Συνεντεύξεις

Πάνος Λάμπρου: Εμείς είμαστε στο δρόμο, το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ αφορά και τις κινηματικές δυνάμεις

Όσο κι αν κάποιοι θέλουν να μας βγάλουν από το δρόμο, είμαστε στο δρόμο, όπως και στην περίπτωση του θανάτου του Νιγηριανού μετανάστη, όταν μιλάμε για ρατσισμό, διακρίσεις, ξενοφοβία στην Ευρώπη, δεν μπορεί παρά να απευθυνθούμε και σε κινηματικές δυνάμεις, που μιλούν για αυτά τα ζητήματα με τον τρόπο τους, είπε για το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ σε μία ευρύτατη προοδευτική συμπαράταξη το μέλος της ΠΓ του κόμματος Πάνος Λάμπρου, μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Βαγγέλη Καραγεώργο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, δεν μετατοπιζόμαστε, δεν έχει αυτή τη λογική το κάλεσμα» που αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή, «είναι ένα δημόσιο κάλεσμα προς έναν αστερισμό δυνάμεων, κινήσεων, συλλογικοτήτων, προσώπων, που αντιλαμβάνονται ότι αυτή την περίοδο χρειάζεται ισχυρό μέτωπο ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό (αλλά όχι μόνο), στις πολιτικές λιτότητας, στους εθνικισμούς, τον ρατσισμό, τις ανισότητες και την ξενοφοβία. Καλύπτει έναν “αστερισμό” από την “αριστερά της Αριστεράς”, την ανένταχτη Αριστερά, ως τις δυνάμεις της αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής Οικολογίας», είπε ο κ. Λάμπρου.

«Είναι ειλικρινές και κυρίως είναι αναγκαίο και χρειάζεται να γίνει πράξη. Θέλει πολλή δουλειά, με ισοτιμία ανάμεσα σε αυτές τις δυνάμεις όσο μπορεί να υπάρχει, καθώς δεν έχουμε δίπλα μας συγκροτημένες συλλογικότητες αλλά κυρίως διάσπαρτες δυνάμεις. Αλλά νομίζω ότι πληθαίνουν όλο και περισσότερο αυτές και αυτοί που αντιλαμβάνονται τους κινδύνους και την πρόκληση, γιατί η Αριστερά, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, πρέπει να μπει μπροστά για να αντιμετωπίσει την δυναμική έφοδο της άκρας Δεξιάς, σε πολλές περιπτώσεις της φασιστικής Δεξιάς και των ναζιστικών συμμοριών», όπως τόνισε, «δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάζουμε ή απλώς να “μετράμε τις δυνάμεις μας”, χρειάζεται εγρήγορση και να ισχυροποιηθεί η “από ‘δώ” όχθη, μέσα από τον πλουραλισμό και την πολυχρωμία της, την πολυπλοκότητά της, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες, την ιδιομορφία, την αυτονομία που έχει ο καθένας και η καθεμία από αυτούς που θα συμμετάσχουν».

Σχολιάζοντας την πρόσφατη ένταξη δύο στελεχών του πρώην ΚΙΝΑΛΛ στο κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Λάμπρου είπε ότι τον ίδιο «δεν τον χαροποίησε», αλλά από την άλλη ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος “ΠΑΣΟΚοποίησης” του ΣΥΡΙΖΑ … είναι άλλες οι ιστορικές του αναφορές και η διαδρομή του, άλλη η σύνθεση. Ο κόσμος του είναι διαμορφωμένος στο πεζοδρόμιο, στα κινήματα … Βεβαίως, έχουμε διδαχθεί από την τετραετή διακυβέρνηση, έχουμε μάθει -και το λέω θετικά- σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο. Αλλά ούτε στιγμή δεν έχουμε απεμπολήσει τον ριζοσπαστισμό και την κινηματική διάθεση. Καταλαβαίνουμε ότι η πολιτική όπως την καταλαβαίνει η Αριστερά παίζεται και στους θεσμούς και στους δρόμους … το ζητούμενο είναι εάν θα μπορέσουμε αυτή την δύσκολη περίοδο να κρατηθούμε όρθιοι. Ασφαλώς υπάρχουν πρόσωπα και δυνάμεις που στο παρελθόν είχαν τοποθετήσεις διαφορετικές από εμάς. Γι’ αυτό δεν μιλάμε για αφομοίωση αυτών στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είπαμε “ανοίγουμε τις πόρτες να μπει αυτός ο κόσμος στο ΣΥΡΙΖΑ”, δεν ζητάμε να γίνουν μέλη», προσέθεσε.

Σε σχέση με την διαδικασία προγραμματικών συγκλίσεων, ο κ. Λάμπρου σημείωσε ότι μετά και τα τελευταία θετικά μέτρα που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση, «ασφαλώς χρειάζεται μία πολιτική που θα πρέπει να εκπονήσουμε άμεσα για το επόμενο χρονικό διάστημα, τα επόμενα σημαντικά βήματα μετά την έξοδο από τα μνημόνια … βγήκαμε, αλλά η λιτότητα παραμένει, οι τεράστιες δυσκολίες. Αλλά έχουμε ανοίξει έναν δρόμο και σε αυτόν πρέπει να κινηθούμε, με σταθερά αλλά τολμηρά βήματα».

Τέλος, καταλήγοντας και με αφορμή και την πρόσφατη παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ (τόσο ως Τομέας Δικαιωμάτων όσο και ως Νεολαία) στο Α.Τ. Ομονοίας μετά το θάνατο εντός των χώρων του ενός Νιγηριανού μετανάστη, ο κ. Λάμπρου υπογράμμισε ότι «όσο κι αν κάποιοι θέλουν να μας βγάλουν από το δρόμο, είμαστε στο δρόμο … στην προσπάθεια αυτή του καλέσματος, όταν μιλάμε για ρατσισμό, διακρίσεις, ξενοφοβία στην Ευρώπη, δεν μπορεί παρά να απευθυνθούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό και σε κινηματικές δυνάμεις, που μιλούν για αυτά τα ζητήματα με τον τρόπο τους».

Πηγή: Στο Κόκκινο