Macro

Όχι σεξιστές, σε δρόμους και σχολές

Φαντάσου να είσαι φοιτήτρια και να φοβάσαι να πας στη σχολή σου. Φαντάσου να φοβάσαι να παρακολουθήσεις κάποιο μάθημα λόγω της συμπεριφοράς του καθηγητή απέναντι σου. Φαντάσου να είσαι συνδικαλίστρια στη σχολή σου και να στιγματίζεσαι επειδή είπες δημόσια όσα έμαθες ότι γίνονταν στη σχολή σου. Φαντάσου γυναίκες, εργαζόμενες, φοιτήτριες, θηλυκότητες κ.ά. να μην μπορούμε να περπατήσουμε στον δρόμο ελεύθερες δίχως να δεχτούμε κάποιο σεξιστικό σχόλιο. Μάλλον δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να τα σκεφτεί κανείς όλα αυτά…

 

Μετά από σωρεία καταγγελιών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε διάφορους κοινωνικούς χώρους και χώρους δουλειάς, το κίνημα #metoo έδωσε ώθηση σε θηλυκότητες που έχουν δεχτεί τέτοιου είδους παρενόχληση να βγουν και να το καταγγείλουν. Κι αν αυτό ήταν ένα πρώτο βήμα, τότε η δικαίωση των θυμάτων θα σημάνει τη λήξη χωρίς «ναι μεν αλλά» για τους θύτες.

Το τελευταίο διάστημα –και δικαίως– γίνεται λόγος ξανά στη δημόσια σφαίρα για το ζήτημα αυτό. Η αφορμή; Το θάρρος των φοιτητών και των φοιτητριών να βγουν δημόσια και να πουν όσα γνωρίζουν σε σχέση με τη συμπεριφορά καθηγητή του ΕΚΠΑ, στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ. Σύμφωνα με όσα έχουν καταγγείλει, ο εν λόγω καθηγητής είχε προβεί σε σεξουαλική παρενόχληση απέναντι σε φοιτήτριες, καθώς και σε αντιδεοντολογική συμπεριφορά τόσο απέναντι σε φοιτητές όσο και σε καθηγητές. Μάλιστα, πρόκειται και για περιστατικά που είχαν συμβεί ακόμη και την προηγούμενη δεκαετία.

Αν και η φήμη «στους διαδρόμους» υπήρχε για πολλά χρόνια για τον συγκεκριμένο καθηγητή, δεν είχε κινηθεί κάποια διαδικασία σε βάρος του. Μόλις επώνυμες καταγγελίες βρέθηκαν στα χέρια του τμήματος, ξεκίνησε η διαδικασία της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία πλέον έχει ολοκληρωθεί. Το πόρισμα που προέκυψε από την ΕΔΕ, έφτασε και στα χέρια της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την τελευταία να το αποδέχεται σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου. Αυτό που μένει τώρα είναι να αποφασίσει το πειθαρχικό την τιμωρία του καθηγητή, η οποία μπορεί να είναι είτε μια απλά επίπληξη είτε η αργία είτε η απόλυση, καθώς πρόκειται για συμπεριφορές που αντίκειται στον Κώδικα Δεοντολογίας και Καλής Πρακτικής του ΕΚΠΑ, αλλά και στον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων. Στο μεταξύ, λόγω των δημοσίων καταγγελιών των φοιτητών και των φοιτητριών έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα για προσβολή κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας, περιστατικά εκφοβισμού κ.ά.

Δεν πρόκειται λοιπόν για ένα απλό ζήτημα! Οι καταγγελίες σε βάρος του διδάσκοντα αφορούν πολλαπλά επίπεδα δράσης και συμπεριφοράς. Πρώτα, απ’ όλα, ο εν λόγω μέχρι και πριν από λίγα χρόνια ζητούσε από τους φοιτητές και της φοιτήτριες να επικοινωνούν μαζί του μέσω facebook, χωρίς να μπορούν να επικοινωνήσουν για οποιαδήποτε απορία τους μέσω του e-mail. Φυσικά, οι φοιτητές δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν «φίλο» κάποιον καθηγητή τους στο προσωπικό τους προφίλ, ούτε βέβαια να έχουν λογαριασμό στο facebook για να μαθαίνουν τις εξελίξεις και τις ενημερώσεις για το μάθημα που επέλεξαν να παρακολουθήσουν. Όλα αυτά επέτρεπαν στον καθηγητή να έχει πρόσβαση στους προσωπικούς λογαριασμούς των φοιτητών, γεγονός που του έδινε τη δυνατότητα να στέλνει προσωπικά μηνύματα και να σχολιάζει, φτάνοντας μέχρι και σε σεξιστική συμπεριφορά και απρεπή σχολιασμό. Όπως έχει καταγγέλλει μέχρι τώρα, ο διδάσκων ζητούσε από φοιτήτριες να κάνουν μέχρι και γυμνές φωτογραφίσεις στο Εργαστήριο της σχολής, για το οποίο αυτός είναι υπεύθυνος. Ωστόσο, δεν ήταν μόνο αυτά. Ο φοιτητικός σύλλογος του τμήματος ΕΜΜΕ έχει καταγγείλει τον εν λόγω διδάσκοντα για εκφοβιστική και επιθετική συμπεριφορά. Όπως λέγεται αφορούσε τόσο καθηγητές όσο και φοιτητές, καθώς και μέλη του διοικητικού προσωπικού.

Οι φήμες ακούγονταν ήδη από την προηγούμενη δεκαετία, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να θορυβούνται και να παίρνει ευρύτερες διαστάσεις το ζήτημα. Οι επώνυμες καταθέσεις στην ΕΔΕ ήταν το «κλειδί» στην υπόθεση, καθώς μπόρεσε να προχωρήσει. Στην Ένορκη Διοικητική Εξέταση έλαβαν μέρος φοιτητές/-τριες, καθηγητές/-τριες, διοικητικοί υπάλληλοι του τμήματος και ο διδάσκων που ελέγχεται.

Χάρη σε όσους και όσες βρίσκουν το θάρρος να καταθέσουν, μπορούμε να φανταζόμαστε έναν κόσμο χωρίς σπιθαμή χώρου για σεξιστικές και εκφοβιστικές επιθέσεις, χωρίς οι γυναίκες και οι θηλυκότητες να φοβούνται να κυκλοφορούν ελεύθερα και περήφανα. Καθίσταται κρίσιμο όσοι και όσες έχουν δεχτεί τέτοιου είδους επιθέσεις, να καταγγέλλουν τα περιστατικά, έτσι ώστε να μπορούμε να περπατάμε ελεύθερες και να μην χρειάζεται να είμαστε γενναίες.

Μαρία Γεωργακοπούλου

Πηγή: Η Εποχή