Macro

«Ουρανοκατέβατα» κέρδη για Ρώσους και «πετρελαιάδες»

Κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας τον Ιούλιο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ήταν η Ρωσία, υποδεικνύοντας ότι το εμπάργκο των Δυτικών δεν την επηρεάζει τόσο όσο αυτοί προέβαλλαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, οι συνολικές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου -από τον αγωγό East Siberia Pacific Ocean και φορτία μέσω θαλάσσης από λιμάνια της Ευρώπης, της Απω Ανατολής και της Ρωσίας- ανήλθαν σε 7,15 εκατ. τόνους, σημειώνοντας άνοδο κατά 7,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι εισαγωγές από τη δεύτερη στην κατάταξη Σαουδική Αραβία ανέκαμψαν κάπως από τον Ιούνιο, όταν κατέγραψαν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών, στα 6,56 εκατ. τόνους, εξακολουθούν όμως να είναι ελαφρώς χαμηλότερες σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Η Σαουδική Αραβία ουδόλως καίγεται πάντως αφού την ίδια στιγμή αυξάνει τις εξαγωγές της προς τους Δυτικούς. Τόσο αυτή όσο και οι υπόλοιπες πετρελαϊκές χώρες του Κόλπου αναμένεται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, να έχουν επιπλέον κέρδη 1,3 τρισ. δολάρια εξ αιτίας των υψηλών τιμών τα επόμενα 4 χρόνια.

Η πρόβλεψη αυτή, πέρα από τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη για Αραβες σεΐχηδες, πρίγκιπες, εμίρηδες και λοιπούς «πετρελαιάδες» της υφηλίου, «ανατριχιάζει» δισεκατομμύρια καταναλωτές αφού υποδεικνύει ότι το Ταμείο -πιστό στην ενεργειακή τρομολαγνεία των καιρών- βλέπει διατήρηση των υψηλών τιμών για πολύ καιρό ακόμη.

Η στροφή της Κίνας στο ρωσικό αργό πάντως έχει και χαμένους, όπως η Αγκόλα και η Βραζιλία που είδαν τις δικές τους εξαγωγές στην πολυάνθρωπη χώρα να μειώνονται τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι κατά 27% και 56% αντίστοιχα.

Μπάμπης Μιχάλης

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