Macro

O Trump, o Biden και οι εκλογικές εκπλήξεις του Οκτωβρίου

Οποιαδήποτε πρόβλεψη για το τελικό αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, αν και αυτές διεξάγονται μόλις στις αρχές Νοεμβρίου, θα ήταν παρακινδυνευμένη. Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν τη φράση “October Surprise”, η «Έκπληξη του Οκτωβρίου» που περιγράφει το απρόσμενο της τελευταίας στιγμής που μπορεί να επηρεάσει κρίσιμα το αποτέλεσμα των εκλογών. Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, ο κόσμος πήρε μια γεύση από την έκπληξη του Οκτωβρίου, διαφορετική από οποιαδήποτε προηγούμενη: ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διαγνώστηκε θετικός στον COVID-19. Τα σχετιζόμενα με τις εκλογές γεγονότα που ακολούθησαν την είδηση της ασθένειας του Προέδρου Trump προκαλούν έκπληξη και δείχνουν πόσο δύσκολο είναι να προβλεφθεί το τελικό αποτέλεσμα. Παρά ταύτα έχει ενδιαφέρον να  απαντηθούν μερικά ερωτήματα που τίθενται ύστερα από αυτή την εξέλιξη.

Με ποιόν τρόπο επηρεάζει τις εκλογές η ασθένεια του Trump;

Με λιγότερο από ένα μήνα έως τις Προεδρικές εκλογές, ενδεχομένως δίνεται η εντύπωση ότι δεν έχουν μείνει και πολλά που θα μπορούσαν να μας εκπλήξουν, ωστόσο η φετινή χρονιά έχει υπάρξει εξαιρετικά απρόβλεπτη. Οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί, και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον Biden να προηγείται μπορεί να αποδειχθούν λανθασμένες.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει και σύντομα η διαδικασία της «πρόωρης ψηφοφορίας» θα ξεκινήσει σε ακόμη περισσότερες πολιτείες. Κάθε μέρα που περνάει μειώνονται οι πιθανότητες του Trump να γυρίσει το πολιτικό κλίμα υπέρ του. Όσο εξακολουθεί να αιωρείται η φήμη πως δεν έχει ακόμη αναρρώσει πλήρως, δεν μπορεί να διοργανώσει τις συγκεντρώσεις που είχε προγραμματίσει. Όσο ακόμη υπάρχουν συνεργάτες του από τον Λευκό Οίκο που νοσούν από τον νέο κορωνοϊό, τα μέσα ενημέρωσης θα συνεχίσουν να γράφουν για το θέμα αυτό. Όσο η πανδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, η οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί

Αυτή τη στιγμή εκατομμύρια Αμερικανοί είναι άρρωστοι, άνεργοι, κουρασμένοι και ανασφαλείς για το μέλλον το δικό τους και της οικογένειάς τους. Θα εμπιστευθούν τον υποψήφιο που πιστεύουν πως μπορεί να προσφέρει λύσεις. Εάν ο Trump δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της δικής του οικογένειας και αυτή των συνεργατών του στον Λευκό Οίκο, είναι δύσκολο να πείσει πως μπορεί να το καταφέρει για τους Αμερικανούς πολίτες. Ανεξαρτήτως της τελικής επιλογής, κάθε Αμερικανός που θα προσέλθει στις κάλπες στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα: την ελπίδα πως το μέλλον θα είναι σύντομα καλύτερο.

Ποια ρητορική υιοθέτησε ο Trump μετά την επιστροφή του;

Το πλέον ελκυστικό χαρακτηριστικό του Trump για τη βάση των ψηφοφόρων του είναι η αποφασιστικότητά του. Ασυμβίβαστος και κυνικός, δεν επιτρέπει στα γεγονότα να αλλάξουν το αφήγημά του. Η λογική του είναι ότι ο άρρωστος είναι και αδύναμος. Έτσι, το αφήγημά που υιοθετεί είναι πως εφόσον έχει νικήσει τον ιό, αυτομάτως καθίσταται ένας από τους ισχυρότερους άντρες της Αμερικής. Υπάρχουν φήμες ότι σε ομιλία του, ο Trump ήθελε να φορέσει στολή υπερήρωα κάτω από το κανονικό του πουκάμισο για να δημιουργήσει αυτή την αίσθηση στο κοινό του.

Εάν όλα αυτά είχαν συμβεί στα πρώτα στάδια της πανδημίας, και εάν όλοι στην Αμερική είχαν  πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη που απολαμβάνει ο Trump, και την οποία εξαίρει για την γρήγορη ανάρρωσή του, αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει. Στην πραγματική Αμερική ωστόσο, χιλιάδες οικογένειες έχουν εκδηλώσει έντονη δυσαρέσκεια με αυτό τη νέα ρητορική, καθώς έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα από τον COVID-19. Πώς λοιπόν πρέπει να ερμηνεύσουν τη στάση του Προέδρου; Μήπως αυτό σημαίνει πως ο δικός τους άνθρωπος ήταν απλά αδύναμος;

Η προεκλογική συζήτηση γύρω από το ζήτημα της πανδημίας δεν αφορά πλέον τα διαγνωστικά τεστ ούτε την προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Ο Trump δεν μπορεί πλέον να προσποιείται πως ο ιός δεν υπάρχει. Αντ ‘αυτού, διοργανώνει εκδηλώσεις χιλιάδων ατόμων, χωρίς μάσκες, με κεντρικό επιχείρημα ότι ο ίδιος νίκησε τον ιό άρα μπορούν και οι υπόλοιποι. Με τα κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες να ξεπερνούν ήδη τα οκτώ εκατομμύρια, η άποψη αυτή είναι πολύ πιθανό σύντομα να δοκιμαστεί από μια ενδεχόμενη νέα έξαρση κρουσμάτων.

