Βίντεο

Πάνος Λάμπρου: Ναι σε συνεργασίες, αλλά ως ριζοσπαστική αριστερά – Δεν θα μείνουμε πολύ ανένταχτοι

Συνεργασίες αλλά όχι συγχωνεύσεις, ταυτότητα σε όσους έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και στην Αριστερά δεν συνταξιοδοτούμαστε, είναι χαρακτηριστικές φράσεις από όσα είπε ο Πάνος Λάμπρου, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για την ιστορική του διαδρομή από τον «Ρήγα Φεραίο» μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ευρωψηφοδέλτιο του 2019 που η Νέα Δημοκρατία του καταλόγισε ότι ήταν υπερασπιστής στο δικαστήριο της 17 Νοέμβρη, μέχρι το 2021 και την ανάλογη κριτική που ασκήθηκε σε βάρος του σχετικά με τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Ο Πάνος Λάμπρου, διατελούσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι προχθές, όταν συνυπέγραψε το κείμενο αποχώρησης της «Ομπρέλας».
«Με όποιες αλλαγές και ανατροπές έχουν γίνει, ένα στοιχείο είναι που ενοποιεί όλη αυτή την ιστορική διαδρομή. Είναι η υπεράσπιση των ιδεών, των αξιών της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς», είπε ο Πάνος Λάμπρου.
Με ερώτηση του δημοσιογράφου Άγγελου Μόσχοβα, σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα, συνεχίστηκε η συζήτηση:
«Η στροφή προς το κέντρο έγινε εμφανής το 2019. Είχαμε χάσει, αλλά έχοντας πάρει πολύ μεγάλο ποσοστό, το 31,5%.
Το 2019 γίνεται μια μεγάλη τομή. Αντί να δούμε, να παραδειγματιστούμε, να πούμε τι έφταιξε και πως απευθυνόμαστε σε έναν κόσμο για να ξαναδημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις επαναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ , η τότε πλειοψηφία και ο Αλέξης Τσίπρας. έκανε τη στροφή προς το κέντρο, είπε ο κ. Λάμπρου.
«Σκεφτόμαστε τις συνεργασίες, αλλά ως αυτό που είμαστε, ως Αριστερά, ως ριζοσπαστική αριστερά»
Ο Γρηγόρης Μόσχοβας πήρε τον λόγο, ρωτώντας για τη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε και με το ΠΑΣΟΚ.
«Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε κάτι πάρα πολύ απλό που το λέγαμε πάντα εμείς αυτού του ρεύματος ιδεών: Εμείς είμαστε ριζοσπαστική αριστερά, ανανεωτική, ριζοσπαστική, οικολογική αριστερά. Αυτό είμαστε. Δίνουμε την ταυτότητά μας. θέλουμε όμως να είμαστε μόνοι μας, δεν σκεφτόμαστε τις συνεργασίες. Σκεφτόμαστε τις συνεργασίες, αλλά ως αυτό που είμαστε, ως Αριστερά, ως ριζοσπαστική αριστερά. Και εκεί βεβαίως να κουβεντιάσουμε και με τους Οικολόγους, με τους Πράσινους, το πράσινο οικολογικό ρεύμα, με τους σοσιαλδημοκράτες, δηλαδή με το ΠΑΣΟΚ, με άλλες δυνάμεις Αριστεράς. Ασφαλώς συνεργασία με το ΜέΡΑ25, με το Κ. Κ. Ε, με το ΠΑΣΟΚ. Συνεργασία λέω, εκεί που μπορούμε και εκεί που πρέπει, όχι συγχωνεύσεις.
Στις ευρωεκλογές θα μπούμε στην Αριστερά
Μετά την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ του κυρίου Κασσελάκη και της νέας ηγετικής του ομάδας, ασφαλώς δεν θα μείνουμε σπίτι μας. Εγώ σήμερα είμαι ανένταχτος. Ναι, μετά από πόσα πολλά χρόνια και άλλοι σύντροφοι και συντρόφισσες μου, δεν θα μείνουμε πολύ ανένταχτοι και ανένταχτοι, υπό την έννοια ότι στις ευρωεκλογές θα μπούμε στην Αριστερά. Ξέρετε, στην Αριστερά δεν συνταξιοδοτούμαστε.
Θα έχουμε νέο σχηματισμό μέχρι τις Ευρωεκλογές; (ερώτηση Άγγελου Μόσχοβα)
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ν’ αρχίσει μια διαδικασία όσμωσης με επικοινωνία με έναν ολόκληρο κόσμο που περιμένει, που αγωνιά, προβληματίζεται, που ενδιαφέρεται, που ασκεί κριτική σε μας, αλλά τον νοιάζει η υπόθεση της Αριστεράς. Να συνδιαμορφώσουμε με όλον αυτό τον κόσμο, με αριστερούς, με οικολόγους, με ριζοσπάστες, με εκπροσώπους, με ανθρώπους των κοινωνικών κινημάτων, για μια νέα πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα.
Να προσεγγίσετε δηλαδή όσους έχετε ανεξαρτητοποιηθεί; ( ερώτηση Χριστίνας Βίδου)
Θα ήθελα πραγματικά να συνεννοηθούμε στο εξής, τουλάχιστον ως προς εμένα, ως προς εμάς. Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε ιδεολογικά, αξιακά και πολιτικά και αυτό θα κάνουμε. Θα είναι ένα μεγάλο προσκλητήριο σε έναν ευρύτατο κόσμο που αυτή τη στιγμή παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Αριστερά. Όχι μόνο εμάς. Παρακολουθεί, ενδιαφέρεται, αγωνιά, πονά, απάντησε ο Πάνος Λάμπρου.
