Macro

Πάνος Σκουρλέτης: Όχι άλλος χαμένος χρόνος για το Μητροπολιτικό Πάρκο Βεΐκου, να μπει μπροστά η Αυτοδιοίκηση

Η κλιματική αλλαγή, τις συνέπειες της οποίας έχουμε αρχίσει ήδη να βιώνουμε με δραματικό τρόπο, επιτάσσει άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τους ελεύθερους χώρους και το αστικό πράσινο, με σκοπό την αειφορία των φυσικών πόρων και την ανθεκτικότητα των πόλεων, αφήνοντας οριστικά πίσω τις λογικές παρεμβάσεων για αισθητικούς μόνο λόγους.

Η Αθήνα είναι από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο και με σημαντικές ελλείψεις σε δημόσιους ελεύθερους χώρους και ταυτόχρονα παρουσιάζει το παράδοξο ελεύθεροι χώροι να παραμένουν ανεκμετάλλευτοι είτε από αδιαφορία και αδράνεια της Πολιτείας είτε προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.
Η περιοχή των Τουρκοβουνίων, με το Άλσος και το Κτήμα Βεΐκου, αποτελεί μία από αυτές τις περιπτώσεις πολύτιμων μεγάλων αδόμητων εκτάσεων στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με το μεγαλύτερο μέρος της να βρίσκεται στον Δήμο Γαλατσίου που είναι και από τους πλέον πυκνοδομημένους του λεκανοπεδίου. Ήδη από το Ρυθμιστικό Σχέδιο του 1985 στα Τουρκοβούνια προβλέπεται δημιουργία υπερτοπικού πόλου αναψυχής, αθλητισμού και πολιτιστικών λειτουργιών και το Ρυθμιστικό Σχέδιο του 2014 περιλαμβάνει το «Μητροπολιτικό Πάρκο Τουρκοβουνίων – Αττικού Άλσους» με αποκατάσταση των λατομείων, οργάνωση και αναβάθμιση των εκτάσεων πρασίνου και ενσωμάτωση των υφιστάμενων αθλητικών, πολιτιστικών υποδομών και της περιοχής κατοικίας, αλλά δυστυχώς μέχρι και σήμερα οι εκκρεμότητες είναι τεράστιες και η απόσταση μέχρι τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου τεράστια. Πλην του Άλσους Βεϊκου, για το οποίο ένας κίνδυνος είναι η πιθανή εμπορική χρήση του ολυμπιακού ακινήτου, η υπόλοιπη περιοχή χαρακτηρίζεται από ένα κατεστραμμένο, λόγω των παλαιότερων λατομικών δραστηριοτήτων, ανάγλυφο, συγκέντρωση απορριμμάτων σε διάφορα σημεία, μέχρι και αυθαίρετη χρήση πλατώματος ως ελικοδρομίου.
Ένα από τα βασικά προβλήματα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ουσιαστική διευθέτηση του ζητήματος, είναι η εκπόνηση μιας συστηματικής μελέτης της περιοχής, που θα καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση, τις εκκρεμότητες και τα προβλήματα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τον δασικό χαρακτήρα, τις χρήσεις γης κ.α. Στα τέλη του προηγούμενου έτους μια απόφαση του Αρείου Πάγου, που έκρινε τελεσίδικα ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε μέρος της έκτασης, ως διαδοχής στην κληρονομιά Βεΐκου, ήρθε να προστεθεί στα μείζονα ζητήματα του ιδιοκτησιακού της περιοχής. Η πολυετής αδράνεια του Δημοσίου, η έμμεση αναγνώριση δικαιωμάτων κυριότητας στο πλαίσιο απαλλοτριώσεων προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η κατασκευή υποδομών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οι δυσκολίες συντονισμού μεταξύ διαφορετικών δημοτικών αρχών και η ανομοιομορφία των ενδιαφερόμενων Δήμων είναι κάποιοι από τους λόγους που εξηγούν τη σημερινή κατάσταση (σημειωτέον ότι μόλις τον Νοέμβριο του 2015 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση παραχώρησε για αόριστο χρόνο την έκταση του Άλσους Βεΐκου στον Δήμο Γαλατσίου).
Για μία περιοχή που υπάγεται διοικητικά σε τέσσερις Δήμους και δύο δασαρχεία, με τόσες εκκρεμότητες και αρρύθμιστα ζητήματα και με ένα σύνθετο ιδιοκτησιακό, πολεοδομικό και περιβαλλοντικό καθεστώς, η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η ίδρυση ενιαίου Φορέα Διαχείρισης και η εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου κατά τα πρότυπα του Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης».
🔴 Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, δεν υπάρχει η πολυτέλεια για άλλες καθυστερήσεις. Το «Μητροπολιτικό Πάρκο Τουρκουβουνίων – Αττικού Άλσους» πρέπει να λάβει σάρκα και οστά. 🔴

Για να θωρακιστεί η περιοχή απέναντι στην κλιματική αλλαγή, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, για την αειφορία και την προστασία των μελλοντικών γενεών, καλούμε τους εμπλεκόμενους Δήμους – με πρώτο τον Δήμο Γαλατσίου που έχει και τη μεγαλύτερη έκταση – να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλία για την σύσταση ενιαίου Φορέα Διαχείρισης και την εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και δηλώνουμε ότι θα σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.

Πάνος Σκουρλέτης