Macro

Ο Ρόμπερτ Κέιγκαν και άλλοι νεοσυντηρητικοί στηρίζουν τη Χίλαρι Κλίντον

Καθώς η Χίλαρι Κλίντον δημιουργεί μια συμμαχία που ελπίζει ότι θα νικήσει το Νοέμβρη, πολλοί προοδευτικοί παραμένουν επιφυλακτικοί, την ίδια στιγμή που τα γεράκια του πολέμου τη στηρίζουν σταθερά.

«Θα έλεγα ότι όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι επαγγελματίες της εξωτερικής πολιτικής είναι εναντίον του Τραμπ» είπε o Ρόμπερτ Κέιγκαν, ηγετικό στέλεχος των νεοσυντηρητικών, σε μια ομάδα θαυμαστών που είχε μαζευτεί γύρω του σε μια εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης με τίτλο «Επαγγελματίες της εξωτερικής πολιτικής για τη Χίλαρι» που παρακολούθησα. «Θα έλεγα ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων στον κύκλο μου θα ψηφίσουν τη Χίλαρι».

Ως συνιδρυτής της νεοσυντηρητικής δεξαμενής σκέψης Σχέδιο για τον Νέο Αμερικανικό Αιώνα (Project for the New American Century), ο Κέιγκαν έπαιξε ηγετικό ρόλο στην προώθηση της μονομερούς εισβολής στο Ιράκ και υποστήριξε για χρόνια ότι το αποτέλεσμά της ήταν απολύτως θετικό.

Παρά τα καταστροφικά επακόλουθα εκείνου του πολέμου, ο Κέιγκαν επέμενε στην εκδήλωση της περασμένης εβδομάδας ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική των τελευταίων 25 χρόνων ήταν «εξαιρετικά επιτυχημένη».

Ο απομονωτισμός, «λόγω ασχετοσύνης» του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, οδήγησε στην έξοδο από την προεκλογική εκστρατεία των Ρεπουμπλικανών πολλούς από τους νεοσυντηρητικούς. Κάποιοι μάλιστα, όπως ο Κέιγκαν, βοηθούν ενεργά την Κλίντον, της οποίας η γερακίσια οπτική στα πράγματα μοιάζει από πολλές απόψεις με τη δική τους.

Στην εκδήλωση συγκεντρώθηκαν 25.000 δολάρια για την Κλίντον. Μίλησαν επίσης δύο ανερχόμενα αστέρια του κατεστημένου της εξωτερικής πολιτικής των Δημοκρατικών, η Αμάντα Σλόουτ και η Τζουλιάν Σμιθ.

Ο τρόπος με τον οποίο περιέγραψαν το όραμα της Κλίντον για την εξωτερική πολιτική, υπέδειξε ότι θα κλιμακώσει την ένταση με τη Ρωσία, θα εντατικοποιήσει την επιθετικότητα στη Μέση Ανατολή και γενικά θα αγνοήσει την αυξανόμενη εχθρότητα της αμερικανικής κοινής γνώμης προς τον επεμβατισμό.

Η Σλόουτ, πρώην αναπληρώτρια υφυπουργός Εξωτερικών στο γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Θεμάτων, υποστήριξε ότι η Κλίντον θα είναι «πιο επεμβατική και πιο ενεργητική από τον Ομπάμα στη Συρία». Επίσης επιδοκίμασε την Κλίντον επειδή παρενέβαινε με τον σωστό τρόπο, μέσα από συμμαχίες αντί για τις μονομερείς επιθέσεις που χαρακτήρισαν τα χρόνια του Μπους.

«Τίποτα από όσα έκανε [η Κλίντον] δεν ήταν πιο καθαρό από τη νατοϊκή συμμαχία που δημιούργησε για να υπερασπιστεί πολίτες στη Λιβύη» είπε η Σλόουτ αναφερόμενη στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι. Η συγκεκριμένη πολιτική που καθοδήγησε η Κλίντον μετέτρεψε ένα κάποτε σταθερό κράτος σε ορμητήριο ανομίας, για ομάδες εξτρεμιστών από όλη την περιοχή, του ISIS περιλαμβανομένου.

Ο Κέιγκαν συνηγόρησε υπέρ μιας πιο στιβαρής παρέμβασης στη Συρία∙ η Μισέλ Φλόρνοϊ, πιθανότατη επιλογή της Κλίντον για το υπουργείο Άμυνας, έχει επίσης αγωνιστεί για αλλαγή στις προτεραιότητες των αμερικανικών βομβαρδισμών στη Συρία, προς την κατεύθυνση της ανατροπής του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η Σμιθ είπε στο ακροατήριο ότι αντίθετα με τον Τραμπ, η Κλίντον «αντιλαμβάνεται τη σημασία της αποτροπής της ρωσικής επιθετικότητας» και γι’ αυτό «θα κοιμάμαι καλύτερα με αυτήν στην καρέκλα». Είναι πρώην αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η Σμιθ άφησε την κυβέρνηση για να γίνει αντιπρόεδρος της Beacon Global Strategies, ενός ισχυρού συμβουλευτικού ομίλου που ίδρυσαν πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας.

