Με τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώνεται η απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης, που απέρριπτε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της εξόρυξης χρυσού στις Σάπες Ροδόπης, επανέρχονται στο προσκήνιο οι αρνητικοί –για το περιβάλλον και την κοινωνία της περιοχής– σχεδιασμοί. Το ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή της εταιρείας «Μεταλλευτική Θράκης», η οποία ζητούσε να διενεργήσει 16 ερευνητικές γεωτρήσεις, σε μία έκταση 87.000 στρεμμάτων, στην ευρύτερη περιοχή Σαπών–Συκορράχης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές του 2019, μετά την υπόσχεση για αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης των μεταλλείων της Χαλκιδικής στην «Ελληνικός Χρυσός», προχώρησε ακόμη περισσότερο, βάζοντας στο «κάδρο» και τη Θράκη: «Συζητούμε με την εταιρεία την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης, ώστε ενδεχομένως –και εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας– να πραγματοποιηθεί και νέα επένδυση στη Θράκη».
Είναι φανερό, όμως, ότι η «σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας» δεν πρόκειται να υπάρξει, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής με αγώνες και μαζικές κινητοποιήσεις εδώ και μια 20ετία αντιστέκονται στο σχεδιαζόμενο έγκλημα.
«Λέμε ένα ξεκάθαρο “όχι”, χωρίς υποσημειώσεις, αστερίσκους και άνω τελείες, σε οποιαδήποτε εξόρυξη, μεταλλευτική δραστηριότητα, ερευνητική γεώτρηση, ή όπως αλλιώς τις βαφτίζουν. Το προεδρείο εξουσιοδοτείται να προβεί σε όλες εκείνες τις νομικές ενέργειες, ώστε η απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και να μην μπορεί να προσβληθεί, και η όποια προσβολή της να μη δικαιώνεται από κανένα δικαιοδοτικό όργανο». Σε αυτή την απόφαση κατέληξε ομόφωνα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατά τη συνεδρίασή της στις 25 Ιουνίου στην Ορεστιάδα. Τόσο ο δήμαρχος Μαρωνείας–Σαπών, Ντίνος Χαριτόπουλος, όσο και οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής, Γιάννης Ζαμπούκης και Γιάννης Γκαράνης, που τοποθετήθηκαν αναλυτικά στο θέμα, δήλωσαν ότι θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε ένδικο μέσο, μέχρι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Νατάσα Γκαρά, βουλεύτρια Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δήλωσε: «Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη, δεν έρχονται σαν κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και καιρό προειδοποιούμε πως οι αποικιοκρατικού χαρακτήρα συμβάσεις που υπογράφει η κυβέρνηση της ΝΔ με την “Ελληνικός Χρυσός” μετατρέπουν τη Βόρεια Ελλάδα σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, και σύντομα θα ανοίξουν τις ορέξεις στους χρυσοθήρες –που μετά τη Χαλκιδική– θα επιχειρήσουν να πατήσουν το πόδι τους και στη Θράκη. Τα τελευταία γεγονότα δυστυχώς το αποδεικνύουν, με την κυβέρνηση, παραδομένη και εξαρτημένη από λογής οικονομικά συμφέροντα να εξυπηρετεί την “Ελληνικός Χρυσός” και να την απαλλάσσει από αδειοδοτήσεις. Η τοπική κοινωνία της Θράκης έχει τοποθετηθεί εδώ και χρόνια, σχηματίζοντας ένα αρραγές μέτωπο ενάντια και απέναντι στις εξορύξεις χρυσού και σε όσους επιχειρούν να φέρουν τον χρυσό–θάνατο. Μοναδική παραφωνία παραμένει μέχρι και σήμερα η στάση της ΝΔ, που συνεχίζει με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία να κλείνει το μάτι στους χρυσοθήρες, υποστηρίζοντας ένα μοντέλο ανάπτυξης που καταστρέφει το περιβάλλον, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τον τουρισμό, την ίδια τη γη της Θράκης».
Η Ν. Γκαρά υπενθυμίζει, μάλιστα, πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της ΑΜΘ, που δεν επέτρεπε τις εξορύξεις χρυσού, καθώς δεν ήταν συμβατές με τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής και περιέγραφε ένα μοντέλο ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, την εργασία, την υγεία, την αειφορία.
Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Χαρίτου, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα συζητηθεί τη Δευτέρα 4 Ιουλίου. Στην ερώτηση τίθεται το κρίσιμο ζήτημα της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη και καλείται η κυβέρνηση να απαντήσει αν εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι «εάν δεν υπάρχει συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, δεν θα προχωρήσει η εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή της Θράκης».
Ο βουλευτής Ροδόπης αναφέρει ότι «οι αποικιοκρατικού χαρακτήρα συμβάσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ με την “Ελληνικός Χρυσός” αποθρασύνουν τους χρυσοθήρες» και τονίζει ότι «η τοπική κοινωνία της Θράκης έχει τοποθετηθεί εδώ και χρόνια, σχηματίζοντας ένα συμπαγές μέτωπο απέναντι στις εξορύξεις χρυσού και σε όσους επιχειρούν να φέρουν στην περιοχή ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα ακυρώνει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, το περιβάλλον, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τον τουρισμό, την ίδια τη γη της Θράκης».
Μαρία Λυκούρα