Γιατί δεν λέτε καθαρά, τι θέλετε να κάνετε, είπε ο Άγγελος Μόσχοβας, αντιπαραθέτοντας και το μήνυμα Κασσελάκη για λύση εδώ και τώρα.
«Γιατί τα κόμματα δεν ανακοινώνονται από έναν αρχηγό ή από κάποιους αρχηγούς. Τα κόμματα υπάρχουν εφόσον υπάρχει ανάγκη, που τα δημιουργεί και εφόσον υπάρχει η αναγκαία μαγιά, ο κόσμος δηλαδή που ενδιαφέρεται να συνδιαμορφώσει και να δημιουργήσει. Σε κάθε περίπτωση θα είναι μια προσπάθεια που θα έχει νέες δομές, που θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή, τη δημοκρατία και όχι τον αρχηγισμό. Αυτή είναι η φιλοδοξία, αυτή είναι η στόχευση. Θα εμπλέκει πολύ κόσμο», απάντησε ο Πάνος Λάμπρου.
Οι κατηγορίες κατά Τσακαλώτου για τα 37 δις
Ήθελα να σας ρωτήσω σε σχέση με τον επικεφαλής της κίνησης, τον κύριο Τσακαλώτο, το εξής: Υπάρχει τις τελευταίες μέρες μια μεγάλη μυθολογία γύρω από τα 37 δισεκατομμύρια. Για μένα είναι πολύ σημαντικό ζήτημα αυτό, γιατί δείχνει δείχνει ότι και η νέα ηγεσία καταλαμβάνεται από την ίδια διάθεση να ερμηνεύσει τη διαδρομή που λέγατε πριν, με εντελώς όρους συνωμοσιολογικούς ότι ένας κακός τσιγκούνης έβαλε στο ντουλάπι τα λεφτά και δεν τα έδωσε στο λαό να τα φάει. Απαράδεκτο και θέλω να ακούσω τη γνώμη σας, είπε ο Γρηγόρης Τζιοβάρας.
«Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι ένας τσιγκούνης, ένας κακότροπος, ένας τάδε υπουργός, ένα στέλεχος της τότε κυβέρνησης πήρε μια απόφαση τόσο σοβαρή, τόσο ηχηρή; Και να πει τα βάζω σε μια τσέπη, σε ένα μπαούλο τα 37 δισεκατομμύρια, ερήμην της συλλογικότητας της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού;», ήταν η απάντηση.
«Είπα για τον Δ. Κουφοντίνα και θα το λέω για κάθε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομικού πολιτισμού»
Λένε και για εσάς και τον κ. Τσακαλώτο, ότι για παράδειγμα είστε άνθρωπος ο οποίος δεν βοηθούσε στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να στραφεί προς το κέντρο, είπε ο Κώστας Παπαχλιμίντζος παραπέμοντας στις κατηγορίες από τη Νέα Δημοκρατία, το 2019 και το 2012 ότι ο Πάνος Λάμπρου θέτει υποψηφιότητα ενώ ήταν υπερασπιστής στο δικαστήριο της 17 Νοέμβρη και στη συνέχεια πάλι επικρίνεται ως υπερασπιστής του Δημήτρη Κουφοντίνα.
«Έχω πει και πολλά άλλα πάνω σε αυτό και πολλά άλλα χειρότερα. Είχα πει επίσης, για τον τελευταίο δικτάτορα Ντερτιλή ότι είναι αδιανόητο ένας άνθρωπος αυτής της ηλικίας να παραμένει στη φυλακή, ότι η δημοκρατία πρέπει να είναι πολύ ανεκτική, πρέπει να είναι πολύ γαλαντόμα. Δεν μπορεί να λέει ότι κινδυνεύει η δημοκρατία, οι θεσμοί, η κοινωνία από έναν άνθρωπο 95 χρονών.
Υπάρχει κράτος δικαίου ή πρέπει να υπάρχει κράτος δικαίου και άρα πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτό το οποίο λέμε. Ασφαλώς και είπα για τον Δημήτρη Κουφοντίνα και το θα το έλεγα ξανά και αύριο. Ασφαλώς θα το πω σε κάθε περίπτωση που παραβιάζονται είτε τα δικαιώματα των ανθρώπων, είτε ο νομικός πολιτισμός.
Πρέπει να λες τη γνώμη σου, διότι ο ρόλος, ο ρόλος της αριστεράς και όλων ημών είναι να μιλάμε, να λέμε την αλήθεια, την αλήθεια μας και να μας κρίνει ο κόσμος.
«Να δούμε ποιος θα γυρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο 3%, ενώ όλοι εμείς τον φέραμε στο 35% και στη διακυβέρνηση. Όλοι εμείς. Και ο Τσίπρας»
Υπήρχε μια συζήτηση στο εσωτερικό μας, αν για παράδειγμα θα θέσουμε το ζήτημα των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων και σε ποιο εύρος. Εγώ τότε όπως και ο τομέας δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, λέγαμε ότι αυτό πρέπει είναι ένα συνολικό πακέτο που να φτάνει και στον γάμο για όλα τα άτομα χωρίς εξαιρέσεις. Τότε ναι, δεν τόλμησε. Λέγανε δεν ήρθε η ώρα, να απομακρύνουμε ψηφοφόρους οι οποίοι όταν θα ακούσουν ότι ασχολούμαστε με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ . Για να μην φοβίσουμε, το λεγόμενο κέντρο, έπρεπε να το βάλουμε στη γωνία, όπως και την υπόθεση των Πρεσπών , όπως ο διαχωρισμός κράτους εκκλησίας, είπε ο Πάνος Λάμπρου.