Όταν ο Ρόμπι Μάρτιν, σκηνοθέτης που πρόσφατα έκανε ένα ντοκιμαντέρ σε τρία μέρη πάνω στο κίνημα των νεοσυντηρητικών, ρώτησε τι σχεδιάζει να κάνει η Κλίντον με την Ουκρανία, ο Κέιγκαν απάντησε με ενθουσιασμό.

«Γνωρίζω ότι η Χίλαρι ενδιαφέρεται για την Ουκρανία περισσότερο από ό,τι ο νυν πρόεδρος» απάντησε. «[Ο Ομπάμα] μου είπε ότι [δεν θα εξόπλιζε την Ουκρανία επειδή] δεν θέλει πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία» είπε μορφάζοντας απαξιωτικά. «Δεν νομίζω ότι ο Ομπάμα ενδιαφέρεται πλέον για τον Πούτιν, νομίζω ότι δεν υπάρχει ελπίδα».

Ο Κέιγκαν είναι παντρεμένος με τη Βικτόρια Νούλαντ, τη σκληρή υφυπουργό Εξωτερικών Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Θεμάτων της κυβέρνησης Ομπάμα. Η Νούλαντ, που θα έχει σημαντικότατο πόστο σε μια κυβέρνηση Κλίντον, υποστηρίζει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία παρά τις έντονες αντιρρήσεις που εξέφρασαν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ανησυχία για τα νεοναζιστικά στοιχεία που μπορεί να εξοπλίσουν αυτά τα όπλα.

Κάτι άλλο που έχουν κοινό νεοσυντηρητικοί και φιλελεύθερα γεράκια είναι η σιγουριά ότι το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής είναι αυτό που έχει δίκιο, και ότι η αυξανόμενη λαϊκή απέχθεια προς τις στρατιωτικές επεμβάσεις πάσχει από αφέλεια και έλλειψη ενημέρωσης.

Ο Κέιγκαν παραπονέθηκε ότι οι Αμερικανοί «έχουν δώσει τόση πολλή σημασία σε πράγματα που πήγαν στραβά τα τελευταία χρόνια, ώστε να μην αντιλαμβάνονται τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η διεθνής τάξη μέσα στην οποία ζούμε».

«Δεν είναι μόνο ο Ντόναλντ Τραμπ» είπε ο Κέιγκαν. «Νομίζω ότι μπορείς να βρεις και στα δύο κόμματα πολύ ισχυρή την άποψη ότι δεν χρειάζεται να είμαστε εκεί έξω πια».

«Αν, όπως ελπίζω, εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον, θα έρθει γρήγορα αντιμέτωπη με μια χώρα που δεν ταυτίζεται με τις δικές της απόψεις» είπε. «Εκείνη πιστεύει σε αυτή την παγκόσμια τάξη. Ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας όμως δεν πιστεύει σε αυτήν και θα χρειαστεί να πειστεί και να εκπαιδευτεί».

Η Σλόουτ συμφώνησε λέγοντας ότι «είναι επικίνδυνο» ο κόσμος να αντλεί συμπεράσματα κατά των επεμβάσεων από τη Λιβύη και από το Ιράκ.

Η συνεργασία ανάμεσα στην Κλίντον και τους νεοσυντηρητικούς οριστικοποιήθηκε όταν ο Τραμπ χρίστηκε επίσημα υποψήφιος για το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Η μεταξύ τους συμπάθεια όμως μεγαλώνει διαρκώς με την πάροδο του χρόνου.

Η νεοσυντηρητική Weekly Standard πανηγύρισε τον διορισμό της Κλίντον στο υπουργείο Εξωτερικών το 2008, ως νίκη της δεξιάς, χαιρετώντας τη μεταμόρφωσή της από “Πρώτη Φεμινίστρια” σε “Πολεμίστρια-βασίλισσα”, περισσότερο Μάργκαρετ Θάτσερ και λιγότερο Γκλόρια Στάινεμ.

Η εκδήλωση όμως ήταν ίσως η πιο εξωστρεφής έκφραση της σύγκλισης ανάμεσα στο κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής των Δημοκρατικών και του κινήματος των νεοσυντηρητικών.

Η Χάνα Μόρις, του φιλελεύθερου φιλοϊσραηλινού λόμπι J Street πανηγύρισε αυτή τη συνεργασία ως μια “σπουδαία στιγμή”.

“Είμαστε πολύ περήφανοι που είχαμε [τον Κέιγκαν] εδώ σήμερα” είπε.

Η Rania Khalek είναι δημοσιογράφος.

Πηγή: The Intercept