Macro

Πάνος Σκουρλέτης : «Ο λαϊκός πληθωρισμός πολύ παραπάνω από το μέσο όρο που ανακοινώνετε»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή τις τοποθετήσεις του υπουργού Εσωτερικών, κ. Βορίδη, αλλά και του υπουργού Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής, επεσήμανε:
Αναφορικά με την τοποθέτηση του M. Βορίδη:
Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Βορίδης και ακούει καλά και κατανοεί. Επειδή αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης θα καταθέσω εδώ ένα πίνακα που έχει συνταχθεί από τον κ. Πέτσα στις 2 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους: Παρουσίαση στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής «Η ανάπτυξη των ΟΤΑ Παρόν και Μέλλον», που δείχνει πως τα τελευταία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού παίρνει λιγότερα χρήματα. Όλα τα άλλα που μας λέτε, νομίζω ότι είναι τσάμπα. Το λέει ο αναπληρωτής σας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση -κι εδώ η πραγματικότητα είναι που έρχεται και σας διαψεύδει- γνωρίζει ότι ανέπνευσε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή η αναπνοή λέγεται: ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 1, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 2, έκτακτη επιχορήγηση στους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, έκτακτα ποσά για θεομηνίες και λειψυδρία, διαγωνισμοί για μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα! Τα γνωρίζει όλα αυτά η Αυτοδιοίκηση! Ακόμα παράγει έργα, δουλεύει με βάση τη δική μας υπογραφή!
Έχετε «στραγγίξει» τους δήμους και συν τοις άλλοις, τους ζητάτε επιπλέον σε αυτές τις συνθήκες να έχουν και 60 εκατομμύρια πλεόνασμα για φέτος! Τι είναι οι δήμοι για να έχουν πλεόνασμα; Ανώνυμες Εταιρείες; Πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικές και, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες, θα έπρεπε να υπάρχουν έκτακτες δαπάνες για τον covid. Και δεν τις προβλέπετε!
Για το «Βοήθεια στο Σπίτι» ακόμα δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα για το προσωπικό! Έχετε σηκώσει το τηλέφωνο, να πάρετε στον ΑΣΕΠ να πείτε τι γίνεται με αυτούς τους ανθρώπους ή ετοιμάζετε να ιδιωτικοποιήσετε και αυτή την υπηρεσία κατά την προσφιλή σας πρακτική;
Τέλος, για την τηλεργασία που είπατε ότι την ψηφίσατε. Το εφαρμόζετε τώρα στις συνθήκες της πανδημίας; Το εφαρμόζετε; Έχετε κανένα σχέδιο; Σας είναι λίγοι οι νεκροί; Δεν ξέρω πόσοι είναι σήμερα. Θα εφαρμοστεί;
Από εκεί και έπειτα, επειδή είπατε για πτώχευση και για αντιδραστικές και ηγεμονεύουσες δυνάμεις. Δεν ηγεμονεύει αυτός ο οποίος δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του μεγαλύτερου κομματιού της κοινωνίας! Εσείς μπορεί να χειραγωγείτε και να κυριαρχείτε, προς το παρόν. Ηγεμονία δεν λέγεται όταν τα μεσαία στρώματα συνθλίβονται και όταν το 31% των εργαζομένων στην Ελλάδα αμείβεται με 200 ευρώ! Χρεωκοπία ξέρετε τι σημαίνει; Υπερκοστολογήσεις, greek statistics της κυβέρνησης Καραμανλή, μίζες, ρεμούλες, όλα αυτά τα οποία είναι συνώνυμα με τον φαύλο δικομματισμό του παρελθόντος.
Ευχαριστώ.
Αναφορικά με την τοποθέτηση του Χρ. Σταϊκούρα:
Καταρχήν αναφέρεστε στη χώρα λες και ξεκίνησε μετά το 2015. Πριν το ‘15 για πείτε μας πόσο ήταν το κόστος δανεισμού; Απαγορευτικό! Δεν σας δάνειζε κανείς! Γιατί χρεοκοπήσατε τη χώρα!
Δεύτερον, μιλάτε για ρυθμούς ανάπτυξης. Επιτέλους, παραδέχεστε ότι υπήρχαν ρυθμοί ανάπτυξης από το 2015 έως το 2018, όταν από το 2010 έως το 2015 χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας! Είχαμε συνεχόμενη ύφεση! Αυτά δεν έχουν υπογραφή; Τη δική σας ως χώρος, αλλά και τη δική σας ως κυβερνητικό στέλεχος.
