Macro

Οι «αμέλειες», οι «αστοχίες» και η αλαζονεία της κυβέρνησης

Ταλαντεύεται κανείς να αποδεχτεί το λεγόμενο ότι κάποιες από τις πολιτικές γκάφες της κυβέρνησης «αφήνονται» να συμβούν για να παρέμβει σαν ύστατος σωτήρας ο Κ. Μητσοτάκης ή αν οι υπουργοί δρουν, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, και λόγω κατακραυγής, μετά τα μαζεύουν. Όπως και νά ’ναι όλα αυτά που συμβαίνουν δεν είναι «αμέλειες» ή «αστοχίες», όπως ειπώθηκε επισήμως, αλλά οι φυσικοί καρποί της αλαζονείας και των αντιλήψεων που διαπερνούν την κυβέρνηση και τους αξιωματούχους της. Προφανώς, οι επικοινωνιακοί σύμβουλοί του σπεύδουν και έτσι ενισχύεται η εικόνα του ως η «ύστατη καταφυγή». Μάλιστα αυτή τη φορά με πιο κραυγαλέο τρόπο. Γιατί από πού κι ως πού ένας πρωθυπουργός, π.χ. στην περίπτωση των φαρμάκων των συνταξιούχων, μπορεί να λέει «είναι προσωπική μου επιλογή να διατηρηθεί το ευνοϊκό καθεστώς που, με κυβερνητική απόφαση, ίσχυσε και το 2020». Το συμπέρασμα, σε επίπεδο κοινωνίας, κατασταλάζει σιγά – σιγά: αυτή είναι η κυβέρνηση χωρίς λούστρο.

Ας πάρουμε το παράδειγμα της δωρεάν παραχώρησης φαρμάκων στους χαμηλοσυνταξιούχους. Λίγες μέρες πριν είχε κατατεθεί σχετική τροπολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και απορρίφθηκε. Δεν ήταν μόνος του ο κ. Βρούτσης, ήταν παρόν όλο το επιτελικό κράτος. Αυτό απορρίφθηκε στο πλαίσιο μιας περιοριστικής πολιτικής. Γι’ αυτό και δεν έχουν δώσει -ακόμη;- το επίδομα στους υγειονομικούς, διαφωνούν όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ φιλικού της Τύπου. Είδαν ότι παραείναι βαρύ το πολιτικό κόστος, διότι αφορά 600.000 συνταξιούχους που συνιστούν και φιλική πληθυσμιακή ζώνη για τη ΝΔ και έσπευσαν. Να σημειωθεί ότι όταν ένα μέτρο ή χειρισμός έρχεται από το Μαξίμου, παρά την κατακραυγή, δεν κάνουν πίσω. Τρανταχτό παράδειγμα η “λίστα Πέτσα”, που μόνο του κ. Πέτσα δεν ήταν.

 

VIP εμβολιασμοί και επικοινωνιακό σόου

Το δεύτερο περιστατικό, του αποκαλούμενου, δικαίως, VIP εμβολιασμών, δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχε σχεδιαστεί επισήμως. Το αποκάλυψε ο κ. Πέτσας λέγοντας και τον αριθμό (156) των προγραμματισμένων να εμβολιαστούν αξιωματούχων. Αυτό που θεωρήθηκε αστοχία, επισήμως, από το Μαξίμου –δήλωση της κ. Πελώνη– είναι η επίδειξη, οι selfies κτλ. Γι’ αυτό και σταμάτησε στα 60, μόνο, άτομα. Διότι ήταν όντως προκλητικό και το άρπαξε αμέσως ο ξένος Τύπος ως κάτι αδιανόητο (Politico) εν μέσω πανδημίας. Και βέβαια είχαν οργιάσει τα social media και ήδη το θέμα είχε μπει στην πολιτική αντιπαράθεση.

Το περιστατικό μπορεί να είναι σοβαρό ατόπημα, ως ένδειξη αλαζονείας και ελαφρότητας της κυβέρνησης, αλλά πάει πολύ πιο πέρα: στην κυβέρνηση όλο και περισσότερο, με παραλείψεις ή πράξεις, πείθουν ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα ένα ούτως ή άλλως πολύ δύσκολο, σύνθετο πρόβλημα όπως είναι η πανδημία. Το ότι έφυγε το τεχνητά τροφοδοτούμενο «ευτυχώς που διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση η ΝΔ, ο Μητσοτάκης», είναι η σπουδαιότερη βλάβη που υπέστη η κυβέρνηση.

