Βίντεο

Η Σία Αναγνωστοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σ/ν του Υπουργείου Πολιτισμού

Ομιλία της Σίας Αναγνωστοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σ/ν του Υπουργείου Πολιτισμού: «Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και των ηχογραφημάτων νέων δημιουργών ή καλλιτεχνών καθώς και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού».

Δευτερολογία της Σίας Αναγνωστοπούλου στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού.
❗️Σήμερα, 17 Απριλίου 2024, δεκατρία ακριβώς χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Παπάζογλου, και δώδεκα χρόνια ακριβώς την ίδια μέρα από του Δημήτρη Μητροπάνου θα ήταν στη μνήμη τους ευχής έργον να συζητάμε για ένα νομοσχέδιο για την ελληνική μουσική δημιουργία. Αξίζει πάρα πολύ και σε αυτούς που έχουν πεθάνει και σε αυτούς που ζουν για όσα έχουν προσφέρει σε αυτό τον τόπο.
❗️Κάθε φορά όμως αυτή η Κυβέρνηση και στην προηγούμενη θητεία της και τώρα, ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί, που κινητοποιεί και την ευαισθησία, που θα μπορούσε να κινητοποιήσει την ευαισθησία της κοινωνίας στη συλλογική συνείδηση, που θα μπορούσε να κινητοποιήσει επιτέλους την αλληλεγγύη, κάτι που χρειαζόμαστε, το βάζει ως προπέτασμα καπνού για να φέρει κάτι άλλο.
❗️Τι έγινε επί της ουσίας; Έγινε αυτό που επιδιώκει πάντα η Κυβέρνηση για να απαξιώνει την Αντιπολίτευση, να περάσει έναν μεγάλο όγκο διατάξεων. Το λέω σε εσάς, τους Βουλευτές και τις Βουλεύτριες της Νέας Δημοκρατίας, είδατε ή δεν είδατε ότι τα δύο τρίτα του νομοσχεδίου αφορούσαν την πολιτιστική κληρονομιά; Πείτε μου έναν φορέα, έναν, έναν φορέα που κλήθηκε να μιλήσει για τα δύο τρίτα του νομοσχεδίου. Γιατί έγινε αυτό;
❗️Δεν ακούτε κανέναν και κυρίως για τα θέματα πολιτισμού. Πείτε μου μία φορά που προσκληθήκατε σε ένα τηλεοπτικό μέσο μαζί με κάποιον άλλον από τους Βουλευτές της Αντιπολίτευσης για να έχετε έναν αντίλογο. Ποτέ, μα ποτέ, ποτέ! Διάφοροι Υπουργοί της Κυβέρνησης βγαίνουν κατά καιρούς με Βουλευτές. Εσείς ποτέ.
❗️Ποιός λοιπόν εκφέρει τον αντίλογο; Πάντα αυτός που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Έχετε πραγματικά μεγάλη κόντρα μαζί τους, γιατί ακούγεται η φωνή τους, κυρία Υπουργέ. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, ότι είναι οι μόνοι που δεν μπορείτε να απαξιώσετε, γιατί πώς να απαξιωθούν οι αρχαιολόγοι; Δεν γίνεται γιατί είναι αυτοί που έχουν τη μεγάλη συνέχεια. Είναι αυτοί που συνομιλούν με τον μεγάλο χρόνο. Είναι αυτοί που συνομιλούν με τα έργα ανθρώπων.
❗️Το είπα και στην πρωτολογία μου. Μας έχει στοιχίσει ακριβά η αλαζονεία αυτής της Κυβέρνησης. Έχει στοιχίσει πάρα πολύ ακριβά. Τα 57 θύματα των Τεμπών είναι το αποκορύφωμα. Μην το κάνετε συνέχεια.
❗️Το κάνετε συνέχεια, συστηματικά, με απαξίωση της Αντιπολίτευσης και με φίμωση των φορέων αυτών που είναι το καθήκον τους να προστατεύουν και την πολιτιστική κληρονομιά.