Macro

Το ολλανδικό ΟΧΙ προς όφελος της Ουκρανίας, της Ολλανδίας και της ευρωπαϊκής συνεργασίας

Το commonality ανοίγει ένα φάκελο με θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος για την Ευρώπη σήμερα. Μέσω της αντιπρόεδρου του Συμβούλιου της Ευρώπης και βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καββαδία, ζητήσαμε από επιφανείς πολιτικούς, που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, να γράψουν ειδικά για το commonality άρθρα για κρίσιμα ζητήματα της ευρωπαϊκής και διεθνούς επικαιρότητας. Τη σειρά αυτή εγκαινιάζει το άρθρο του Tiny Kox για το ολλανδικό δημοψήφισμα και την επιτυχημένη καμπάνια του ολλανδικού σοσιαλιστικού κόμματος ενάντια στη συνθήκη σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.

 

Εκ μέρους του Ολλανδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους διεθνείς μας συμμάχους για την υποστήριξη που έδωσαν στην εκστρατεία μας για το δημοψήφισμα, για ένα προοδευτικό και διεθνιστικό ΟΧΙ στη συνθήκη σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.

Το δημοψήφισμα οργανώθηκε στις 6 Απριλίου 2016 και σχεδόν τα δύο τρίτα των Ολλανδών ψηφοφόρων είπαν ΟΧΙ, παρά το γεγονός ότι η ολλανδική κυβέρνηση, τα περισσότερα πολιτικά κόμματα, η οργάνωση των εργοδοτών καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθούσαν την ψήφο στο ΝΑΙ. Χάρη σε αυτό το σαφές ΟΧΙ, η ολλανδική κυβέρνηση, σε αυτήn τη φάση, δεν θα κυρώσει τη συνθήκη σύνδεσης.

Στην καμπάνια για το δημοψήφισμα δώσαμε έμφαση (όπως κάναμε νωρίτερα στον κοινοβουλευτικό διάλογο στην Κάτω Βουλή και στη Γερουσία) στο ότι αυτή η πολιτική, στρατιωτική και οικονομική συνθήκη ελεύθερου εμπορίου (η πιο εκτεταμένη στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την πραγματικά πιο ασταθή και διεφθαρμένη χώρα σε όλη την Ευρώπη) δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των Ουκρανών πολιτών, ούτε των Ολλανδών πολιτών, και επιπλέον δεν θα ήταν προς όφελος μιας ευρωπαϊκής συνεργασίας βασισμένης στην ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία για όλους.

Σε όλες τις δημόσιες συζητήσεις κατά τη διάρκεια της καμπάνιας δημοψηφίσματος, το κόμμα μας στάθηκε ενάντια σε όσους προώθησαν την ψήφο στο ΝΑΙ. Δώσαμε έμφαση στο ότι φυσικά και πρέπει να βοηθήσουμε το λαό της Ουκρανίας να αναπτύξει το δικό του δημοκρατικό κράτος βασισμένο σε κανόνες δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εναντιωθήκαμε όμως στην ιδέα ότι αυτή η ανάπτυξη θα πρέπει να επιβληθεί από τα έξω.

Χάρη στον πολύ ενεργητικό μας ρόλο στην εκστρατεία (από τις γειτονιές ως τις συζητήσεις σε εθνικό δίκτυο) δώσαμε καλά επιχειρήματα στους προοδευτικούς ψηφοφόρους για να πουν ΟΧΙ στις 6 Απριλίου. Ταυτόχρονα, αποδυναμώσαμε την επιρροή εκείνων που έκαναν καμπάνια ενάντια στη συμφωνία σύνδεσης με εθνικιστικά και ακροδεξιά επιχειρήματα.

Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήσαμε ήταν ευθυγραμμισμένα προς τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν τα περισσότερα από τα κόμματα στην Ευρώπη που είναι συγγενή με τον προοδευτικό αριστερό τρόπο σκέψης μας, όταν συζήτησαν τη συμφωνία σύνδεσης στα Κοινοβούλιά τους.

Είμαστε ευγνώμονες που είχαμε την υποστήριξή τους στην εκστρατεία μας, κι έτσι δείξαμε ότι πραγματικά βρισκόμαστε στη διεθνιστική αριστερή παράδοση που επιτάσσει να βοηθάμε τους άλλους χωρίς να τους παρακάμπτουμε.

