Μετά την ανακοίνωση ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 11% έχει ξεσπάσει μεγάλος θόρυβος.
Ο Σ.Ε.Β, κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση, δηλώνει ότι αυτά τα μέτρα είναι αντιαναπτυξιακά και θα δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στο επενδυτικό κλίμα.
Σημειωτέον ότι αυτή είναι η πρώτη αύξηση που παίρνουν οι εργαζόμενοι από το 2009, δηλαδή μετά από 10 χρόνια και αφού υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια τεράστια περικοπή στους μισθούς που οδήγησε μεγάλα τμήματα των εργαζομένων στην φτώχεια και την απόγνωση.
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ
Μεταβολές μισθών, ανταγωνιστικότητας, 2009-2018*
Σε % |
||
Μέσος μισθός (με εποχική διόρθωση) |
-17,5 |
|
Μέσος πραγματικός μισθός |
-22,5 |
|
Ανταγωνιστικότητα (βάσει κόστους εργασίας) |
+20,4 |
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, AMECO
Τα προηγούμενα χρόνια με βάση τον παραπάνω πίνακα, ιδιαίτερα από το 2009 έως το 2015, είχαμε δραματική μείωση του κόστους εργασίας -22,5% και εάν συνυπολογίσουμε την αύξηση της ανταγωνιστικότητας με βάση τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, η μείωση προσέγγισε το 34%.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ
Την ιδία περίοδο που οι μισθοί είχαν δραματική μείωση η επιχειρηματική κερδοφορία στις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις είχε τεράστια ανάπτυξη.
Θα αναφέρουμε λοιπόν δυο στοιχεία που το αποδεικνύουν.
Στοιχεία για το 2012
Την πρώτη περίοδο της κρίσης η ICAP παρουσίασε την έκθεση της για τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς και τους 200 πιο κερδοφόρους ομίλους εταιρειών, βάσει δημοσιευμένων ισολογισμών για τη χρήση του 2012.
Όπως τονίζεται, οι επιχειρήσεις αυτές αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους και βελτίωσαν εντυπωσιακά την κερδοφορία τους. Οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες:
Α) Εμφάνισαν το 2012 κέρδη EBITDA της τάξης των 10 δισ., στο ίδιο επίπεδο με τις 500 κορυφαίες του 2011, πολλαπλάσια όμως των αντίστοιχων κερδών EBITDA του συνόλου των επιχειρήσεων, τα οποία διαμορφώθηκαν τελικά σε 2,09 δισ. ευρώ.
Β) Εμφάνισαν συνολικά κέρδη προ φόρου της τάξης των 2,4 δισ. το 2012 (μεγαλύτερα κατά 26% από τα αντίστοιχα της περσινής έκδοσης),
Στοιχεία για το 2017
Εντυπωσιακή βελτίωση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας τους σημείωσαν επίσης το 2017 οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με βάση την ανάλυση των ισολογισμών που διενήργησε η ICAP στο πλαίσιο της ειδικής έκδοσης «Business Leaders in Greece 2018».
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της ICAP, ο συνολικός κύκλος εργασιών των 500 πιο κερδοφόρων εταιρειών αυξήθηκε κατά 9,5% το 2017 φτάνοντας στα 91,02 δισ. ευρώ.
Τα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 15,1%, φτάνοντας τα 12,8 δισ. ευρώ, ενώ τα συνολικά προ φόρων κέρδη κατέγραψαν αύξηση 25,8% σε σύγκριση με το 2016 και ανήλθαν σε 7,2 δισ. ευρώ. Ενισχυμένα κατά 5,1% ήταν και τα ίδια κεφάλαια των 500 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων το 2017, φτάνοντας τα 78,88 δισ. ευρώ.
Αυτά τα αναφέρουμε απλά για να δείξουμε ότι την περίοδο που η Ελληνική κοινωνία υπέφερε πολλές επιχειρήσεις αύξαναν τα κέρδη τους και ενώ πολλές χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις κατέρρεαν υπήρχε αύξηση της συγκέντρωσης και της συγκεντροποίησης του πλούτου και του κεφαλαίου σε όλο και λιγότερα χέρια.
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ
Παρά τα κέρδη και τις διαρκείς απαιτήσεις για ακόμα μεγαλύτερη περικοπή μισθών, οι επενδύσεις από τους επιχειρηματίες μας δεν ήρθαν ποτέ.
Μεταβολές , επενδύσεων και καταθέσεων 2009-2018
Σε δισεκ. ευρώ |
Σε % |
|
Παραγωγικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) |
-26,2 |
-53,0 |
Καταθέσεις ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεων και νοικοκυριών) στα τέλη Δεκεμβρίου |
-103,0 |
-43,4 |
Για 2018 στοιχεία 9μηνου και εκτίμηση Προϋπολογισμού 2019 για επενδύσεις
Όπως δείχνει ο παραπάνω πίνακας, όχι μόνο μειωθήκαν οι επενδύσεις δραματικά αλλά και άδειασαν τις τράπεζες από καταθέσεις, οι οποίες είτε φυγαδευτήκαν στο εξωτερικό ή μπήκαν στα σεντούκια.
ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΟΔΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ
Όλο αυτό το διάστημα οι μεγαλοεπιχειρηματίες και τα φερέφωνα τους τόνιζαν την ανάγκη να στηριχτεί η ‘‘εθνική οικονομία’’ και έβγαζαν κροκοδείλια δάκρυα για την ‘‘σωτηρία της πατρίδας’’, που την ίδια ώρα φοροδιέφευγαν, έκαναν επενδυτική αποχή και φυγάδευαν τα κεφάλαια του στο εξωτερικό.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΕΒ
Η Νέα Δημοκρατία πιστός πολιτικός εκφραστής των επιχειρηματικών συμφερόντων διαρκώς καταγγέλλει ότι οποιαδήποτε μεταβολή στο εργασιακό καθεστώς θα επιδεινώσει την οικονομική σταθερότητα και θα αποσταθεροποιήσει το επενδυτικό περιβάλλον.
Συνεχώς τονίζει την ανάγκη μείωσης της φορολογίας στους επιχειρηματίες και μείωση ταυτόχρονα του κρατικού παρεμβατισμού.
Σαν αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, δεν θέλει την αύξηση των μισθών, αλλά δεν μπορεί και να διαφωνήσει ανοιχτά, γιατί θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εκλογική της υποστήριξη .
Προσπαθεί να δημιουργεί κάθε είδους εμπόδια και βάζει τους δημοσιογράφους των φιλικών της μέσων να κάνουν την βρόμικη δουλεία
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα πρέπει, παρά την κούραση και τα χτυπήματα που έχουν δεχτεί, από την μια να επικροτούν τα μέτρα που τους στηρίζουν, από την άλλη να διεκδικούν και να πιέζουν για ακόμα παραπέρα μέτρα που θα βελτιώνουν την ζωή τους.
Σε αυτήν την λογική είναι αναγκαίο ένα διεκδικητικό πρόγραμμα που θα συσπειρώσει όλους τους κλάδους των εργαζομένων, ώστε να απαιτήσουν την υιοθέτησή του από την κυβέρνηση και να μπει φραγμός στην επίθεση που ετοιμάζει ο Σ.Ε.Β και η ηγεσία της Ν.Δ
Λεωνίδας Καρίγιαννης