Macro

Ομοφοβία και κακοποιητικός λόγος στις Πανελλήνιες

Ομοφοβικές και αντιεπιστημονικές ήταν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις στα Επαγγελματικά Λύκεια, στο μάθημα της «Υγιεινής Μικροβιολογίας». Από τα εξεταζόμενα άτομα ζητήθηκε να αναφέρουν «επτά παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα εμφάνισης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων». Το σχολικό εγχειρίδιο που διδάχθηκαν –και με βάση εκείνο κλήθηκαν να απαντήσουν– είναι άκρως αναχρονιστικό, αναληθές και αντιεπιστημονικό, καθώς παρουσιάζει τη «διάδοση της ομοφυλοφιλίας» σαν έναν από τους παράγοντες μετάδοσης ΣΜΝ.

Προκαλεί οργή το γεγονός πως τα σχολικά εγχειρίδια παραμένουν τόσο αναχρονιστικά και αντιεπιστημονικά, κακοποιητικά στον λόγο τους. Προκαλεί εντύπωση και απορία η επιλογή της επιτροπής εξετάσεων να εστιάσει σε αυτή την ενότητα του βιβλίου. Όποι@ επιθυμεί την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αξιολογήθηκε επομένως στο πόσο καλά θυμάται κάτι παντελώς αναληθές και αντιεπιστημονικό που αναφέρει το σχολικό βιβλίο του. Ποι@ θα «αριστεύσει» σε αυτό το μάθημα; Εκείν@ που αρνήθηκε να δώσει την προσβλητική απάντηση του βιβλίου ή εκείν@ που την απομνημόνευσε και την αναπαρήγαγε;

Θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε βέβαια και τη χρήση της λέξης «διάδοση» στο σχολικό βιβλίο. «Διάδοση της ομοφυλοφιλίας»; Ένας σεξουαλικός προσανατολισμός δεν «διαδίδεται». Η αντιεπιστημονική παραπληροφόρηση διαδίδεται. Οι προκαταλήψεις και το μίσος διαδίδονται. Όταν αυτό συμβαίνει από επίσημους κρατικούς φορείς σε εξετάσεις αξιολόγησης, τότε οφείλουν κάποι@ να δώσουν εξηγήσεις.

Με ανοιχτή επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η ομάδα «Πολύχρωμο Σχολείο» ζητά την άμεση παρέμβασή της, «προκειμένου το συγκεκριμένο θέμα να ακυρωθεί και όλες–οι μαθήτριες–τές να βαθμολογηθούν με το σύνολο των μονάδων (7) στο συγκεκριμένο υποερώτημα, προκειμένου να αποκατασταθεί στο μέγιστο η επιστημονική αλήθεια, η δικαιοσύνη και ο σεβασμός σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Ταυτόχρονα, ευελπιστούμε στην άμεση κινητοποίησή σας, προκειμένου τα σχολικά εγχειρίδια όλων των τάξεων και όλων των βαθμίδων να ευθυγραμμιστούν με τις κατευθυντήριες των ευρέως αναγνωρισμένων επιστημονικών φορέων και της UNESCO και να ανταποκρίνονται πλέον στα σύγχρονα δεδομένα». Επιπλέον κρίνεται απαραίτητος ο «αποκλεισμός της συγκεκριμένης ενότητας από την πανελλαδικώς εξεταστέα ύλη, έως ότου αποκατασταθεί η επιστημονική πραγματικότητα και αντικατασταθεί το συγκεκριμένο σχολικό εγχειρίδιο».

«Οι πλέον έγκριτοι επιστημονικοί φορείς παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), αλλά και ο αντίστοιχος Αμερικανικός Οργανισμός (CDC), προχώρησαν πριν δεκαετίες σε αποχαρακτηρισμό των σεξουαλικών επαφών μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ως παράγοντα εξάπλωσης των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Λοιμώξεων», επισημαίνει το Πολύχρωμο Σχολείο.

