Macro

Ο πόλεμος και τα «πολιτισμένα έθνη»

Με το πρόσχημα του πολέμου στην Ουκρανία οι πολεμικές βιομηχανίες τρίβουν τα χέρια τους, αφού οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ, αφενός ξεστοκάροντας εφόδια που υπάρχουν στις αποθήκες και αφετέρου δίνοντας νέες παραγγελίες στην αλυσίδα παραγωγής.

Οπως έγραφε προ ημερών ο συνάδελφος Μπάμπης Μιχάλης, «σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI), οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν το 2021 σε πραγματικές τιμές κατά 0,7%, στα 2,113 τρισ. δολάρια. Ηταν ο έβδομος συνεχόμενος χρόνος αύξησης των στρατιωτικών δαπανών στον πλανήτη και υπεύθυνες για το 62% αυτών ήταν οι “συνήθεις ύποπτες” κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, της Βρετανίας και της Ινδίας».
Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, σε ομιλία του στη γερμανική βουλή στις 27 Φεβρουαρίου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα προσθέσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ στον αμυντικό προϋπολογισμό φέτος, πράγμα που σημαίνει ότι η Γερμανία θα ξοδεύει περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα – κάτι που είχε αρνηθεί εδώ και καιρό να κάνει παρά τις πιέσεις άλλων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και προσφάτως και του Ντόναλντ Τραμπ όσο ήταν στην προεδρία των ΗΠΑ.
Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, δήλωσε προχθές ότι «η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποχωρήσει από τον κύκλο των πολιτισμένων εθνών». Μοιάζει με ειρωνεία της Ιστορίας η εκπρόσωπος μιας χώρας -και μακριά από εμάς η έννοια της συλλογικής ευθύνης- που προκάλεσε δύο παγκόσμιους πολέμους και χρεώθηκε το Ολοκαύτωμα να κατηγορεί μια άλλη χώρα για έξοδο «από τον κύκλο των πολιτισμένων εθνών». Αυτό μυρίζει από μακριά ναζιστική και ρατσιστική αντίληψη περί «υπανθρώπων (Untermenschen/subhumans) Σλάβων», οι οποίοι έπρεπε να εξανδραποδιστούν.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, Μαρκ Σενέ, στο βιβλίο του «Από τον μεγάλο πόλεμο στη διαρκή κρίση» (εκδόσεις Λιβάνη) σημειώνει ότι «ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ολοκληρώθηκε με την εξάλειψη τεσσάρων αυτοκρατοριών: της Ρωσίας, της Αυστροουγγαρίας, της Γερμανίας (Β’ Ράιχ) και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Και προσθέτει ότι μετά την κρίση του 2008 χρειάζεται η αναδιάταξη ενός άλλου τύπου αυτοκρατοριών, οι οποίες είναι τουλάχιστον τέσσερις: «η χρηματοπιστωτική αυτοκρατορία, η αυτοκρατορία της ενέργειας, η στρατιωτική αυτοκρατορία και η αυτοκρατορία των τεχνολογιών της πληροφορικής».
Η εθνικιστική και επεκτατική πολιτική του Βλαντίμιρ Πούτιν και η εισβολή στην Ουκρανία ήταν δώρο εξ ουρανού για τα δυτικά γεράκια του πολέμου, τα οποία εκμεταλλεύονται τη δραματική κατάσταση στη χώρα για να στείλουν στρατιωτικούς εξοπλισμούς και να συμβάλλουν στην περαιτέρω όξυνση. Θα μου πείτε βέβαια ότι αυτούς τους εξοπλισμούς τούς στέλνουν δωρεάν, όμως αυτό είναι μια «επένδυση για το μέλλον» στον βαθμό που το ΝΑΤΟ πλέον θα έχει κάθε λόγο να ασκήσει αφόρητες πιέσεις στις χώρες-μέλη του να αυξήσουν τις δαπάνες τους και να υπερβούν το 2% του προϋπολογισμού τους. Ηδη η Ελλάδα, εδώ και χρόνια, είναι από τα πλέον «πρόθυμα» μέλη με αγορές-μαμούθ εξοπλισμών.
Ο νέος ψυχρός (και όχι μόνο) πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι κίνδυνοι για την ανθρωπότητα όλο και πολλαπλασιάζονται. Οσο την κούρσα αυτή την καθοδηγούν εθνικιστές ηγέτες και πολεμοκάπηλοι βιομήχανοι, τίποτα καλό δεν προμηνύεται. Οι λαοί πρέπει να αντισταθούν στον επεκτατισμό, στον εθνικισμό και στον ιστορικό αναθεωρητισμό τού κάθε Πούτιν, γιατί διαφορετικά η Ευρώπη θα ξαναγίνει ένα «πεδίο μάχης» ίδιο με αυτό του 20ού αιώνα!

Τάσος Τσακίρογλου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