Για τους φόρους που λέτε, αυτή τη στιγμή η προβλεπόμενη αύξηση των φόρων έχει μέσα της – στα 3,5 δισ. – 2,3 δισ. έμμεσους φόρους. Οι έμμεσοι φόροι δεν είναι από τη ανάπτυξη! Είναι οι φόροι της ακρίβειας και το γνωρίζετε πολύ καλά! Όταν στα ράφια εκτινάσσεται ο καφές, το λάδι, τα μακαρόνια, τα όσπρια, πάνω εκεί εσείς κερδοσκοπείτε μέσω των έμμεσων φόρων. Γι’ αυτό, λοιπόν, ο λαϊκός πληθωρισμός είναι πολύ παραπάνω από το μέσο όρο που ανακοινώνετε.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, αναφορικά με την τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής, επεσήμανε:
Αναφορικά με την τοποθέτηση του Κ. Χατζηδάκη:
Επειδή πρέπει να μιλάμε με έργα και όχι με λόγια, έχουμε και λέμε: 629 εκατομμύρια, 750 εκατομμύρια, 780 εκατομμύρια, ήταν το κοινωνικό μέρισμα που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016, το 2017 και το 2018. Να το συγκρίνουμε με εσάς; 175 εκατομμύρια, 54 εκατομμύρια, 330 εκατομμύρια, αντίστοιχα.
Εύχομαι να μειώσετε την ανεργία όσο το κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, που την παρέλαβε στο 27% από εσάς. Στο 27% την παρέλαβε από εσάς και την έδωσε στο 17%!
Από τη στιγμή που, πράγματι λοιπόν, αποκλιμακώνεται η ανεργία, πως είναι δυνατόν το μερίδιο της εξαρτημένης εργασίας, παρά τους δεδομένους ρυθμούς ανάπτυξης, να παραμένει σταθερό σε απόλυτα νούμερα, -σε ποσοστό πέφτει προφανώς- και να ανεβαίνουν τα κέρδη; Τι σημαίνει αυτό; Ανισότητες. Νέες ανισότητες. Το μοντέλο σας είναι μια ανάπτυξη που γεννάει ανισότητες.
Τι είδους θέσεις εργασίας είναι αυτές, όταν μειώνεται η ανεργία και πέφτει το μερίδιο της εξαρτημένης εργασίας;
Μιλήσατε για την Επιθεώρηση Εργασίας. Μην το επικαλείστε αυτό το παράδειγμα. Η Επιθεώρηση Εργασίας είναι το βασικό εργαλείο του Υπουργείου Εργασίας και στο DNA του, στον καταστατικό του χάρτη, αυτό το Υπουργείο είναι με τη μεριά των εργαζομένων και όχι της εργοδοσίας!
Κατορθώσατε και το κάνατε Υπουργείο των εργοδοτών! Και πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα, καθιστώντας την Επιθεώρηση Εργασίας ανενεργή, σε πρώτη φάση και ανεξάρτητη Αρχή σε δεύτερη φάση! Έλεος!
Δεν θα σας το συγχωρέσει κανείς! Διότι με μια τέτοια Επιθεώρηση Εργασίας, πράγματι και οι «ελαστικές» μορφές εργασίας και η «μαύρη» εργασία και η καταπάτηση των δικαιωμάτων θα είναι ο κανόνας. Αυτό είναι το μοντέλο. Αυτό προσφέρετε στους νέους ανθρώπους, αυτό χτίζετε συνεχώς με την πολιτική σας.
Τελειώνω με το εξής: Έχει γίνει ανέκδοτο η ιστορία των εκκρεμών συντάξεων. Έχει γίνει ανέκδοτο πια! Όλο επανεκκινείται, τα αναθέτετε σε ιδιώτες, οι ιδιώτες δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής, κάνετε λάθη, διώχνετε τους προηγούμενους που κάτι είχαν μάθει…
Μην κάνετε βαρύγδουπες εξαγγελίες γιατί εκτίθεστε! Εκτίθεστε διαρκώς!
Αναφορικά με την τοποθέτηση του Κ. Σκρέκα:
Κύριε υπουργέ, νομίζω ότι αν κανείς μπορούσε να βάλει έναν τίτλο στην παρέμβασή σας, αυτός θα ήταν «Ολοταχώς σε συνθήκες πλατιάς, διευρυμένης ενεργειακής φτώχειας». Αναφερθήκατε με καμάρι, το είχε πει και ο κ. Ρουσόπουλος χθες, στο ότι είχαμε την φτηνότερη τιμή χονδρικής κατά τη χθεσινή μέρα. Μόνο που, από την αρχή του χρόνου μέχρι τώρα, είμαστε, μετά την Ιταλία, κατά μέσο όρο η ακριβότερη χώρα σε τιμή μεγαβατώρας κι αυτό νομίζω ότι συνιστά μια μεγάλη ευθύνη.