Μπορούν οι Αμερικανοί να ψηφίσουν με ασφάλεια;

Εν μέσω της πανδημίας, πολλές πολιτείες προσαρμόζουν τις εκλογικές τους διαδικασίες για να διευκολύνουν τους ψηφοφόρους  και να διασφαλίσουν την ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών. Μερικοί από τους τρόπους αυτούς είναι η ψηφοφορία μέσω επιστολικής ψήφου και η «πρόωρη ψηφοφορία» [early voting].

Περισσότεροι από είκοσι εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει και, παρά την εύλογη ανησυχία που δημιουργεί η πανδημία, διαφαίνεται ότι η αναμέτρηση της  3ης Νοεμβρίου θα έχουν από τις μαζικότερες προσελεύσεις στην εκλογική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Που επικεντρώνεται η προεκλογική καμπάνια του Biden μετά τις τελευταίες εξελίξεις;

Ο Biden προς ώρας αρνείται να εμφανιστεί σε debate με τον Trump, επικαλούμενος την έλλειψη αποδείξεων ότι ο νυν Πρόεδρος και η ομάδα του δεν έχουν αναρρώσει πλήρως και εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό. Αντιθέτως, πραγματοποίησε τηλεοπτική εμφάνιση σε εθνικό δίκτυο, το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 14 εκατομμύρια τηλεθεατές. Ωστόσο, η ρητορική του Biden έχει αλλάξει μετά την ασθένεια του Trump. Δεν περιστρέφεται πλέον μόνο γύρω από την εξάπλωση της πανδημίας αλλά πλέον επικεντρώνεται στο αφήγημα πως η Αμερική έχει ήδη μολυνθεί με τον ιό του μίσους, του διχασμού και της απώλειας ταυτότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση κοινοποιούνται σε social media βίντεο που προβάλλουν τη πρότερη συμπεριφορά του Trump απέναντι στις γυναίκες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους βετεράνους και τους μετανάστες. Το μήνυμα του Biden είναι απλό: η Αμερική αξίζει πολύ περισσότερα. Με την οικονομία σε ύφεση, εκατομμύρια άνεργους, και γονείς που προσπαθούν να προσφέρουν ασφαλή εκπαίδευση στα παιδιά τους, το μήνυμα «οτιδήποτε είναι καλύτερο από αυτό» μπορεί και να λειτουργήσει.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως, σε αυτό το στάδιο, τα μηνύματα εκατέρωθεν επικεντρώνονται κυρίως στο να παρακινήσουν τους πολίτες ώστε να ψηφίσουν. Εκτιμάται ότι λιγότερο από το δέκα τοις εκατό των ψηφοφόρων παραμένουν αναποφάσιστοι. Το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι αν ο ενθουσιασμός των ψηφοφόρων είναι ικανός, ώστε να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία εν μέσω πανδημίας.

Ποιες είναι οι αμφίρροπες πολιτείες;

Το αμερικανικό εκλογικό σύστημα είναι ιδιαίτερο και πολύπλοκο. Πρόεδρος αναδεικνύεται ο υποψήφιος  εκείνος που θα εξασφαλίσει συνολικά 270 εκλέκτορες στην επικράτεια. Σε κάθε πολιτεία αντιστοιχεί ένας συγκεκριμένος αριθμός εκλεκτόρων. Έτσι, παρότι υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα πολιτείες με αμφίρροπο τελικό αποτέλεσμα, οι εκλογικές εκστρατείες εστιάζουν κυριότερα στις πολιτείες εκείνες που εξασφαλίζουν τους περισσότερους εκλέκτορες. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι οι:

  • Πενσυλβάνια – εξασφαλίζει 20 εκλέκτορες. Ο Trump επικράτησε το 2016 με την μικρότερη διαφορά που σημειώθηκε σε εκλογική αναμέτρηση τα τελευταία 176 χρόνια. Ωστόσο, ο Biden κατάγεται από την Πενσυλβάνια, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες επικράτησής του.
  • Φλόριντα – διάσημη για τις αμφιλεγόμενες εκλογικές επιλογές της και για αυτό πάντα στο επίκεντρο της προσοχής. Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται από τα πολιτικά κόμματα στην προσπάθεια επικράτησης τους. Έπαθλο οι 29 εκλέκτορες που αντιστοιχούν στην πολιτεία. Μέχρι στιγμής η εκλογική μάχη φαίνεται αμφίρροπη.
  • Τέξας – εάν ο Biden κερδίσει τους 38 εκλέκτορες που αντιστοιχούν στο Τέξας, θα ήταν σχεδόν αδύνατο για τον Trump να ανατρέψει το τελικό αποτέλεσμα. Θα ήταν μια έκβαση σοκαριστική για τους Ρεπουμπλικανούς, μιας και κανένας Δημοκρατικός υποψήφιος δεν έχει επικρατήσει στη συγκεκριμένη πολιτεία τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια. Το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου θα γνωρίζουμε αν το αποτέλεσμα προκαλέσει έκπληξη.

Η Shawna Presley Vercher είναι στρατηγική πολιτική αναλύτρια, συγγραφέας, παραγωγός και παρουσιάστρια τηλεόρασης

Πηγή: Η Αυγή