Αλλά το ζήτημα είναι περισσότερο ουσιαστικό από επικοινωνιακό. Το θέτει με πληρότητα με δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας. Αφού πρώτα καυτηρίασε τις «ουρές υπουργών και γενικών γραμματέων για μια selfie με το εμβόλιο, την ώρα που αυτά δεν επαρκούν ούτε καν για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής», παρατήρησε: «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που υποσχόταν 2.000.000 εμβόλια τον μήνα, για να λάβει τελικά λιγότερα από 100.000 τον Δεκέμβρη, έχει μετατρέψει τον εμβολιασμό σε επικοινωνιακό σόου. Όλοι οι ειδικοί προειδοποιούν πως η ανοσία στον κορονοϊό από τον εμβολιασμό δεν θα έρθει πριν το ερχόμενο φθινόπωρο. Το αναγνωρίζουν όλοι, εκτός από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που συνεχίζει να αρνείται τα αυτονόητα: Ενίσχυση του ΕΣΥ, μόνιμες προσλήψεις γιατρών και δωρεάν μαζικά τεστ για τους πολίτες».

Και αυτό είναι το κρίσιμο πρόβλημα, που αν δεν αντιμετωπιστεί θα το πληρώσουμε με πολλά θύματα. Η κυβέρνηση είχε ένα σχέδιο με βάση την πρόβλεψη ότι θα έχει διαθέσιμο έναν αριθμό εμβολίων πολύ μεγάλο. Μπορεί να ευθύνεται η ΕΕ για την εξαιρετικά μικρή ροή των ποσοτήτων, όμως είναι ευθύνη της κυβέρνησης να βρει και να εφαρμόσει αμέσως εναλλακτικό σχέδιο. Να μην πάμε σε τρίτο κύμα. Δεν βλέπουμε τίποτε ακόμη. Ως και το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία είναι μετέωρο. Επικεντρώνονται σε αστυνομικά μέτρα. Το μόνο θετικό, αν μπορεί να το πει κανείς έτσι, είναι ότι στην κυβέρνηση επικρατεί κλίμα ανησυχίας. Ο κ. Κικίλιας, για παράδειγμα, είπε χαρακτηριστικά. «Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου και να ζητήσω να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί», παρατηρώντας ότι “η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο από την πανδημία τους επόμενους δυο – τρεις μήνες”.

 

Προστατευμένη επίσκεψη στη Λέσβο

Σε προστατευμένο περιβάλλον κινήθηκε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο. Στα στρατιωτικά σημεία αυτό ήταν εύκολο. Αστυνομία, Λιμενικό, Πολεμικό Ναυτικό. Στο νοσοκομείο όμως ή στο Καρά Τεπέ δεν ήταν και τόσο εύκολο, όπως και στη (μη) επαφή του με τους δημοσιογράφους. Πολύ σωστά σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίαζε την κενή περιεχομένου πρωθυπουργική επίσκεψη με ερωτήματα: «Τι ακριβώς είδε στο νοσοκομείο; Μήπως το κενό των αναγκαίων προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών, που η κυβέρνησή του δεν έκανε ποτέ; Μήπως πληροφορήθηκε ότι λόγω της επίσκεψής του το νοσοκομείο δεν δεχόταν πολίτες για τεστ το πρωί; Είδε άραγε όταν το επισκέφθηκε το αίσχος του Καρά Τεπέ, λάσπες όπου μέσα κοιμούνται οι αιτούντες άσυλο; Μήπως έμαθε ότι επί μήνες δεν γίνονται μαζικά τεστ στα στρατόπεδα;»

Η επίσκεψη βέβαια είχε άλλο κύριο στόχο: τα σύνορα, την εκλαΐκευση του δόγματος της κυβέρνησής του για τη φύλαξή τους. Και ενήμερος για όσα δυσφημιστικά γράφονται για τη χώρα και την κυβέρνησή του είπε χαρακτηριστικά: «Σημειώνεται ότι οι προσφυγικές μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί δραστικά φέτος, με εντατικοποίηση στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, δίχως εκπτώσεις στην προσφορά βοήθειας». Ποιος τον πιστεύει;