Συνεντεύξεις

Νίκος Βούτσης: “Ντρέπεται και η ντροπή” με τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά : Η κυβέρνηση, ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, νομοθέτησε την πώληση κόκκινων δανείων σε ξένα funds…, τι απαντάτε …;
«Ντρέπεται και η ντροπή», για τη «μηχανή» που έχει στηθεί ώστε μέσω της σύμπραξης τραπεζών με τα «κοράκια» να μεγαλώνει το χαρτοφυλάκιο του real estate των τραπεζικών ομίλων. Τέσσερα χρόνια μετά την έξοδο από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και με την άρση των περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας, λόγω πανδημίας, στο όνομα της ανάπτυξης, όπως την εννοεί η κυβέρνηση της ΝΔ, χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες, που βεβαίως δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, βρίσκονται στο έλεος μιας κυνικής και απάνθρωπης κερδοσκοπίας.
Η κυβέρνηση βρίσκεται βαριά εκτεθειμένη για μια ακόμη φορά ενώπιον του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των λαϊκών τάξεων γιατί δε μπορεί να επικαλεστεί ούτε τη μόνιμη επωδό που χρησιμοποιεί, ότι δήθεν όλοι είναι ίδιοι, απευθυνόμενοι στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Μέσα στους πιο δύσκολους καιρούς της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών καταναγκασμών, με τους νόμους Κατσέλη και Κατσέλη – Σταθάκη υπήρχε προστασία για την πρώτη κατοικία.
Δέσμια της μεροληπτικής πολιτικής υπέρ των ολίγων και των μεγάλων συμφερόντων που εξυπηρετεί ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του αγνοούν τις προτάσεις που επανειλημμένα έχουν κατατεθεί όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά μόλις πριν μια εβδομάδα και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και από άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης για την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας. Ενώ επιχειρεί αυτοδιαψευδόμενη κατά τη γνωστή επικοινωνιακή της συνταγή να επιρρίψει τις ευθύνες ότι δήθεν το καθεστώς αυτής της ανάλγητης πολιτικής οφείλεται σε νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης και όχι στον δικό της πτωχευτικό κώδικα.
Υποκλοπές : Μεθαύριο Δευτέρα, θα εμφανιστεί στην Επιτροπή ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, ο πρώην ΓΓ του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης και οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων εταιρειών. Ευελπιστείτε, πως θα αρχίσει να διαφαίνεται κάποιο φως στην υπόθεση αυτή …;
Μόλις χτες ζητήσαμε στη Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου να λάβει μέτρα ώστε τη Δευτέρα να μην οδηγηθεί τεχνηέντως σε ένα «νέο φιάσκο» η ακρόαση των τεσσάρων κυρίων που επέβαλε η μειοψηφία των 2/5 κατά τον Κανονισμό της Βουλής, να κληθούν επιτέλους για ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Απαιτούμε δημοσιότητα στην ακρόαση της Επιτροπής, καθώς αφορά ιδιώτες και πρώην κυβερνητικό αξιωματούχο. Θα απαιτήσουμε την παρουσία όλων εφόσον έχουν ειδοποιηθεί από εβδομάδες πριν και σε αντίθετη περίπτωση θα ζητήσουμε να δρομολογηθούν οι διατάξεις 146 και 147 του Ποινικού Κώδικα για την προσαγωγή τους ενώπιον της επιτροπής.
Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι τα πρόσωπα αυτά, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των κακόβουλων λογισμικών και ο κ. Δημητριάδης, είχαν τεθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία της Εξεταστικής επιτροπής εκτός της υποχρέωσης μαρτυρίας ενώπιον της ακριβώς για να μη χυθεί άπλετο φως! Για τέταρτη φορά ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να απαντήσει στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τις βαρύτατες προσωπικές ευθύνες που έχει για το σκάνδαλο, ενώ καθυστερεί και η συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που εισηγείται η κυβέρνηση και το οποίο απορρίπτεται από όλες τις αρμόδιες αρχές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ακριβώς γιατί νομιμοποιεί το άβατο και τις μαζικές παρακολουθήσεις.
Δε γίνεται ανεκτή η «απόρρητη δημοκρατία» που θωράκισε το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αξιοποιώντας την «έκτακτη κατάσταση» της διετούς πανδημίας. Πρόκειται για έναν επιπλέον ηθικό εκπεσμό αυτής της κυβέρνησης γιατί οργάνωσε την ομερτά, εν μέσω πανδημίας ώστε να χειραγωγεί τις πολιτικές εξελίξεις και να αξιοποιεί παρακολουθήσεις φίλων και αντιπάλων.
Είναι πρωτοφανής η στρατηγική συγκάλυψης που επιχειρείται επί μήνες με την επικουρία τόσο μέρους των ΜΜΕ, όσο και –δυστυχώς- αρμόδιων δικαστικών αρχών.
«Καλάθι του νοικοκυριού» : Κρίνεται ως ανεπαρκές και αμφισβητείται γενικώς. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πως θα αντιμετώπιζε τα τεράστια οικονομικά προβλήματα σε ευπαθείς ομάδες…;
Η κυβέρνηση συνεργεί και αξιοποιεί την κερδοσκοπία ανατροφοδοτώντας την ακρίβεια καθώς δεν έκανε το ελάχιστο ώστε να υπάρξει ανακούφιση τόσο από την εισαγόμενη όσο και από την εγχώρια ακρίβεια. Δεν μείωσε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, δεν μείωσε τον ΦΚΕ στα καύσιμα, δεν έδωσε ικανοποιητική αύξηση στο βασικό μισθό, δεν κάνει πραγματικούς ελέγχους στην αγορά. Οι ελάχιστες αυξήσεις απορροφώνται από τον πληθωρισμό και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώνεται καθημερινά ενώ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος της ενέργειας.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα αρνητικά υποδείγματα της αδιαφανούς διασπάθισης των δημόσιων πόρων υπέρ των ημετέρων, των κουμπάρων και ορισμένων επιχειρηματικών ομίλων μέσω άμεσων αναθέσεων εκατομμυρίων ευρώ και κλειστών διαγωνισμών.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να πείσει πως έχει λύσεις, πρόγραμμα και ανθρώπινο δυναμικό και να έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές,…;

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που εδράζεται στους 6 βασικούς άξονες για «Δικαιοσύνη παντού» είναι επεξεργασμένο, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο τόσο για την άμεση ανακούφιση και αναδιανομή όσο και για τις θεσμικές και διαρθρωτικές τομές με επίκεντρο τις δημόσιες πολιτικές που θα θεμελιώσουν ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη στήριξη της Υγείας, του Κοινωνικού κράτους, της Παιδείας του νέου μοντέλου διακυβέρνησης, της Δικαιοσύνης. Έχουν τεθεί οι βάσεις, για μια ευρύτερη προγραμματική συμφωνία των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας και έχει αρχίσει η κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα,, ώστε να στηριχτεί και να διευρυνθεί υπέρ της κοινωνίας αυτό το πρόγραμμα. Επιμένουμε «εκλογές χθες».

 
Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιάννη Παργινό
 
POLITICAL