Στο συγκεκριμένο θέμα των πανελληνίων εξετάσεων υπήρξαν αντιδράσεις και από τη μαθητική κοινότητα. Συγκεκριμένα, ο μαθητής Α.Τ. υπέβαλε καταγγελία στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. «Στο ερώτημα “Γ3 β)”, καλούμαστε να απαντήσουμε ότι ένας παράγοντας που επηρεάζει τη συχνότητα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι “η διάδοση της ομοφυλοφιλίας”. Θεωρώ ότι σε μια χώρα ελεύθερης ζωής για την ομοφυλοφιλία, μόνο ως ρατσιστική μπορεί να χαρακτηριστεί. Παρακαλώ να ενεργήσετε αναλόγως», αναφέρει ο μαθητής. Την καταγγελία δημοσιοποίησε το site 2020mag.gr, ενώ σε επιστολή του ο μαθητής γνωστοποιεί πως «παρόλο που το –πρωτίστως ιατρικό– αυτό απολίθωμα είχε εντοπιστεί από μαθητές της τάξης, οι οποίοι ζήτησαν από τον υπεύθυνο καθηγητή–τρια να θέσει το ζήτημα στην επιτροπή σχολικών βιβλίων. Όχι μόνο κανείς δεν ασχολήθηκε, όχι μόνο η επιτροπή θεμάτων δεν ευαισθητοποιήθηκε (έστω προς συγκάλυψη του), αλλά το ανέδειξε κιόλας ακόμη περισσότερο, επιλέγοντας το ως θέμα στις πανελλαδικές εξετάσεις».

Στην Βρετανία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας στις 14 Ιουνίου, ανακοινώθηκε πως καταργούνται αρκετοί περιορισμοί που υπήρχαν για να δώσει κάποι@ αίμα. Με βάση τον νέο κανονισμό, δεν υπάρχουν γενικοί αποκλεισμοί για gay/bi/queer/trans άτομα. Επιτρέπεται η αιμοδοσία σε κάθε άτομο που έχει ίδιο σεξουαλικό σύντροφο τους τελευταίους τρεις μήνες ή λαμβάνει PrEP/PEP. Περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα θα μπορούν να δώσουν εθελοντικά αίμα. Στη χώρα μας κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι περιορισμοί είναι εξαιρετικά υπερβολικοί, απαγορευτικοί. «Όποιος είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977» δεν επιτρέπεται να δώσει αίμα. Αυτό αναγράφεται στο χαρτί του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, που συμπληρώνει όποι@ επιθυμεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης. Μπορεί από το 1977 να έχεις υποβληθεί δεκάδες φορές σε πολλές και διαφορετικές εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και να είσαι υγιέστατ@. Δεν μπορείς, όμως, να δώσεις αίμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 29 Ιουνίου, παρέλαβε την έκθεση της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+. Η έκθεση έχει δημοσιευθεί και, μεταξύ πολλών άλλων, αναφέρεται στο θέμα της εκπαίδευσης και την ανάγκη καταπολέμησης του στιγματισμού, της «αναπαραγωγής στερεοτύπων και τη διαιώνιση στρεβλών αντιλήψεων». Αναφέρεται και στο θέμα της αιμοδοσίας και του ασφυκτικού πλαισίου προϋποθέσεων. Αναμένουμε να δούμε εάν και με ποιο τρόπο θα αντιδράσει η κυβέρνηση σε όλες τις περιπτώσεις που θεσμικά όργανα του κράτους αναπαράγουν ομοφοβικές, τρανσφοβικές, αντιεπιστημονικές, κακοποιητικές αντιλήψεις.

Είμαστε όμως απαισιόδοξοι, εάν θυμηθούμε τον τρόπο που η κυβέρνηση πολιτεύεται στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος και στο δικαίωμα της άμβλωσης. Τα χυδαία συνέδρια που οι υπουργοί της σπεύδουν να μιλήσουν, τη στάση των ευρωβουλευτών/τριών της σε μισαλλόδοξα ψηφίσματα της ακροδεξιάς. Τους «εξωγήινους στον Υμηττό», την καταψήφιση της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου και την αρνητική στάση του κόμματος στο σύμφωνο συμβίωσης.

Στις 25 Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση πρόταση νόμου για πολιτικό γάμο και τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Θα το υπερψήφισει η Νέα Δημοκρατία για να γίνει νόμος του κράτους;

Στρατής Ηλιάκης

Πηγή: Η Εποχή