Συνεντεύξεις

Νίκος Βούτσης: Μπορέσαμε επί τρία χρόνια να οδηγήσουμε τη χώρα έξω από τα μνημόνια

Μια πολύ ενδιαφέρουσα, εφ’ όλης της ύλης, συζήτηση στην εκπομπή ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ιδιαίτερα για το δημοψήφισμα του 2015, τι παρέλαβε και τι παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πριν το δημοψήφισμα και μετά την διακυβέρνηση. Επίσης για τις τρέχουσες εξελίξεις στην ένταση με την Τουρκία, τις κυβερνητικές ευθύνες για την πανδημία, το προεκλογικό κλίμα και την ανάγκη για εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση. Παράλληλα συζητήθηκαν θέματα όπως η πολιτική των εξοπλισμών, το Κυπριακό αλλά και οι χθεσινές εκατόμβες νεκρών μεταναστών στις ΗΠΑ και τον θύλακα Μαρόκου – Ισπανίας. Ακόμα τονίστηκε το δυσβάστακτο κόστος για την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας από την εγκληματική κυβερνητική πολιτική στην ενέργεια.

Απόσπασμα της συνέντευξης όπου οι δημοσιογραφικές ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς και το δημοψήφισμα.
Χ. Μιχαηλίδης: Σαν σήμερα 28 Ιουνίου 2015, μία από τις σκληρές εμπειρίες που είχαμε όλοι μας και οι κυβερνώντες και οι πολίτες, ήταν τα capital controls, έκλεισαν για το κοινό οι τράπεζες, από τις 29 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου. Φαντάζομαι ότι θα ήταν από τις πιο δύσκολες περιόδους…
Ν. Βούτσης: Στις 27 Ιουνίου ήμουν εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ήταν πράγματι κατόρθωμα να γίνει δημοψήφισμα σε μία βδομάδα και μάλιστα με καθεστώς capital control, το οποίο σήμαινε ότι δεν είχαμε χρήματα για τους δικαστικούς αντιπροσώπους ή δεν είχαμε φακέλους. Κάποτε θα γραφτεί αυτή η ιστορία.
Χ. Μιχαηλίδης: Ήταν εύκολη η απόφασή σας ή ήταν δύσκολη;
Ν. Βούτσης: Ήταν κατά τη γνώμη μου μία αναγκαστική απόφαση, ακριβώς διότι έπρεπε ο ίδιος ο λαός να δώσει το δικό του αποτύπωμα στο πως θα συνεχιζόταν εκείνη η διαπραγμάτευση, η οποία είχε φτάσει σε πλήρες αδιέξοδο.
Χ. Μιχαηλίδης: Το έδωσε το αποτύπωμα και μάλιστα με πολύ μεγάλη πλειοψηφία.
Ν. Βούτσης: Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Χ. Μιχαηλίδης: Αλλά δεν εξυπηρετήθηκε αυτό.
Ν.Βούτσης: Θεωρώ ότι η τελική διαπραγμάτευση που έγινε, παρότι και αυτή είχε απίστευτες δυσκολίες με το λεγόμενο τρίτο μνημόνιο, το οποίο συνομολογήθηκε, άνοιξε δρόμο πραγματικά με πολύ καλύτερους όρους, από αυτούς που ζητείτο από τη χώρα μας να συνομολογηθούν πριν από το δημοψήφισμα για να ξεφύγουμε από αυτή τη μέγγενη. Όπως ξεφύγαμε οριστικά τον Αύγουστο του 2018 και αφήσαμε πίσω όχι μόνο 37 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και διαρθρωμένο το χρέος. Προφανώς δεν έγινε ένα δημοψήφισμα για να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως πιστεύανε ή θέλανε μερικοί, όχι μόνο από το λεγόμενο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο αλλά και κάποιες πλευρές ίσως της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ή και παράγοντες του δικού μας χώρου.
Χ. Μιχαηλίδης: Παρακολούθησα λεπτό προς λεπτό όλη εκείνη την περιπέτεια και μάλιστα είχα μία πηγή πάρα πολύ χρήσιμη, τότε ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, ο οποίος ήταν μέσα στις διαπραγματεύσεις και ενημερωνόταν και από τον κ. Τσίπρα και μου έλεγε τα ξημερώματα σε μήνυμα «Δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα. Η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει εκτός Ευρώπης», κατά λέξη. Αυτό δεν ήταν φαντασίωση ούτε δική μου, ούτε πολλών Ελλήνων. Φτάσαμε στο χείλος να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ν. Βούτσης: Ήταν το σχέδιο Σόιμπλε και αυτό απεφεύχθει, ακριβώς και με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αυτή είναι η δικιά μου ανάγνωση, ξέροντας και όσα διαμείφθηκαν τότε. Δεν υπήρχε κάλυψη από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να υπάρχει έστω μία παράταση για το διάστημα εκείνων των κρίσιμων ημερών, να είναι ανοιχτές οι τράπεζες. Τις τράπεζες μας τις κλείσανε, περί αυτού πρόκειται. Υπήρξε στρόφιγγα η οποία έκλεισε.
