Βίντεο

Ομιλία του Δημ. Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στην έκτακτη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

 
Δημ. Παπαδημούλης: «Γιατί επί μήνες η κα Φον Ντερ Λάιεν έχει πιει το αμίλητο νερό; Δεν έχει κάνει ούτε μια δήλωση, ούτε μια ενέργεια για το σκάνδαλο των υποκλοπών, για το ελληνικό Watergate και τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Αυτή η μικροπολιτική, την εκθέτει και υπονομεύει το κύρος της Κομισιόν»
«Στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, βιώνουμε τα τελευταία 4 χρόνια, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Διάβρωση του κράτους δικαίου, κραυγαλέα συρρίκνωση της ελευθερίας του Τύπου, θεαματική υποχώρηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Το Ευρωκοινοβούλιο με σαφή πλειοψηφία καταδικάζει και περιμένει κι από την Κομισιόν να κάνει περισσότερα»
 
Ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πραγματοποίησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς (TheLeft), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, στη συζήτηση με θέμα: «Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα – Δήλωση της Επιτροπής».
Η συζήτηση συμπεριλήφθηκε εκτάκτως στην Ημερήσια Διάταξη της Ολομέλειας κατόπιν αιτήματος της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, το οποίο στήριξαν η Αριστερά, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι του RenewEurope, ενώ καταψήφισαν το ΕΛΚ όπου ανήκει πολιτικά η ΝΔ, αλλά και η ακροδεξιά.
 
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ματαιώσει τη σημερινή συζήτηση, ο επικεφαλής του ΕΛΚ και ομογάλακτος του Κυρ. Μητσοτάκη, Μάνφρεντ Βέμπερ, προσπάθησε στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας να το παρουσιάσει ως εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας (παρά το γεγονός ότι δυο μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, οι Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Κύρτσος, έχουν πέσει θύματα παράνομης παρακολούθησης) ή και προεκλογικό εγχείρημα της αντιπολίτευσης.
 
Οι προσπάθειές του ωστόσο, έπεσαν στο κενό, καθώς το αίτημα να συζητηθεί το ζήτημα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, δεν προήλθε από κάποια… διεθνή αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά από την πλειοψηφίατου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
Το αίτημα που κατέθεσε η πολιτική ομάδα των Πρασίνων έγινε δεκτό με μεγάλη πλειοψηφία – με ψήφους 237 υπέρ, 172 κατά και 7 αποχές, ενώτο Ευρωκοινοβούλιο θα εγκρίνει και σχετικό ψήφισμα για τη χώρα μας, στην προσεχή Ολομέλεια του Απριλίου (17-20.4.2023), μετά το Πάσχα.
 
Στη συζήτηση, την Κομισιόν εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρός της και αρμόδια Επίτροπος για θέματα αξιών και διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα.
 
Παίρνοντας τον λόγο, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:
 
««Ευχαριστώ κε Πρόεδρε,
 
Στην πατρίδα μου την Ελλάδα, την χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, βιώνουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μεγάλη διάβρωση του κράτους δικαίου, κραυγαλέα συρρίκνωση του Τύπου και του πλουραλισμού, θεαματική υποχώρηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σαφή πλειοψηφία, καταγράφει αυτή τη διάβρωση, την καταδικάζει και περιμένει από την Κομισιόν, κα Γιούροβα, να κάνει περισσότερα, ως φρουρός του σεβασμού του κράτους δικαίου.
Εσείς καλά τα γράψατε στην έκθεσή σας και μας τα παρουσιάσατε κι εδώ – για τον διορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση που εργαλειοποιεί την δικαιοσύνη και δεν κάνει τίποτα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, το ‘’ελληνικό Watergate’’.
Πείτε μας, γιατί επί μήνες η κα Φον ντερ Λάιεν έχει πιει το ‘’αμίλητο νερό’’, δεν έχει κάνει ούτε μία δήλωση, ούτε μία ενέργεια για τις υποκλοπές κι αυτό το μεγάλο σκάνδαλο και τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα; Αυτή η μικροπολιτική υπονομεύει το κύρος της Κομισιόν και εκθέτει την κα Φον ντερ Λάιεν.
 
Σας ευχαριστώ».