά ΜΜΕ η προεκλογική περίοδος μοιάζει να μην τελείωσε. Δεν αρκεί η νίκη της Ν.Δ. και η οικοδόμηση του κράτους της Δεξιάς. Ο αγώνας για τη φιλοτέχνηση του προφίλ του άριστου πρωθυπουργού είναι αέναη. Κάτι με την… πασιφανή ομοιότητά του με τον Αλέν Ντελόν, κάτι με το ότι… εκθέτει τη χώρα σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες, ρεπορτάζ το ρεπορτάζ, στήλη τη στήλη χτίζουν και το κράτος του επιτελικού Μητσοτάκη.

Δυστυχώς, όμως, το ρεπορτάζ του Βηματοδότη έχει και κάποια κενά, κάποιες παραλήψεις που δεν δικαιολογούν την κατά τα άλλα μέγιστη δημοσιογραφική επιτυχία.

Για παράδειγμα, ήταν γνωστή η πίκρα τόσα χρόνια των ιχθυεμπόρων με τον Ηπειρώτη πρωθυπουργό που προτιμούσε τα κοψίδια από τα ψάρια. Λέγεται μάλιστα ότι του είχαν επανειλημμένως στείλει σε δική τους ηχογράφηση το «Γιατί δε με θες Αλέξη, επειδή είμαι ψαράς».

Επίσης, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η συνταγή του Νικήτα για το κοντοσούβλι δεν είναι ελληνική αλλά φερμένη από τη μακρινή Βενεζουέλα. Πολλά βράδια στο Μαξίμου ακουγόταν στο τηλέφωνο συνεργάτης του Τσίπρα να παραγγέλνει και να λέει «βάλε πέντε μαδουριές στη λαδόκολλα και σβέλτα».

Εδώ που τα λέμε, από το έστω και μισερό ρεπορτάζ του Βηματοδότη ένα είναι το βαθύ πολιτικό συμπέρασμα: ο θεός μας έσωσε απ’ αυτήν την μπασκλασαρία. Αυτοί οι συριζομαδούροι ήταν ικανοί να επιμένουν σε μείωση των πλεονασμάτων αντί να κάνουν… περήφανη πολιτική, όπως οι νέοι ψαροφάγοι ένοικοι του Μαξίμου.

Αναμένουμε σε επόμενο εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ του Βηματοδότη να μάθουμε αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός από το να τρώει ψάρια, τα πολλαπλασιάζει κιόλας όπως ο Ιησούς. Μια ιδέα δίνουμε….

Παπαλάμπραινα