Macro

Ο μπλερισμός εξοστράκισε τον Κόρμπιν

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν διεγράφη από μέλος του Εργατικού Κόμματος βάση απόφασης της ηγεσίας του. Το έναυσμα για τη διαγραφή ήταν μία δήλωσή του, η οποία διαστρεβλώθηκε και γιγαντώθηκε ώστε να δικαιολογηθεί αυτή η απόφαση της ηγεσίας.

Ο αντισημιτισμός στα κόμματα της Μεγάλης Βρετανίας είναι Casus Belli. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε κατηγορηθεί με το που εκλέχτηκε πρόεδρος των Εργατικών ως αντισημίτης από μια μειοψηφία μελών – στελεχών του κόμματος, οι οποίοι παρέμεναν σκληροπυρηνικά μπλερικοί, σε μια προσπάθεια καθαίρεσής του σκορπίζοντας αβάσιμες κατηγορίες. Οι προαναφερθέντες της μπλερικής «φρουράς» πολέμησαν τον Τζέρεμι Κόρμπιν με μένος, λόγω της ριζοσπαστικοποίησης που έφερνε στο κόμμα. Η λαϊκή του αποδοχή φυσικά δεν επέτρεψε την απομάκρυνσή του τότε ,αλλά ο πόλεμος συνεχίστηκε μέχρι που έφυγε από πρόεδρος. Η πολεμική κατάσταση αυτή φυσικά είχε επιπτώσεις στο κόμμα καθότι ο Κόρμπιν είχε να αντιμετωπίσει κορυφαία στελέχη απέναντί του, τα οποία έπαιζαν τον ρόλο τροχοπέδης στην προσπάθεια ριζοσπαστικοποίησης του κόμματος αλλά και της κοινωνίας ,απέναντι στα τόσα χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης συνεχούς λιτότητας. Το τέλος αυτής της κατάστασης το γνωρίζουμε… Οι εκλογές χάθηκαν και οι συντηρητικοί συνεχίζουν να διαλύουν την χώρα μέρα με τη μέρα.

Με την παραίτηση του Κόρμπιν, την προεδρία ανέλαβε ο Κιρ Στάρμερ, ένας ξεκάθαρα μπλερικός, ο οποίος έχει ταχθεί στο πλευρό του Μπλερ σε περιόδους όπου το ίδιο το κόμμα και η κομματική βάση τον θεωρούσε μελανή σελίδα στην ιστορία του κόμματος, με βάση την τακτική που ακολούθησε στον πόλεμο στο Ιράκ αλλά και λόγω της σοσιαλδημοκρατικοποίησης του κόμματος που οδήγησε στην κατηφόρα τους Εργατικούς. Ο Κιρ Στάρμερ εμφανίζεται λοιπόν σήμερα ως νέος Μπλερ θέλοντας να δημιουργήσει κι αυτός ένα «New Labour» στο οποίο φυσικά δεν χωράνε ριζοσπαστικές αριστερές φωνές όπως του Κόρμπιν, ο οποίος συνεχίζει κι έχει επιρροή σε μεγάλο μέρος της κομματικής βάσης. Η δίωξη Κόρμπιν λοιπόν ήρθε με πρόφαση τη δήλωση του μετά από την έκδοση της εκθεσης της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα τον αντισημιτισμό στο Εργατικό Κόμμα. Στη δήλωσή του ανέφερε πως ο αντισημιτισμός στο κόμμα είχε «υπερεκτιμηθεί δραματικά για πολιτικούς λόγους». Φυσικά όλοι καταλαβαίνουν, γνωρίζοντας τον εσωκομματικό πόλεμο που προηγήθηκε απέναντι στον Κόρμπιν αλλά και γνωρίζοντας το τι πρεσβεύει ο Στάρμερ και η ομάδα του, πως επρόκειτο για μία ξεκάθαρα πολιτική δίωξη η οποία έχει σκοπό να καταπνίξει την συνέχιση της προσπάθειας ριζοσπαστικοποίησης.

Το ζήτημα για το Εργατικό Κόμμα είναι να κατανοήσει πως η σοσιαλδημοκρατική φάση του μπλερισμού στο κόμμα έχει οδηγήσει σε μία δεκαετία νεοφιλελεύθερης θατσερικής λαίλαπας στην χώρα. Ο μόνος που μπόρεσε να φέρει ελπίδα στον Βρετανικό Λαό ήταν το Εργατικό Κόμμα που προσπαθούσε να δομήσει ο Κόρμπιν, δηλαδή ενα γνήσιο αριστερό και ριζοσπαστικό κόμμα.

Ας ελπίσουμε πως στο τέλος θα επικρατήσουν εκείνες οι φωνές που έδωσαν ελπίδα στον κόσμο κι αναζωπύρωσαν το πάθος των νέων και των απλών ανθρώπων να σταθούν δίπλα στο Εργατικό Κόμμα. Έως τότε το μέλλον προβλέπεται αβέβαιο…

Ο Κίμωνας Τζον Αποστολάκης είναι Γραμματέας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Χανίων