Διότι είναι κοινός παρονομαστής οι αυξημένες διεθνείς τιμές, αλλά δεν είναι κοινός παρονομαστής οι χειριμοί που κάνει ξεχωριστά η κάθε χώρα. Εσείς, μέχρι τώρα, πεισματικά αρνείστε να πάρετε αποτελεσματικά μέτρα και όποια εργαλεία διαθέτατε τα χάνετε, βλέπε ΔΕΗ.
Μιλήσατε πριν για το φυσικό αέριο και την αποθήκη της Καβάλας. Είπατε, «ορίστε, θα δώσουμε την αποθήκη της Καβάλας και θα αγοράζουμε σε φθηνές τιμές φυσικό αέριο για να το χρησιμοποιούμε όταν ακριβαίνουν». Μα, ένας ιδιώτης θα το κάνει αυτό. Το ΤΑΙΠΕΔ θα το δώσει σε έναν ιδιώτη, δεν θα το κάνει η δημόσια επιχείρηση αερίου. Αυτή την πουλήσατε. Άρα, μας κοροϊδεύετε;
Η ΔΕΗ δεν έχει πια το δέλτα, δεν είναι δημόσια, δεν έχετε εργαλεία και αυτά τα εργαλεία που διαθέτετε, όπως είναι η παρέμβαση στους ειδικούς φόρους, τα χλευάζετε και πυροδοτείται η ακρίβεια!
Βρισκόμαστε σε μια οριζόντια, εκρηκτική κατάσταση, που αφορά λαϊκά στρώματα, μεσαία στρώματα, μικρές, μεγάλες, μεσαίες επιχειρήσεις, πολύ μεγάλες επιχειρήσεις! Θα τις κάνετε όλες προβληματικές.
Έρχεστε εδώ και μας λέτε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με την πολιτική σας είστε οι σαμποτέρ της πράσινης ανάπτυξης και της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Γιατί έχετε αφήσει δυόμισι χρόνια χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σωρηδόν οι αιτήσεις για επενδύσεις στις ΑΠΕ οι κοινωνίες να μη ξέρουν που να οργώσουν, που θα σπείρουν, που θα χτίσουν, που θα επενδύσουν, που θα βάλουν ΑΠΕ και δημιουργούνται συνθήκες σύγκρουσης. Υπονομεύετε, λοιπόν, την πράσινη ανάπτυξη.
Το μόνο που κάνετε είναι να λέτε ύμνους για το φυσικό αέριο, εκεί τα έχετε καταφέρει, προφανώς προωθείτε συγκεκριμένα συμφέροντα.
Τις ενεργειακές κοινότητες, που κινούνται σε μια αντίληψη ενεργειακής δημοκρατίας, τις υπομονεύετε, βάζετε συνέχεια φραγμούς, διότι θέλετε να πριμοδοτήσετε τα μεγάλα συμφέροντα στον χώρο!
Πριν από λίγο, ο συνάδελφός σας στο υπουργείο, μας είπε για τους δασικούς χάρτες, ότι επιτέλους θα αποκτήσει η χώρα δασικούς χάρτες. Αυτούς που ακυρώσατε; Αυτούς που «παγώσατε»; Έλεος, τέτοια διαστροφή της πραγματικότητας;
Όσον αφορά την έννοια του δημόσιου συμφέροντος, εσείς, το υπουργείο σας, η κυβέρνησή σας, είναι η κυβέρνηση που απώλεσε την πλειοψηφία στα ΕΛΠΕ και το μάνατζμεντ, με μηδέν αντίτιμο. Τι αντίληψη υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος! Στη ΔΕΗ κάνατε το ίδιο, δεν συμμετείχατε, ενώ είχατε το δικαίωμα, στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Οδηγούμαστε σε μία κατάσταση, όπου αυτά που είχαμε ζήσει ως χώρα την περίοδο της μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης, της ενεργειακής φτώχειας. Φοβάμαι πάρα πολύ ότι θα την ξαναζήσουμε. Επειδή το πώς θα ζει ο κόσμος, το αν θα ζεσταίνεται, το αν οι επιχειρήσεις μπορούν να την βγάλουν, δεν είναι στενά δικής σας υπόθεση, μας αφορά όλους, προσπαθήστε να πάρετε μέτρα που θα αναχαιτίσουν τον Αρμαγεδδώνα της ακρίβειας. Δεν γίνεται αυτό με την πολιτική σας. Πάρτε το είδηση! Σταματήστε να πριμοδοτείτε τα μεγάλα συμφέροντα και κοιτάξτε πως θα καλύψετε τις μεγάλες ανάγκες.

Πάνος Σκουρλέτης

Πηγή: Left