Συνεντεύξεις

Πάνος Λάμπρου για το φόνο του Ζακ: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει «να σπάσει αυγά»

Στην υπόθεση του λιντσαρίσματος του Ζακ Κωνσταντινίδη φάνηκε ότι υπάρχουν στη χώρα «δυο διαφορετικοί κόσμοι», με εκ διαμέτρου αντίθετες αξίες και πρότυπα ζωής. Αυτό τόνισε ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Διονύση Ελευθεράτο.

Ο Π. Λάμπρου επέκρινε την  απόπειρα εξεύρεσης «ελαφρυντικών» ή και «δικαιολογιών» για τη θανάτωση του Ζακ. Απόπειρα η οποία, όπως είπε, εδράζεται στην αντίληψη ότι είναι «μη αναγκαία», άρα «περιττή» ή και «επιβλαβής» η ζωή εξαρτημένων ατόμων ή ομοφυλοφίλων. Η αντίληψη αυτή, σημείωσε, έχει αποδειχθεί ότι χωρίς καμία δυσκολία επεκτείνεται μέχρι του σημείου να θεωρεί «μη αναγκαία» και τη ζωή άλλων. Των «γύφτων», των αριστερών, των φτωχών, κλπ. «Διότι αυτός είναι ο πυρήνας της ναζιστικής ιδεολογίας», πρόσθεσε.

«Μπορεί για να βγει η ρίμα να λένε ‘δεν είστε αναγκαίοι’, αλλά στην ουσία διακηρύττουν  ότι θα πρέπει να εξαφανιστούν όσοι δεν είναι αρεστοί», σχολίασε.
Ο υπεύθυνος του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ακόμη ότι τα ίδια τα γεγονότα δείχνουν πως δεν κινδύνευε η ζωή ή σωματική ακεραιότητα των δραστών, όταν επιδίδονταν στον άγριο, αυτό ξυλοδαρμό. Άρα, τόνισε, δεν μπορεί να ευσταθεί η επίκληση της ανάγκης για αυτοάμυνα. Δεν ήταν αυτοάμυνα, αλλά αυτοδικία, υπογράμμισε.

“Αναγκαίο, άμεσα, ένα σχέδιο εκδημοκρατισμού” 

Ο Π. Λάμπρου κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι, εν αντιθέσει προς ορισμένες παλαιότερες υποθέσεις αναίτιας αστυνομικής βίας, στην περίπτωση του Ζακ τα «όργανα της τάξης» ενεργούσαν γνωρίζοντας ότι βρίσκονταν σε κοινή θέα. Το ήξεραν όταν παρατηρούσαν απαθή τον ξυλοδαρμό, αλλά και όταν άρχισαν τα ίδια να κλοτσούν το  θύμα. Απάντησε μεταξύ άλλων:

«Φυσικά και είναι ανησυχητικό και πρέπει να μας οδηγήσει και σε έναν αναστοχασμό. Να δούμε τα πράγματα με ειλικρίνεια και με ένα αυτοκριτικό πνεύμα (…) Ξέρετε, είναι εύκολο να απαντήσουμε στον εκπρόσωπο των αστυνομικών, τον κ. Πάκο, πως ασφαλώς και δεν μας αρέσει η λογική και πρακτική του σερίφη της Άγριας Δύσης. Αλλά αυτό δεν αρκεί, ούτε θα έχει αποτέλεσμα. Χρειάζονται κινήσεις και άμεσα».

Πρόσθεσε ο Π. Λάμπρου:

«Μεγάλο ζήτημα είναι τι θα κάνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Χρειάζεται ένα σαφές ‘ως εδώ!’ Ως εδώ με την αστυνομική αυθαιρεσία, με τους φασιστικούς θύλακες, με τους ‘σερίφηδες’  που ποδοπατούν ανθρώπους ανήμπορους και, όπως συνέβη εν προκειμένω, ετοιμοθάνατους. Η υπουργός κυρία Γεροβασίλη έκανε δηλώσεις σε τόνο ιδιαίτερα αυστηρό. Είναι όμως σαφές ότι αυτό δεν φτάνει. Περιμένω από το Υπουργείο να ανακοινώσει, άμεσα, σχέδιο για τον πολυσυζητημένο εκδημοκρατισμό του αστυνομικού σώματος. Κάτι που συζητείται επί δεκαετίες, αλλά δεν έχει γίνει πράξη (…) Η λογική ‘δεν πρέπει να σπάσουμε αβγά’ έχει χρεοκοπήσει. Δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα η ιδέα ότι θα μπορούσαν τα πράγματα να αλλάξουν, σιγά – σιγά, χωρίς τομές. Ότι ως εκ θαύματος να μπορούσαν να αλλάξουν οι πρακτικές όσων αστυνόμων έχουν αυτές τις αντιλήψεις. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, περιμένω να κάνει αυτό που δεν τόλμησε καμία, ως τώρα. Να ‘σπάσει αβγά’. Διότι όσο δεν σπάνε, οι θύλακες αυτοί αποθρασύνονται. (…). Ασφαλώς είναι και θέμα συζητήσεων, σεμιναρίων στο εσωτερικό της αστυνομίας. Δεν μπορεί όμως να μην επιβάλλονται και τιμωρίες. Πώς είναι δυνατόν να μένουν ατιμώρητα τόσα και τέτοια κρούσματα αυθαιρεσίας και αναίτιας άσκησης βίας και μάλιστα τόσο άγριας;».

“Περιμένω βελτίωση, με το νέο Ποινικό Κώδικα”

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, ακόμη, πως η διατήρηση αυτής της κατάστασης αποκαρδιώνει και τους αστυνομικούς που δεν εμφορούνται από τέτοιες, επικίνδυνες αντιλήψεις. Διότι – όπως παρατήρησε- έρχονται αντιμέτωποι με κυκλώματα και πρακτικές που φαίνεται πως «έχουν το πάνω χέρι».

Ερωτηθείς σχετικά με τις «συνήθεις», ευνοϊκές για αστυνομικούς που έχουν βιαιοπραγήσει άγρια και αναίτια (πχ υπόθεση «ζαρντινιέρας») δικαστικές αποφάσεις, ο Π. Λάμπρου είπε πως είναι γνωστή η μεροληπτική στάση ενός τμήματος του δικαστικού σώματος. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας, που «θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση μέσα στο έτος ή στις αρχές του 2019», θα επιφέρει κάποιον εξορθολογισμό.

Σχολίασε ακόμη: «Αν πάει κανείς στην Ευελπίδων και παρακολουθήσει δίκες, θα διαπιστώσει ότι επιβάλλονται βαρύτατες ποινές, ακόμη και για μικροκλοπές ή αδικήματα ‘χαμηλής’ παραβατικότητας, σε νέα παιδιά, σε ‘φτωχοδιάβολους’. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζονται με τρομακτική επιείκεια υποθέσεις ‘υψηλότατης’ παραβατικότητας, που οδηγούν ακόμη και στο θάνατο, όταν οι υπαίτιοι είναι αστυνομικοί. Είναι, όντως, ανεπίτρεπτο».

Πηγή: Στο Κόκκινο