Macro

Πάνος Σκουρλέτης: «Unfair» δεν ήταν το δημοψήφισμα για τη Βασιλεία, είναι η πολιτική της κυβέρνησης για την ενέργεια

–> Σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1, μίλησα για την επιμονή της κυβέρνησης να μη λαμβάνει τα μέτρα που θα μπορούσαν να στηρίξουν ουσιαστικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στη μάχη που δίνουν απέναντι στην ακρίβεια, την ίδια ώρα που ο ακριβοπληρωμένος επικεφαλής της ΔΕΗ ελέγχεται για το τεράστιο σπίτι του που φτιάχνει, ενώ πολλαπλασιάζονται οι αιτήσεις για ρύθμιση των λογαριασμών ρεύματος. Ξεχωριστό θέμα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρίγκιπα Κάρολο, με θέμα το Τατόι, μια συνάντηση με σκοπιμότητες και αναίτιους συμβολισμούς. Ορισμένα σημεία απ’ όσα είπα:

«Χθες η μέρα έκλεισε με 500 πολίτες να κάνουν αίτηση ρύθμισης για τη ΔΕΗ κι άλλοι τόσοι θα είναι σήμερα κι άλλοι τόσοι θα είναι αύριο. Έχουν διπλασιαστεί οι αιτήσεις ρύθμισης. Την ίδια στιγμή, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ελέγχεται από την Αρχή για τη διερεύνηση του μαύρου χρήματος. Δεν τον ξέρω τον κ. Στάσση προσωπικά, ούτε υπαινίσσομαι κάτι, η Αρχή θα κάνει τη δουλειά της, αλλά η περίπτωση των ακριβοπληρωμένων golden boys δεν είναι ένα τυχαίο φαινόμενο, είναι ένα καθεστώς που έχει φτιάξει η ΝΔ σε διάφορους δημόσιους και ευρύτερα δημόσιους οργανισμούς, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Ακριβοπληρώνονται για να κάνουν τι; Για να μας λένε ότι ανέβηκε η μετοχή της ΔΕΗ; Με τις παράλογες αυξήσεις; Πρόκειται για μια μοιραία κυβέρνηση».
«Θυμόμαστε όλοι τι είχε γίνει το ’12, το ’13, το ’14, το ’15, τις στιγμές της ανθρωπιστικής κρίσης, τα κομμένα ρεύματα. Τα ίδια θα ξαναζήσουμε. Και τώρα θα τα ζήσουμε όχι μόνο στους πιο αδύναμους οικονομικά, αλλά και στις επιχειρήσεις. Αυτή η χρονιά, που αναμένεται να είναι μια καλή χρονιά για τον τουρισμό, τα όποια κέρδη για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα εξανεμιστούν, γιατί θα πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος».
«Τι κάνει απέναντι σε αυτό η κυβέρνηση; Τίποτα. Κρατάει το “κύπελλο” του ακριβότερου ρεύματος στην Ευρώπη. Δεν έχει υιοθετήσει καμία πρόταση, δεν έχει παρέμβει σ’ αυτό τον κερδοσκοπικό μηχανισμό. Πληρώνουμε τις φτηνές μορφές ενέργειας, από ΑΠΕ, από υδροηλεκτρικά, όσο το ακριβό φυσικό αέριο. Είναι επιλογή. Είναι επιλογή για να κερδοσκοπούν τέσσερις παραγωγοί ρεύματος. Δεν έχει παρέμβει ώστε να δώσει τη δυνατότητα να υπάρχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια ανάμεσα σε μεγάλους καταναλωτές και στους παραγωγούς ενέργειας, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν έχει παρέμβει για να μειώσει τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια. Δεν έχει παρέμβει για να μειώσει τον φόρο στα καύσιμα. Πριν από λίγο είχατε εδώ τους εκπροσώπους των βενζινοπωλών και το είπαν κι αυτοί. Γιατί δεν γίνεται, έστω για ένα διάστημα; Για ποιο λόγο; Η απάντηση είναι “ανεβαίνει η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ”».
«Η Ελλάδα είναι μια ταλαιπωρημένη χώρα γύρω από το Πολιτειακό ζήτημα. Αυτό λύθηκε με το δημοψήφισμα το 1974. Αυτό το δημοψήφισμα ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού το είχε χαρακτηρίσει “unfair” (σ.σ. άδικο), το θυμάστε; Γιατί το είχε κάνει; Ο ίδιος ήταν βενιζελικής παράδοσης. Διότι ήθελε να οικοδομήσει πολιτικές σχέσεις με ένα ακροδεξιό, φιλοβασιλικό κομμάτι της κοινωνίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε κανένα λόγο αυτή τη στιγμή να προσδώσει μια τέτοια διάσταση σ’ αυτό το ταξίδι του».

«Το θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας στο Τατόι έπρεπε να έχει τελειώσει εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι τον συμβολισμό, ο ίδιος ο πρωθυπουργός να πηγαίνει στο συγγενή της οικογένειας Γλύξμπουργκ, τον Κάρολο και να προσδίδει μια τέτοια διάσταση, όταν ξέρουμε ότι η ίδια οικογένεια είχε κάνει και το εξής, θυμάστε εκείνη την ημέρα που είχαν σφραγίσει το Τατόι και τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον ελληνικό λαό, διάφορα αντικείμενα της παλιάς βασιλικής οικογένειας είχαν φύγει παρανόμως, με κοντέινερ, στο εξωτερικό; Άρα, εδώ ο καθένας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με αυτά που κάνει. Γι’ αυτά ψέγουμε τον σημερινό πρωθυπουργό. Υπάρχει σκοπιμότητα γύρω από αυτές τις κινήσεις».

Πάνος Σκουρλέτης

Ανάρτησή του στο Facebook