Συνεντεύξεις

Ο Νίκος Φίλης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Αντένα

Ως Νέα Αριστερά επιδιώκουμε να εκπροσωπήσουμε το καινούργιο στην κοινωνία και την Αριστερά. Απευθυνόμαστε στους πολίτες και στον κόσμο που είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον κόσμο της αμφισβήτησης, της αποχής.
Σε μια σκοτεινή για την περιοχή μας περίοδο, με δύο πολέμους, με την Ελλάδα, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής να σύρεται στο ράλι των υπερεξοπλισμών σε βάρος των κοινωνικών δικαιωμάτων, είναι αναγκαίο να υπάρξει αγώνας για την ειρήνη στην Ευρώπη. Αν συνεχιστούν οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη θα διαλυθεί.
Η πολεμική οικονομία οδηγεί στην κοινωνική καταστροφή. Αντίθετα από τον ισχυρισμό -που δυστυχώς ακούγεται από χείλη Ευρωπαίων ηγετών- ότι μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ανάταξη!
Η ΝΔ οδηγεί τη χώρα σε πολεμική εμπλοκή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τους υπερεξοπλισμούς.
Η Ειρήνη είναι το πρώτο και σημαντικότερο ζήτημα. Κάθε πολιτική δύναμη πρέπει να πάρει θέση. Η Ελλάδα δε μπορεί να είναι επισπεύδουσα δύναμη υπέρ του πολέμου. Η Ελλάδα αν επιδείξει ανεντιμότητα στο δίλημμα πόλεμος ή ειρήνη, θα χάσει -δεν θα κερδίσει! Όπως κι αν αποδειχθεί ανέντιμη στο θέμα της κατοχής της Παλαιστίνης από το Ισραήλ, εφόσον εμείς έχουμε ανοιχτό το θέμα της κατοχής της Κύπρου. Αυτή την πολιτική της ΝΔ υπέρ του Ισραήλ, σιγοντάρει το κόμμα του κ. Κασσελάκη.
Στο ζήτημα της ακρίβειας, μπορούν να διαμορφώνονται συγκλίσεις και στη Βουλή και στην κοινωνία, ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης, μας έλεγε επί χρόνια ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος και τώρα τελευταία ανακάλυψε την κερδοσκοπία. Προτείνουμε μείωση της έμμεσης φορολογίας και πραγματικούς ελέγχους στην αγορά. Δε μπορεί η Ελλάδα να είναι δεύτερη στην ακρίβεια στα τρόφιμα και τρίτη στα εταιρικά κέρδη την ώρα που είναι η δεύτερη χειρότερη χώρα στην αγοραστική δύναμη.
Ανύπαρκτες οι συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ενεργειακοί όμιλοι, μεγάλα super markets, τράπεζες κατέφαγαν το λαϊκό εισόδημα.
Η Νέα Αριστερά προσφέρει αξιοπιστία στην πολιτική σε μια φάση που υφέρπει η πολιτική κρίση και η αναξιοπιστία.