Macro

Νίκος Βούτσης: Ουαί υμίν…

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, κάποιες αλήθειες έχουν τη δικιά τους βαρύνουσα σημασία…
 
Ο κ. Μητσοτάκης είχε επιλέξει εν ψυχρώ να ανεβάσει «σκηνικό Ροδόπης» ενόψει των προσεχών εκλογών, ώστε να συγκρατήσει ή και να προσελκύσει ψήφους των ακροδεξιών διαμερισμάτων της πολυκατοικίας της παράταξης του. Επικίνδυνο; Βεβαίως, και επιπλέον διχαστικό και επιπλέον άκρως υποκριτικό. Το ίδιο, όμως, δεν είχε κάνει και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν την ίδια ώρα που έριχναν «αγανακτισμένοι» ακροδεξιοί μολότοφ έξω από τα σπίτια των βουλευτών μας στη Μακεδονία, ο ίδιος καθησύχαζε τους συνομιλητές του διεθνώς ότι θα τηρήσει τη Συμφωνία και έτριβε τα χέρια του που το πολιτικό κόστος το πήρε ο Τσίπρας;
 
Ακόμα και αν υπήρξε η «καταγγελία Λαφτσή» μέσα από τον κορμό του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, γεγονός που λειτούργησε ιδιαίτερα αποσταθεροποιητικά για το ίδιο το κόμμα μας, η ΝΔ είχε ετοιμάσει το «σκηνικό», στέλνοντας μια «ενημέρωση» της ΕΥΠ περί των κινήσεων όλων των μουσουλμάνων συμπολιτών μας υποψηφίων στις εκλογές προς τον Α. Τσίπρα. «Ενημέρωση» που έδωσε μετά από διήμερο και στα φιλικά κυριακάτικα φύλλα, για να σκηνοθετήσει την παράσταση των «αριστερών μονίμως αντεθνικά δρώντων», των «πρακτόρων ελλήνων μουσουλμάνων βουλευτών», της «εθνικής παρένθεσης και εξαίρεσης» του κ. Σκέρτσου και βέβαια να νομιμοποιήσει τις απαράδεκτες απειλές της κας Μπακογιάννη προς τη μειονότητα, με σκοπό την αλλαγή της ψήφου.
 
Είναι αλήθεια επίσης ότι διαχρονικά διάφοροι ακροδεξιοί μέσα στη Βουλή με πρωταγωνιστικό ρόλο της ναζιστικής ΧΑ όσο ήταν στα έδρανα του κοινοβουλίου, έθεταν ζήτημα «δηλώσεων νομιμοφροσύνης» προς το σύνολο των βουλευτών όλων των κομμάτων που ορκίζονταν στο ελληνικό σύνταγμα, στο Κοράνι και που εκπροσωπούσαν ιδιαίτερα τη μουσουλμανική μειονότητα, ως εκπρόσωποι βεβαίως, όμως, του συνόλου των συμπολιτών τους των νομών Ροδόπης και Ξάνθης. Δηλώσεις νομιμοφροσύνης ζητούσαν σαν αυτές που ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα, όχι μόνο το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού της ΝΔ σε όλα τα κανάλια, αλλά και η κα Διαμαντοπούλου και ο κος Λοβέρδος, που αγνόησαν επιδεικτικά την παράδοση του δικού τους κόμματος με τις πολιτικές Γ. Παπανδρέου από εικοσιπενταετίας κιόλας στην περιοχή.
 
Επικοινωνιακά το δόγμα Τραμπ για αντιστροφή της αλήθειας και για να μπαίνει πάντοτε ο αντίπαλος-θύμα σε ρόλο θύτη, εφαρμόστηκε κατά γράμμα στη συγκεκριμένη περίπτωση από την εθνικόφρονα Δεξιά, που δείχνει ότι δεν άλλαξε, αλλά μόνο χειρότερη γίνεται όταν μετέρχεται εμφυλιοπολεμικές μεθόδους προπαγάνδας. Η τεκμηρίωση του παραπάνω ισχυρισμού είναι καταγεγραμμένη στο πόρισμα της πλειοψηφίας της Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη, υπό την προεδρία μάλιστα της κας Μπακογιάννη. Πόρισμα που αναφέρεται σε σύνολο πολιτικών για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και για τη στήριξη και διεύρυνση του πλαισίου ισονομίας και ισοπολιτείας, πόρισμα, επίσης, που όπως είπαμε και προς τα μέσα της Ροδόπης, έχει και κοινούς τόπους με το πόρισμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως μειοψηφία.
 
Οι πολιτευτές, λοιπόν, και οι υποψήφιοι βουλευτές και ο κος Μητσοτάκης και η κα Μπακογιάννη που διεκδικούν την ψήφο όλων των πολιτών, όχι μόνο μειονότητας ή πλειονότητας της Θράκης, θα έπρεπε να απολογούνται για το ότι δεν έγιναν ουσιώδη ή και καθόλου βήματα για την άσκηση πολιτικών επί τετραετία, σε αντίθεση με τις θεσμικές αλλαγές επί ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να θεραπευθούν οι πολιτικές που εισηγούνται οι ίδιοι στο πόρισμά τους!
 
Σημειώνω μερικούς τίτλους από το πόρισμα, για να καταδειχθεί αυτή η υποκρισία και η προπαγανδιστική, άκρως διχαστική πρόσφατη παρέμβαση, απολύτως εσκεμμένη, της ΝΔ που είναι δηλωτική πρακτορικής αντίληψης και –πέραν των άλλων– εξέθεσε για μια ακόμη φορά την ΕΥΠ με την προσπάθεια χειραγώγησης της:
 
Η ΝΔ υποστήριζε, λοιπόν, τον «εκσυγχρονισμό και βελτίωση του πλαισίου… της μειονοτικής και θρησκευτικής πολιτικής, είτε αυτή αφορά την εκπαιδευτική διάσταση, είτε τη θρησκευτική». Επίσης «εκσυγχρονισμό» του νόμου για τους μουφτήδες με τη μεγαλύτερη δυνατή «αποδοχή της μειονότητας» και τον εκσυγχρονισμό του «μη εφαρμόσιμου» νόμου για τις βακουφικές περιουσίες. Ακόμη την ίδρυση «και μειονοτικών νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών». Επίσης τον «σεβασμό των προβλέψεων της Συνθήκης της Λωζάννης, κάθε ρύθμισης του διεθνούς δικαίου και της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Επιπροσθέτως, τον εμπλουτισμό του «κοινωνικού χαρακτήρα της Θράκης από την πολυμορφία που διακατέχει την κοινωνία και τις διάφορες μειονότητες που την απαρτίζουν».
 
Εν τέλει επίσης στο ίδιο πόρισμα, σελίδα 52, η πλειοψηφία της ΝΔ αναφέρεται στον «σεβασμό προς τα δικαιώματα της μειονότητας που προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης και το σύγχρονο Δίκαιο περί μειονοτήτων»

 

Νίκος Βούτσης