Χ. Μιχαηλίδης: Τις τράπεζες δεν τις έκλεισε ο Βαρουφάκης;
Ν. Βούτσης: Μη μιλάτε για το τυπικό των ενεργειών που έπρεπε να κάνει τότε η ελληνική κυβέρνηση, να μιλήσουμε για την ουσία. Δεν δόθηκε περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση να έχει τα απαραίτητα δημοσιονομικά για εκείνη την περίοδο. Αυτό είναι γνωστό από όλες πλευρές. Δεν θα μπορούσε ποτέ καμία κυβέρνηση αυτοβούλως και αν είχε άλλες δυνατότητες να πήγαινε σε αυτή την ρύθμιση. Τελικά αν το δει κανείς πιστεύω πως ήταν πολύ καλύτερο το πρόγραμμα το οποίο πήρε η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο το συνομολόγησε και με ένα αντίστοιχο παράλληλο πρόγραμμα, όπως λέγαμε, για την κοινωνική ενίσχυση. Μπορέσαμε επί τρία χρόνια να οδηγήσουμε τη χώρα έξω από τα μνημόνια.
Χ. Μιχαηλίδης: Δέχεστε τον όρο τρίτου μνημονίου ή το βλέπετε σαν συμφωνία που επήλθε;
Ν.Βούτσης: Τον δέχομαι τον όρο. Τον δέχομαι τον όρο αλλά αρκεί να ξέρουμε κάθε φορά τι συζητάμε, παραδείγματος χάριν για τις συντάξεις στο πρώτο και δεύτερο μνημόνιο μία σύνταξη των 1800 ευρώ έφτασε στα 920 ευρώ και με το τρίτο μνημόνιο υπήρξε 1% απομείωση αυτού του ποσού, των 920 ευρώ. Θέλω να πω πως δεν ήταν προφανώς το ίδιο βαρύ με τα προηγούμενα μνημόνια αλλά συντήρησε τις μεγάλες απώλειες, οι οποίες ήδη είχαν γίνει. Πλην όμως υπήρχαν και αποφάσεις πολύ σημαντικές στο πλαίσιο της στήριξης της κοινωνίας, οι οποίες ελήφθησαν μέσα στην τετραετία και οι οποίες οδήγησαν τελικά στην αναδιάρθρωση του χρέους για δεκαπενταετία. Και τώρα αυτό ζούμε, δηλαδή να γνωρίζετε από το 2018 είχε συμφωνηθεί η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία για την οποία τώρα λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι στις 20 Αυγούστου θα τη ζήσουμε. Έτσι είναι, μόνο που είχε συνομολογηθεί τον Αύγουστο του 2018 και με ημερομηνία κιόλας.
Χ. Μιχαηλίδης: Άρα συνοψίζουμε ότι καλώς έγινε το δημοψήφισμα και ίσως μας έσωσε κιόλας λέτε ότι μπορέσατε να διαπραγματευτείτε κάτι καλύτερο άσχετα αν ερμηνεύτηκε ως τρίτο μνημόνιο και είχε ένα κόστος 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ν. Βούτσης: Δεν είχε κόστος 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Από όλα τα στοιχεία διότι αυτή η συζήτηση σε σχέση και με την ρήση του κ. Κλάους Ρέγκλινγκ του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στην οποία αναφέρεστε, αυτή η συζήτηση έχει γίνει με χαρτί και μολύβι μέσα στη Βουλή τρεις φορές και καταδεικνύει ότι καθόλου δεν στοίχισε ένα τέτοιο ποσό.
Αντίθετα θα σας έλεγα ότι τώρα βρισκόμαστε ξανά κοντά στα 400 δισεκατομμύρια χρέος και λόγω των εξωγενών κρίσεων, αλλά και κόστος επιπλέον από την αποτυχημένη κυβερνητική διαχείριση αυτών των κρίσεων.
Πλην όμως όσοι μιλάνε για εκείνη την περίοδο θα πρέπει να δουν πρώτον τα πεπραγμένα τους, εννοώ τα πολιτικά κόμματα, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Να είναι πολύ πιο ταπεινοί και σεμνοί όταν μιλάνε στον ελληνικό λαό και δεύτερον να δουν ότι και τώρα η χώρα μας βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη και σκληρή κατάσταση από πλευράς δημοσίου χρέους.

Συνέντευξη στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ με τον με τον Χρήστο Μιχαηλίδη στην εκπομπή ”Καθρέφτης”