Το ζήτημα της προστασίας από φαινόμενα εκμετάλλευσης των πιο ευάλωτων, αλλά και της στήριξης των θυμάτων ανάλογων υποθέσεων με ισχυρές κοινωνικές δομές, ταυτόχρονα με την ανάγκη τα μέσα ενημέρωσης και τα κόμματα, συνολικά η κοινωνία, να προσεγγίζουν με μεγάλη προσοχή περιπτώσεις όπως του 12χρονου κοριτσιού από τον Κολωνό, έθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ, με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.
Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:
Μιλάμε για μια πολύ σοβαρή υπόθεση, η οποία μας εξοργίζει, μας στεναχωρεί, μας στέλνει μηνύματα και, κατά συνέπεια, χωρίς να είμαστε όλοι ειδικοί πάνω στα ζητήματα, -καθώς διαφορετικά θα τα αντιμετωπίσει κάποιος ο οποίος κάνει μια έρευνα για την αποκάλυψή τους, οι δικαστικές αρχές, διαφορετικά οι αστυνομικές αρχές, διαφορετικά οι ψυχολόγοι-, πρέπει ο καθένας να τα αντιμετωπίσει με πολύ σοβαρότητα, άρα και η δημοσιογραφία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα κόμματα. Δεν είναι θέμα πολιτικής ταυτότητας το συγκεκριμένο έγκλημα. Επομένως, ο καθένας ας αρκεστεί, από τη δική του οπτική, να φανεί χρήσιμος με τα μηνύματα που δίνει με αφορμή αυτή την υπόθεση.
Ως κοινωνία έχουμε μια αρνητική «επίγευση» από τους χειρισμούς της υπόθεσης Λιγνάδη, όπου εκεί, πράγματι, υπήρξαν καθυστερήσεις. Υπάρχουν προσεγγίσεις που λένε ότι, επειδή ήταν και ένα πρόσωπο που είχε καλές σχέσεις με αυτό που ονομάζουμε «καλή κοινωνία», την κάθε είδους «καλή κοινωνία», μπορεί να του δόθηκε η δυνατότητα να συγκαλύψει πράγματα. Καλά θα κάνουμε να είμαστε όλοι, όχι μόνο πολύ προσεκτικοί, μα και αυστηροί. Αλλά, ο καθένας στο μέτρο του πεδίου που κατέχει και γνωρίζει.
Έχουμε το 12χρονο κορίτσι το οποίο, δυστυχώς, με τον τρόπο που το αντιμετωπίζουν ορισμένα μέσα επικοινωνίας, ουσιαστικά έχουμε έναν καθημερινό βιασμό του. Αυτό το κορίτσι θα ξαναγυρίσει στο σχολείο; Έχει αυτή τη στιγμή ψυχολογική υποστήριξη; […] Να δούμε το τι θα πρέπει να κάνουμε ως πολιτεία, για να μη φτάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις. Τι πολιτικές πρόληψης απαιτούνται. Υπάρχουν κοινωνικές δομές γι’ αυτές τις πολυμελείς οικογένειες, που είναι πιο ευάλωτες στο να πέσουν σε τέτοια κυκλώματα -γιατί εδώ μιλάμε για ένα κύκλωμα- να τις βοηθούν; Υπήρχε συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο το είχε φτιάξει η κ. Φωτίου, για εκατό δημοτικές δομές, χρηματοδοτούμενες από το ΕΣΠΑ, εγκεκριμένο, το οποίο δεν ξεκίνησε, τα λεγόμενα Οικογενειακά Κέντρα. Στη Νέα Ιωνία, για παράδειγμα, μέχρι πρότινος υπήρχε μία στέγη για παιδιά οικογενειών τα οποία ήταν εγκαταλελειμμένα, είχαν παραβατικές οικογένειες. Έκλεισε.
ΣΚΑΙ