Συνεντεύξεις

Πάνος Σκουρλέτης: Καμιά πατέντα δεν είναι πάνω από το δικαίωμα στη ζωή

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αξιοποίηση της πατέντας των εμβολίων ώστε να υπάρξει μαζική παραγωγή στην Ευρώπη, είναι αναγκαία, ρεαλιστική και ενδεικτική της διαφορετικής αντίληψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας το Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021 στον Real FM 97,8 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παγάνη και Αναστασία Γιάμαλη. Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι τα κείμενα που έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εμπλουτίζουν τον εσωτερικό δημοκρατικό διάλογο, είναι ενωτικά και με αυτή την έννοια το σημερινό πρωτοσέλιδο των «Παραπολιτικών» είναι δείγμα «μιας στρατευμένης, αναξιόπιστης δημοσιογραφίας στο πλαίσιο μιας αντιΣΥΡΙΖΑ εκστρατείας».

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πατέντα και την μαζική παραγωγή του εμβολίου είναι ρεαλιστική και αναγκαία

  • «Θεωρώ κορυφαία αυτή τη στιγμή της χθεσινής συζήτησης, διότι ανέδειξε τους δύο διαφορετικούς κόσμους, τις δύο διαφορετικές αντιλήψεις, απέναντι στο θέμα των εργαλείων, των μέσων αντιμετώπισης της πανδημίας. Η κάθε εταιρεία, η οποία έχει βγάλει την αντίστοιχη πατέντα, η Pfizer ή οποιαδήποτε άλλη, χρηματοδοτήθηκαν κατά 80 – 90% με δημόσιο χρήμα για να πετύχουν αυτό που πέτυχαν. Σας ρωτώ, ποιος έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι η πατέντα, ως αποτέλεσμα μιας έρευνας που κατέληξε στην παραγωγή του συγκεκριμένου εμβολίου, είναι πάνω  από το δικαίωμα του κόσμου στην ίδια τη ζωή; Ποιος μπορεί να πει ότι αναγνωρίζουμε ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε μια εταιρεία που θα αποφασίσει αυτή κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα δώσει το ελεύθερο να παράγεται αυτό το εμβόλιο για να σωθούν χιλιάδες ζωές σ’ αυτό τον πλανήτη; Αυτό είναι κομβικό θέμα».
  • «Βγήκε ο πρωθυπουργός να χαριτολογήσει και να πει “μας προτείνετε να κρατικοποιήσουμε την Pfizer;”. Όχι βέβαια! Αλλά σε κάποια τέτοια κορυφαία ζητήματα, οφείλουν οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου -και σ’ αυτό έχει ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση, που θα έπρεπε να πρωτοστατήσει σε μια τέτοια προσπάθεια- να προσπαθήσουν να άρουν τα εμπόδια και να παραδοθεί η πατέντα σε άλλες ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες για να έχουμε σύντομα μαζικά εμβόλια για όλο τον κόσμο».
  • «Με κατάλληλες συνέργειες, θα μπορούσαν, μία, δύο, τρεις ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες, που τώρα δεν μπορούν να το κάνουν με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, να τους δοθεί η πατέντα και να έχουμε μια μαζική παραγωγή των φαρμάκων. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό; Είναι ρεαλιστικότατο, βαθιά ανθρώπινο και αξιακό. Αλλά όταν πιστεύουμε ότι τα κέρδη θα πρέπει να είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή, τότε θα χαμογελάμε αμήχανα και θα λέμε “τι να κάνουμε”;
  • «θα ήθελα ο Έλληνας πρωθυπουργός, όποιος κι αν ήταν αυτός, να στείλει μια επιστολή στους ομολόγους του, να μιλήσει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, να πάει εκπρόσωπός μας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και να βάλει το θέμα, να υπάρξει ένα κίνημα υπέρ της ανθρώπινης ζωής και του εμβολιασμού. Δεν είναι ουτοπία αυτό. Δυστοπία είναι αυτό που ζούμε τώρα».

Δεν υπάρχει αντιπολίτευση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα κείμενα που παρουσιάστηκαν είναι θετικές, ενωτικές συμβολές στον δημοκρατικό διάλογο

