Συνεντεύξεις

Πάνος Σκουρλέτης: Παταγώδης η αποτυχία της κυβέρνησης απέναντι στο πρόβλημα της ακρίβειας

–> Σήμερα το πρωί μίλησα στο MEGA Σαββατοκύριακο για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την αναστολή λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας, την αποσυσχέτιση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το ακριβό φυσικό αέριο, τη θέσπιση πλαφόν στις τιμές, την μείωση των φόρων στα καύσιμα. Μερικά σημεία από όσα είπα:
* Εδώ και 8-9 μήνες έχουμε τα λιγότερο δυνατά και αναποτελεσματικά μέτρα, απλώς μια περιγραφή της κατάστασης, ενώ δίπλα μας στην Ευρώπη, έχουμε ορατά παραδείγματα χωρών, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στη Γαλλία, που αντιμετώπισαν αποτελεσματικά το κύμα της ακρίβειας.
* Η κυβέρνηση έρχεται να ανακοινώσει μέτρα που εξακολουθούν να είναι προστατευτικά των επιχειρήσεων που κερδοσκόπησαν. Επέβαλε, δια στόματος πρωθυπουργού στην, ανεξάρτητη υποτίθεται, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, έναν τρόπο να βρει τα υπερκέρδη -τα οποία πριν από λίγους μήνες έλεγαν “να δούμε αν θα υπάρχουν”, αναγκάστηκαν να δεχτούν ότι υπάρχουν και μετά προσπάθησαν να τους αλλάξουν και όνομα μιλώντας για “υπερέσοδα”- με τέτοιο τρόπο ώστε να πληρώσουν τα λιγότερο δυνατά οι επιχειρήσεις.
* Η κυβέρνηση δεν αλλάζει τον κερδοσκοπικό μηχανισμό στην χονδρική τιμή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Γιατί να συνεχίσει να διαμορφώνεται με βάση την οριακή τιμή, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά; Γιατί θα εξακολουθήσει το ακριβό φυσικό αέριο να συμπαρασύρει στη διαμόρφωση της τιμής τη φτηνή ενέργεια από τα υδροηλεκτρικά και από τις ΑΠΕ; Βλέπουμε μια παταγώδη αποτυχία.
* Από το προηγούμενο φθινόπωρο έχουμε πει πολύ συγκριμένα πράγματα. Αναστολή λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας, αποσυσχέτιση της χονδρικής τιμής από το φυσικό αέριο, πλαφόν στη λιανική, πλαφόν στη χονδρική και στα καύσιμα μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
* Ακόμη κι αν έχουμε συγκεκριμένους διαθέσιμους πόρους για να απαντήσουμε σε αυτά τα προβλήματα, είναι καλύτερα να ρίχνεις αυτά τα χρήματα για την αντιμετώπιση της γενεσιουργού αιτίας τους, παρά όταν θα έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα, θα έχει εκτιναχθεί ο πληθωρισμός και θα έχουν πετάξει στα ύψη οι τιμές, να επεμβαίνεις «πυροσβεστικά». Αυτό είναι το λάθος στρατηγικής που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ στα θέματα της ακρίβειας.
MEGA