Βίντεο

Ομιλία της Μερόπης Τζούφη στη Βουλή για διορισμούς εκπαιδευτικών και Ακαδημία Αθηνών

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, η Μερόπη Τζούφη τοποθετήθηκε για δύο θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα της χώρας: την εξαγγελία της κυβέρνησης για διορισμούς εκπαιδευτικών και τις αλλαγές στην Ακαδημία Αθηνών.
Αναφορικά με τους μόνιμους διορισμούς, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς τόνισε πως είναι ένα απαραίτητο βήμα προς τη βελτίωση της στελέχωσης των σχολείων. Υπενθύμισε πως η διαδικασία αυτή ξεκίνησε ήδη από το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία προετοίμασε το νέο πλαίσιο διορισμών και καθόρισε τους πρώτους 10.000 μόνιμους διορισμούς. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι νέοι διορισμοί ενδέχεται να γίνουν με τίμημα τη συγχώνευση τάξεων και σχολείων, την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, καθώς και την αντικατάσταση των εκπαιδευτικών σε απομακρυσμένες περιοχές με τηλεκπαίδευση. Κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις για τον τρόπο που θα πραγματοποιηθούν οι διορισμοί και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Μιλώντας για τις προτεινόμενες αλλαγές στην Ακαδημία Αθηνών, η βουλευτής Ιωαννίνων επεσήμανε ότι οι περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι σε θετική κατεύθυνση και υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του θεσμού. Υπογράμμισε τη σημασία της ενσωμάτωσης σύγχρονων επιστημονικών και κοινωνικών εξελίξεων, καθώς και της εξωστρέφειας και της διασύνδεσης με την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του νομοσχεδίου, όπως η συμμετοχή εκπροσώπων των ερευνητών στην Ολομέλεια και τη Σύγκλητο της Ακαδημίας, η καθιέρωση διεθνώς αναγνωρισμένων κριτηρίων για την εκλογή τακτικών μελών, και η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των Ερευνητικών Κέντρων.
Κλείνοντας, η βουλευτής τόνισε την ανάγκη για ολοκληρωμένο και ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της Ακαδημίας, με σεβασμό, συμμετοχή και αντιπροσώπευση των ερευνητών, καλώντας το Υπουργείο Παιδείας να κάνει δεκτές τις παρατηρήσεις και να προχωρήσει στις αναγκαίες τροποποιήσεις.