Το θετικό είναι ότι καταφέραμε να κερδίσουμε το δημοψήφισμα χάρη στην υποστήριξη πολλών αριστερών ψηφοφόρων, κάτι που μας δίνει θετικές προοπτικές και για το άμεσο μέλλον. Πολλοί βλέπουν το αποτέλεσμα ως νίκη αυτών που προτιμούν την ευρωπαϊκή συνεργασία, αλλά αντιτίθενται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ.

Επίσης θετικό είναι το ότι, καθώς αυτή η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί όσο η Ολλανδία δεν την κυρώνει, η κυβέρνηση και οι πολιτικοί της Ουκρανίας δεν μπορούν να κρύβονται πια πίσω από τη συμφωνία. Είναι υποχρεωμένοι τώρα να βελτιώσουν την ουκρανική δημοκρατία, τους κανόνες δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό θα δώσει τέλος στην επαίσχυντη κατάσταση όπου ο Πρόεδρος, ο Πρωθυπουργός και εκπρόσωποι της κοινοβουλετικής πλειοψηφίας της Ουκρανίας ήρθαν στην Ολλανδία για να μας πουν ότι μόνο η συμφωνία σύνδεσης θα τους υποχρέωνε να συμπεριφερθούν καλύτερα. Είπαμε κατ’ επανάληψη στην καμπάνια μας ότι σε ένα κυρίαρχο κράτος όπως η Ουκρανία, αυτή που βρίσκονται επικεφαλής θα πρέπει να φέρουν όλο το βάρος της ευθύνης και δεν θα πρέπει να αναφέρουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως δικαιολογία επειδή δεν συμπεριφέρονται σωστά όσον αφορά τα συμφέροντα των πολιτών τους. Για να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να αναπτυχθεί η δημοκρατία και να καταπολεμηθεί η διαφθορά, η Ουκρανία δεν χρειάζεται μια καινούργια συμφωνία σύνδεσης, καθώς είχε δεσμευθεί από αυτές τις υποχρεώσεις, υιοθετώντας την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση κατά της Διαφθοράς, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τις Εθνικές Μειονότητες, και πολλές άλλες συμφωνίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου η Ουκρανία είναι μέλος. Όπως δηλώθηκε από τον ΟΟΣΑ, από την Ουκρανία δεν λείπουν οι νόμοι αλλά η πολιτική βούληση προκειμένου να δώσει τέλος στην ενδημική διαφθορά. Ακόμα και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Νούλαντ δήλωσε πρόσφατα ότι στην Ουκρανία «υπάρχει μια ανίερη συμφωνία ανάμεσα στο βρώμικο χρήμα και στη βρώμικη πολιτική». Ελπίζουμε ότι το Ολλανδικό ΟΧΙ θα ενθαρρύνει τους πολίτες της Ουκρανίας να ασκήσουν πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο για να αρχίσουν να συμπεριφέρονται πιο υπεύθυνα.

Μια κοινοβουλευτική πρόταση του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Κάτω Βουλή, στην οποία ζητούσε από την κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεσα ώστε να σταματήσει η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας σύνδεσης, δεν πέρασε για λίγες μόνο ψήφους (71-75). Τώρα, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει σε μια επόμενη φάση, αφού θα έχει διαβουλευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους, αν θα κυρώσει ή όχι. Η πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο κατέστησε σαφές ήδη ότι αυτή η συμφωνία, σε αυτήν τη μορφή και με αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί να κυρωθεί μετά το σαφές ΟΧΙ του δημοψηφίσματος.

Όσο δεν υπάρχει ολλανδική κύρωση, η ήδη υπάρχουσα συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και στην Ουκρανία (από το 1995) θα παραμείνει εν ισχύ, ενώ οι οικονομικές πτυχές της συμφωνίας σύνδεσης θα παραμείνουν εν ισχύ προσωρινά (από 1ης Ιανουαρίου 2016).

Ο Tiny Kox είναι επικεφαλής της Ομάδας της Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην ολλανδική Γερουσία.

Μετάφραση: Commonality