Συνεντεύξεις

Πάνος Σκουρλέτης: Σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας το Food Pass

«Σταγόνα στον ωκεανό» της ακρίβειας το Food Pass, η κυβέρνηση αφήνει ανέγγιχτα τα μεγάλα κέρδη

–> «Σταγόνα στον ωκεανό» της ακρίβειας είναι το food pass, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δίνουν δομικές απαντήσεις στο πρόβλημα, αλλά η κυβέρνηση επιμένει να αφήνει ανέγγιχτα τα υπερκέρδη. Όσο για το προφανές ζητούμενο του σεβασμού στη δημοκρατία, δεν το είδαμε στη χθεσινή τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, όπου δεν βρήκε να πει τίποτα για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Μιλώντας το πρωί στο OPEN, στην εκπομπή ΤΩΡΑ ΜΑΖΙ, επεσήμανα ότι είναι μια πρόκληση για όλους να ανοίξουν τα τηλεφωνικά αρχεία, όσο ακόμη υπάρχουν, καθώς με τον νέο νόμο της κυβέρνησης θα καταστρέφονται γρήγορα.
Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:
-> Για το Food Pass:
Το Food Pass θα βοηθήσει όσο μια «σταγόνα στον ωκεανό». Είναι μια «σταγόνα στον ωκεανό» της ακρίβειας, απέναντι μέσα στην οποία καλείται να ζήσει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις για παρέμβαση στο σκέλος των ειδικών φόρων στα καύσιμα, για τον ΦΠΑ. Η κυβέρνηση θέλει να αφήσει ανέγγιχτα τόσο τα κέρδη των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, όσο και τα κέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.
-> Για το σκάνδαλο των υποκλοπών:
Εάν το ζητούμενο είναι ο σεβασμός στη δημοκρατία -κι αυτό πρέπει να είναι, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε- δεν θα περίμενε κανείς να δει μία τέτοια στάση σαν του κ. Μητσοτάκη χθες στη Βουλή. Άκρως υποτιμητική και ως προς το κοινοβούλιο και ως προς τον ελληνικό λαό, που παρακολουθούσε αυτή τη συζήτηση. Δεν είπε κουβέντα για τις υποκλοπές, όταν την προηγούμενη εβδομάδα είχε κληθεί να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα και ετράπη σε φυγή. Δεν μπορεί το απόρρητο να είναι το άλλοθι για την καταπάτηση της ιδιωτικότητας, για τις παρακολουθήσεις και τελικά για τη βάναυση υπονόμευση της δημοκρατίας. Εδώ υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόκληση για όλους μας. Να ανοίξουν τα τηλέφωνα, να πάμε στην ΑΑΔΕ, τα αρχεία της ΕΥΠ υπάρχουν, δεν τα κατέστρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα τα καταστρέφουν. Τώρα δεν αφήνουν, δια του κ. Ντογιάκου, να κάνει η ανεξάρτητη Αρχή αυτά που πρέπει να κάνει. Πρόκειται για μία κατάσταση η οποία, ειλικρινά, καταρρακώνει τη δημοκρατική λειτουργία στη χώρα μας.

-> Για το σκάνδαλο διαφθοράς στην Ευρωβουλή:

Δεν θεωρώ ότι πρόκειται για μεμονωμένα γεγονότα. Ίσως είναι η «κορυφή του παγόβουνου» φαινομένων που είναι παρόντα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συγκρότησής της. Δεν καταλαβαίνω την έννοια του επίσημου, του νόμιμου λόμπινγκ. Μήπως πρέπει να το ξαναδούμε; Το λέω αυτό και σε σχέση με τη συζήτηση που κατά καιρούς έχει γίνει και στη χώρα μας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Υπάρχουν σκέψεις για να νομιμοποιήσουμε μια ανοιχτή οικονομική σχέση ενός επιχειρηματικού ομίλου με κάποιο κόμμα, όπως γίνεται για παράδειγμα στις ΗΠΑ. Εγώ διαφωνώ με αυτή την άποψη. Θεωρώ ότι πρέπει η Πολιτεία, στο πλαίσιο μιας εύρυθμης λειτουργίας της δημοκρατίας, να εξασφαλίζει μια κρατική ενίσχυση στα κόμματα.