Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει ευθέως τι σημαίνει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Θα εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης στον Νετανιάχου και τον Γκαλάντ εφόσον βρεθούν στα όρια δικαιοδοσίας της, ναι ή όχι;
Θα συνταχθούν τα κόμματα της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης με την Νέα Αριστερά καταψηφίζοντας τις στρατιωτικές δαπάνες στον Προϋπολογισμό της κυβέρνησης ή θα βάλουν πλάτη στον κ. Μητσοτάκη;
Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Παράγει με τις πολιτικές της περισσότερη ανασφάλεια απ’ όση μπορεί να αντέξει η κοινωνία.
Η ασφάλεια των πολιτών δεν είναι μόνο ζήτημα «νόμου και τάξης». Είναι κοινωνικό αγαθό. Που αφορά όλες τις πτυχές της καθημερινότητας: από την εργασία και το εισόδημα μέχρι τις μετακινήσεις και την ασφάλεια δικαίου.
Η Νέα Αριστερά επανακαταθέτει τις προτάσεις της για την ανασύνταξη του ΕΣΥ:
1ο: Διπλασιασμός των αποδοχών γιατρών του ΕΣΥ. Κόστος 500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
2ο: Άμεση ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.
3ο: Προσλήψεις για να καλυφθούν τα 20.000 κενά που υπάρχουν στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας μας και αυτόματη προκήρυξη των κενούμενων θέσεων.
4ο: Τουλάχιστον ένα 24ωρο ασφαλές και αξιόπιστο δημόσιο νοσοκομείο σε κάθε νομό. Και τουλάχιστον μία 24ωρη ασφαλής και αξιόπιστη μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανά Δήμο.
5ο: Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου παροχών υπηρεσιών υγείας και προστασίας δικαιωμάτων των ασθενών. Για να προστατεύεται ο πολίτης.
6ο: καθιέρωση πλέγματος υγειονομικής ασφάλειας, με ανάληψη ευθύνης και κόστους από την πλευρά της Πολιτείας στις περιπτώσεις ακάλυπτων αναγκών υγείας του πληθυσμού, ξεκινώντας από τις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.
7ο: μείωση της συμμετοχής των ασθενών στην φαρμακευτική δαπάνη, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Αυτό φυσικά προϋποθέτει και αλλαγή του τρόπου κατανομής του clawback και της επιβάρυνσης που προκύπτει στο σύστημα από την εισαγωγή νέων φαρμάκων.
Πως θα γίνουν όλα αυτά;
α) Με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία στο ύψος του Ευρωπαϊκού μέσου όρου,
β) με ανακατεύθυνση πόρων από τον ιδιωτικό προς τον δημόσιο τομέα υγείας,
γ) με αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ και όχι για την πριμοδότηση της ιδιωτικής υγείας και
δ) με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους μεγάλους ομίλους υπηρεσιών υγείας για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού σοκ στο ΕΣΥ.
Το ερώτημα δεν είναι αν υπάρχουν προτάσεις που αναστρέφουν το εγχείρημα άλωσης του ΕΣΥ και αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας που παρέχει το δημόσιο σύστημα.
Το ερώτημα είναι ποιος θα εφαρμόσει αυτές τις προτάσεις.
Οι οι πολίτες ζητάνε από εμάς να συγκροτήσουμε έναν εναλλακτικό πόλο, ευθέως αντιπαραθετικό, στρατηγικά αντιπαραθετικό προς την κυβέρνηση της Δεξιάς, για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό τον κατήφορο.
Ένα Λαϊκό Μέτωπο δεν είναι θέμα παζαριού μεταξύ προσώπων και συμφωνιών κορυφής πίσω από κλειστές πόρτες.
Είναι θέμα προγραμματικών συγκλίσεων σε μείζονα ζητήματα.
Κι εδώ τίθενται ερωτήματα.
Θα υπερασπιστεί, για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ την Πολιτική Συνοχής έναντι των περικοπών υπέρ των αμυντικών δαπανών;
Θα ανακαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις προτάσεις για φοροαπαλλαγές στα μεγάλα εισοδήματα;
Ο δρόμος για να ανακτήσει την αξιοπιστία της η Αριστερά στη χώρα μας είναι μακρύς.
Μέχρι όμως όλοι αυτοί να αποφασίσουν με ποιους θα παν και ποιους θα αφήσουν, η Νέα Αριστερά είναι εδώ για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Με τόλμη και ρεαλισμό. Ριζοσπαστικά και τεκμηριωμένα.
Γιατί η Αριστερά θα ανακτήσει την αξιοπιστία της, πριν από όλα, αν λέει αυτό που πρεσβεύει αν και πρεσβεύει αυτό που λέει.