  • «Το κείμενο της “Ομπρέλας”, αλλά και άλλα κείμενα, ουσιαστικά είναι θετικές συμβολές σε έναν αναγκαίο διάλογο. Έχει παράδοση σε έναν τέτοιο εσωτερικό, δημοκρατικό διάλογο ο χώρος μας. Το 90-95% των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες εσωτερικού διαλόγου. Δεν έχει κανέναν χαρακτήρα ρήξης. Και δεν αποδέχομαι αυτή τη δημοσιογραφική αργκό, η οποία μας έχει φορεθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, περί εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Αντιπολίτευση είμαστε εμείς απέναντι στον Μητσοτάκη και θέλουμε να ηττηθεί και να πέσει αυτή η κυβέρνηση. Αντιπολίτευση δεν υπάρχει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε συζητάμε με τέτοιους όρους. Υπάρχει μια εδραιωμένη κουλτούρα δημοκρατικού διαλόγου».
  • «Μου έκανε αλγεινή εντύπωση το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Παραπολιτικά” που θεωρώ ότι είναι άλλο ένα δείγμα μιας στρατευμένης, αναξιόπιστης δημοσιογραφίας στο πλαίσιο μιας αντιΣΥΡΙΖΑ εκστρατείας. Πρέπει να κρίνει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με βάση αυτό που είναι. Ένα δημοκρατικό κόμμα το οποίο εδώ και χρόνια λειτουργεί έτσι. Δεν είναι ένα κόμμα από αγέλες και από φέουδα. Τέτοιου είδους κόμματα μπορεί να ήταν η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια».
  • «Εμείς μιλάμε για μια νέα σχέση των πολιτών με την πολιτική. Πρέπει να είναι η δυνατότητα συνδιαμόρφωσης κάποιων θέσεων, έκφρασης, κατάθεσης άποψης. Δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει σε μια σχέση παθητική, οπαδού ή ενός παθητικού ψηφοφόρου. Τουλάχιστον δεν το θέλουμε εμείς».
  • «Όλα αυτά είναι ενωτικές συμβολές που και συσπειρώνουν έναν κόσμο και κυρίως βοηθούν να αποκτήσει ο αντιπολιτευτικός μας λόγος μεγαλύτερη κρουστότητα, πειστικότητα, για να είναι και πιο αποτελεσματικός».

Θα είναι καταστροφικό εάν επανέλθουμε στην πρόταση για συμπράξεις Δημόσιου και ιδιωτικού Τομέα στην υγεία

  • «Αυτό που έπρεπε να είχε γίνει, ήταν να συμφωνήσουμε ότι  θα φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο δημόσιων δαπανών για την υγεία. Εδώ είδαμε προϋπολογισμό ο οποίος μειώνει τις δαπάνες. Γιατί το κάνει αυτό η κυβέρνηση; Γιατί δεν πιστεύει στην αξία του δημόσιου συστήματος υγείας. Επειδή είναι Δημόσιο. Επειδή στο μυαλό της είναι κολλημένη η πρόταση να εκχωρήσει μεγάλα τμήματα του δημόσιου συστήματος υγείας σε ιδιώτες. Και μακάρι να διαψευστώ, αλλά πολύ φοβάμαι ότι όταν υποχωρήσει η πανδημία, θα έρθουν ξανά στην επιφάνεια οι προτάσεις της για τα ΣΔΙΤ, για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην υγεία. Αυτό θα είναι καταστροφικό και ολέθριο».

Έρχονται πολύ χειρότερες μέρες για τα μεσαία στρώματα εάν δεν αλλάξει η πρακτική της κυβέρνησης

  • «Τα μεσαία στρώματα υπέστησαν την πίεση που υπέστησαν λόγω των μνημονιακών πολιτικών, δεν έγινε κατορθωτό να αντιστραφεί αυτό στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η κόπωση και πίεση που υφίστανται είναι σωρευτική. Τα μεσαία στρώματα έχουν συρρικνωθεί συνολικά στην Ευρώπη, διότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναδιάρθρωσης της οικονομίας, που τα περιθωριοποιεί και τα συρρικνώνει προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων εμπορίου, των μεγάλων οικονομικών παραγόντων της αγοράς. Και πολύ φοβάμαι ότι η κυβέρνηση, χωρίς να το ομολογεί, έχει υιοθετήσει μια τέτοια λογική και αντιμετωπίζει την κρίση στην οικονομία, εξαιτίας της πανδημίας, ως μια ευκαιρία για να υπηρετήσει αυτό το μοντέλο της υπερσυγκέντρωσης οικονομικής ισχύος σε λίγους και ισχυρούς. Άρα τα μεσαία στρώματα πρέπει να φοβούνται και τα περιμένουν πολύ χειρότερες ημέρες, εάν δεν ανατραπεί αυτή η αντίληψη και πρακτική εκ μέρους της κυβέρνησης».
  • «Η στήριξη πρέπει να υπάρξει τώρα, που είναι εν ζωή κάποιες επιχειρήσεις και όχι όταν θα έχουν σωρεύσει ζημιές που θα τις έχουν κλείσει οριστικά. Αλλά και για έναν άλλο λόγο. Διότι το ’20 και το ’21 είναι οι χρονιές που δεν έχουμε δημοσιονομικούς περιορισμούς σε όλη την Ευρώπη. Δεν έχουμε υποχρέωση επίτευξης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Άρα έχουμε μια μεγαλύτερη άνεση δημόσιων δαπανών, που θα πρέπει ένα μέρος τους να κατευθυνθούν στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της εργασίας».

Πηγή: Independent News